Köpeklerde cilt rahatsızlıkları aslında birçok hastalığın habercisi ve tetikleyicisi olabilir. Bu rahatsızlıklar türden türe değişebildiği gibi her köpeğin bedeninin vereceği reaksiyon farklı olabilir. Önemli olan erken teşhis koyabilmek, önlem alabilmek ve tedaviyi doğru ve düzenli yapabilmek. Onların sağlığı her şey demek. ?
1. Egzama
Muhtemelen köpeklerde en sık görülen rahatsızlıktır egzama. Köpeklerin cildinde kepeklenmeye ve tahrişe sebep olan bu hastalığın nedeni birden çok sebep olabilir. Genetik olabileceği gibi beslenme düzeni de büyük rol oynar. Aşırı protein yüklemesi ve tavuksal gıda içeren diyetlerde egzama görülme ihtimali yüksektir. Ayrıca Labrador ve Golden Retriever gibi ırkların da genetik olarak yatkınlığı vardır.
2. Alerjik Dermatit
Genellikle köpeğinizin çevresel etkenlerle kaptığı bir hastalıktır alerjiler. Böcek ısırması, gezdiği otlar veya yediği besinler köpeklerin cildinde alerjik reaksiyona sebep olabilir. Kaşıntı ve kızarma görülen derideki rahatsızlık, veterinerde yapılacak alerji testi sonucuna göre uygulanacak tedavi ile kontrol altına alınabilir.
3. Anal Kese Rahatsızlıkları
Köpeklerin anüs bölgesinde dışkılamalarını kolaylaştıran salgı besleri bulunur. Bu salgıların düzensiz salgılanması, salgılanamaması veya kesede birikmesi köpeklerin anal bölgesinde şişkinliklere ve apseye neden olabilir. Köpekler bu nedenle anal bölgelerini yalamaya ve ısırmaya başlar. Veteriner kontrolünde çeşitli yollarla keselerde biriken salgının boşaltılması sağlanır. Fakat ileri boyuta taşınırsa apselerin ameliyatla alınmaları gerekebilir. Takipte kalmak önemli.
4. İmpetigo
Yavru köpek göbüşü her ne kadar çok sevimli ve ısırılası tatlılıkta olsa da oldukça hassastır. Bazen bu az tüylü bölgede kızarıklıklar ve sivilce gibi kabartılar oluşabilir. Genellikle patlayan ve kabuk bağlayan bu minik yaralara veterinerin önereceği solüsyon ile tedavi uygulayıp iyileştirebilirsiniz.
5. Sıcak Noktalar
Genellikle köpeklerin kalça, bacak ve göğüs bölgesinde görülen kırmızı lekeler aynı zamanda dokunduğunuzda inanılmaz bir sıcaklık yayar. Bunlar birçok sebeple olabilir, alerji veya aşırı yalamak, ısırmak sonucu gibi… Veterinerin önereceği solüsyonlarla sıcaklık düşürülüp cilt eski sağlığına kavuşturulabilir. Bu süreçte kendi haline bırakılırsa yayılabilir ve daha derin boyutta cilt rahatsızlığına sebep olabilir.
6. Kıl Kökü İltihabı
Köpeklerin uyuz, yaralanma veya alerji gibi durumlarda derilerinin kabarması ve tahriş olmasının ardından bu bölgelerdeki kıl köklerinin de zarar görmesi şeklinde oluşan bir rahatsızlıktır. Bölgeseldir ve antibiyotik etkili kremlerle tedavi uygulanır.
7. Pireler
Her hayvanseverin korkulu rüyasıdır pireler. Pire tedavisi için birçok yol denenir ve çoğu temelde zehir olduğu için oldukça uzun tartışmalar yaşanır. Pireler cilde verdiği zarar kadar yayabildikleri hastalık ve köpeklerde yol açtıkları anemi nedeniyle oldukça ciddi bir sorundur.
8. Keneler
Keneler de tıpkı pireler gibi köpeklerin tüylerine yapışarak kanını emen parazitlerdir. Anemi ve Lyme hastalığına sebep olabilirler. Kene tedavisinde önemli olan nokta gözle görülebilen kenelerin deriye en yakın yerden cımbızla çekilirken dikkatli olunmasıdır. Hatta mümkünse veterinerin yapması daha faydalıdır.
9. Uyuz
Uyuz, mayt adı verilen çok minik parazitlerin neden olduğu bir rahatsızlıktır ve bulaşıcıdır. Genellikle bacaklarda, kulaklarda ve yüzünde başlayan uyuz hastalığının tedavisi verdiği etkiye ve yoğunlaştığı bölgeye göre şekillenir. Kırmızı deri ve anormal tüy kaybı uyuzun en göze çarpan etkileridir.
10. Maya Dermatiti
Bu rahatsızlık genellikle pati ve kulaklarda görülür. Kulaklarını kaşıyan, patisini ise ısırıp sürekli yalayan köpekler bu bölgelerin tahriş olmasına ve doğal renginin bozulmasına neden olur. Buradaki kaşıntı köpeği daha da kaşımaya ittiği için tedavi süresince bunu engelleyecek yöntemler ve kremler kullanılır.
11. Cilt Tümörleri
Köpeğinizin cildinde, derinin hemen altından hissedilebilen sert bir yumru görür görmez veteriner hekiminize göstermeniz gerekmektedir. Köpeklerde kanser bu tarz yumrular yapabildiği gibi, kanser onlarda daha hızlı yayılıp ölümcüllüğünü çok sert bir şekilde gösterebilir.
12. Yuvarlak Kurt
Kurt isminin aksine bir tür mantar hastalığıdır. Kulaklar ve bacaklarda başlayan bu mantar rahatsızlığı insanlara da geçebilmektedir. Tahriş, kızarıklık, kaşıntı ve tüy kaybına neden olan hastalığın tedavisinden birden fazla yöntem uygulanır.