Tıpkı bizlerin aile soyundan genetik olarak bazı rahatsızlıklara eğilimli olmamız gibi, köpek ırkında da kendi türlerine göre genetik bozukluklar ve hastalıklar görülmektedir. Kedilerde de cins olmasının aslında sakat olması anlamına geldiği gibi aslında birçok köpek türü de yapay olarak üretilmiş sakat hayvanlardır. Bunların haricinde, saf ırk olması da hastalıklara eğilimli bedenlerini maalesef koruyamıyor. İşte popüler olan köpek ırkları ve genetik hastalıkları…
1. Sibirya Kurtları – Otoimmün Hastalıklar
Sibirya kurtları otoimmün olarak genellikle deri rahatsızlıklarına eğilimlidirler. Ciltlerinde aft oluşması, tüy dökülmesi çoğunlukla başlarında görülür. Bağışıklık sistemindeki ufak bir rahatsızlık cildini etkilediği kadar aynı zamanda gözlerinde de katarakt ve glakom sorunları doğurabilir.
2. Bulldog – Solunum Yolu Hastalıkları
Diğer basık suratlı kuçular gibi bulldoglar da nefes alırken zorluk çekerler. Bulldogların küçük burun delikleri, uzun ve yumuşak ağızları, ok gibi duran soluk borusu aslında bu nefes alışverişinin zorluk sebepleridir. Aşırı sıcaklar veya aşırı yorgunluk gibi olağandışı durumlarda hızlı nefes alması gerektiğinde ciddi problemler yaşamaktadır ve hayati tehlike taşıyabilir. Bu yüzden yaz aylarında sıcaktan korunmalı ve ağır egzersiz programları uygulanmamalıdır.
3. Pug – Göz Problemleri
Basık suratları ve pörtlek gözleriyle puglar göz hastalıklarına eğilimlidirler. Özellikle kazalarda ve köpek kavgalarında gözleri tedavisi zor olan hasarları çok çabuk alabilirler.
4. Alman Kurtları – Kalça Problemleri
Alman kurtlarında yaygın olarak kalça çıkıklığı ve şişkinliği gibi sorunlar görülür. Kemikler ve eklemler arasında boşluk oluşmasından dolayı yürürken yoğun bir acı duyarlar. Bu genetik eğilim aileden aktarıldığı için yavru bir alman kurdu sahiplenilmek istendiğinde anne-babasının kalçasından ötürü hastalık geçirip geçirilmediğini öğrenmek oldukça önemli ve bu rahatsızlıktaki hayvanlar çiftleştirilmemeli.
5. Labrador Retriever – Obezite
Köpek denilince akla ilk gelen görüntüdür aslında Labrador cinsleri. Fakat Labradorların vücut yapısı yağlanmaya çok eğilimlidir bu nedenle aşırı kilo alma ve obeziteye ulaşan vakalar yaşanabilir. Günlük egzersizinin yapılması ve uygun diyet programının izlenmesi gereklidir. Çünkü obezite de birçok hastalığı kapısını aralamaktadır.
6. Beagle – Epilepsi
Beagle cinsi köpekler diğer köpek ırklarına nazaran kasılma nöbeti geçirten beyin deformasyonuna daha yatkındırlar. Genellikle ilk nöbetini 6 ay ile 3 yaş arasında geçiren köpekler için epilepsinin tedavisi yoktur. Sadece krizlerin sıklığını azaltan ve kontrol altına alan tedavi yöntemleri uygulanabilir.
7. Shih Tzu – Oynak Diz Kapakları
Oynak ve titrek diz kapakları nedeniyle Shih Tzu köpeklerinin diz kapakları yerlerinden çıkıp yalpalayarak yürümesine, zıplamasına veya sürünmesine sebep olabilir. Bazı durumlarda tekrar kendiliğinden yerine geri oturan bu sağlıksız diz kapakları için bazı durumlarda da cerrahi müdahale gerekebiliyor.
8. Boxer – Kanser
Boxer cinsi köpekler diğer cinslere göre kansere yakalanma konusunda maalesef daha eğilimlidirler. Özellikle kan kanseri ve hücre kanserine yakalanan kuçularda hastalık kendini deri altında ve üstünde şişkinler yaparak belli eder. Kanserin tedavisi vardır ve önemli olan ne kadar erken fark edildiğidir. O yüzden rutin bir şekilde köpeğin vücudunun şişkinlikler ve yumrular için kontrol edilmesi hayati önem taşır.
9. Dachshund – Sırt/Omurga Problemleri
Bir diğer adıyla sosis köpeklerin de uzun vücutları onlarda sırt sorunlarına yol açıyor. Omurgalarında disk kayması riski yaşayan kuçular için normal olana kiloda bulunmak sağlıklı olmalarının ilk kuralıdır. Ayrıca nesneler üzerinden aşağıya atlamak veya tırmanmak da yine sırta baskı uyguladığı için sakıncalı hareketlerdir.
10. Doberman Pinscher – Kalp Rahatsızlıkları
DCM denilen düzensiz kalp atışı ve yeterli kan pompalamayamamaya bağlı baygınlıklar geçirebilir Dobermanlar. Veterinerlerin çoğu bunun yaygın görüldüğünü söyleyip detaylı inceleme yapmadan ciddi kalp rahatsızlıklarını göremeyebilir. DCM tamamen bitmeyen bir rahatsızlık, sadece ritm düzenleyici tedaviler uygulanabilir.
11. Cocker Spaniel – Kulak Enfeksiyonları
Uzun ve kıvırcık tüylü kulakları onların markası haline gelmiş Cockerlar için yine sevimli olan şey hastalık olarak bedenlerine eklenmiş durumda. Düşük oldukları ve yeterince hava almadıkları için düzenli olarak temizlemek ve kulak içlerini rahatlatmak oldukça önemli. Başta ufak gibi görünen kulak rahatsızlıkları beyne uzanan yolda büyük sıkıntılara yol açabilir.
12. Yorkshire Terrier – Karaciğer Yetmezliği
Yorkshire Terrier gibi küçük ırklarda genellikle hassas olan bir organdır karaciğer. Damar yollarının organlar arası geçişlerde toksinleri temizleyemeden akış gerçekleştirmesi nedeniyle rahatsızlık oluşturur. Bu hastalık sağlıklı büyüyememe, kusma, baş dönmesi ve bayılma nöbetlerine sebep olabilir. Tedavisi vardır ve bu köpekler de uzun yıllar boyu yaşayabilirler eğer iyi bakılırlarsa.
13. Golden Retriever – Deri Alerjileri
Köpeklerin sıkça yalanması onların alerjiye olan hassaslığını gösterir. Herhangi bir yiyeceğe veya maddeye olan alerjileri sürekli yalanma, kaşınma ve ısırma huyları olarak ortaya çıkar. Bu da derilerinde sıcak noktalar, kızarıklıklar ve yaralar oluşturabilir. İyileştirici solüsyonlar ve doğru diyet programıyla alerjilere karşı zafer kazanılabilir.
14. Rottweiler – Eklem Problemleri
Rottweiler gibi büyük ırk köpeklerde eklem problemleri çok sık görülmektedir. Bunun önüne geçmek ise gelişim çağında uygulanan diyet ve egzersiz programlarıyla sağlanabilir.
15. Chihuahua – Tıkalı Soluk Borusu
Chihuahua gibi aşırı küçük yapay ırk köpeklerde soluk borusunun çöküklüğünden dolayı rahat nefes alamama problemi yaşanmaktadır. Aşırı heyecanlandığında da sesler çıkartmasına neden olan bu hastalıkla birçok hayvan aslında ömürlerini normal olarak geçirmektedir. Bazı ilerleyen durumlarda ise cerrahi müdahale ile soluk borusunun açılması gerekir.
Kaynak: 1