Güney Afrika’nın Güney Burnu’ndaki Klasies Nehri Mağarası’nda ocaklardan kaldığı tespit edilen kömürleşmiş yiyeceklerin varlığı keşfedildi.
Anatomik olarak modern insanların 120.000 yıl öncesinin başlarından beri, yumru ve köklü saplı olanlar gibi bitki nişastalarını kavrup yediklerine dair ilk arkeolojik kanıtlar elde edildi.
Eksik Parça Bulunmuş Gibi Görünüyor
Uluslararası bir arkeolog ekibi tarafından Journal of Human Evolution’da (İnsan Evrimi Dergisi) yayımlanan yeni araştırmada sonuçlar için; nişasta sindirim genlerinin çoğalmasının, artan bir nişasta diyetine uyum sağlamaya bir cevap olduğu yönündeki hipotezin desteklenmesi için eksik olan arkeolojik kanıtları sunmaktadır denildi.
İlk Defa Yapıldı
Cambridge Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Cynthia Larbey, “Bu çok heyecan verici. Daha önce genetik ve biyolojik kanıtlar, erken yaşta insanların nişasta yiyeceğini ileri sürmüştü, ancak bu araştırma daha önce yapılmamıştı” diyor. Çalışma, Orta Taş Devri topluluklarının yaşamlarında bitkilerin ve ateşin oynadığı rol hakkındaki sistematik çok disiplinli bir araştırmanın parçası.
Çok disiplinli ekip, Klasies River arkeolojik sahasındaki bozulmamış ocakları araştırdı ve analiz etti
Larra, “Sonuçlarımız, bu küçük küllü ocakların yemek pişirmek için kullanıldığını ve nişastalı sap ve yumru köklerinin, en erken 120.000 yıl ila 65.000 yıl öncesine kadar diyetlerinin bir parçası olduğunu gösterdi” diyor.
“Av stratejileri ve taş alet teknolojilerindeki değişikliklere rağmen hala sap ve yumru kökleri pişiriyorlardı.”
Dengeli Beslenme Uzun Süredir İnsanın Gündeminde
Güney Afrika Johannesburg’daki, Witwatersrand Üniversitesi’nde (Wits University) Coğrafya, Arkeoloji ve Çevre Çalışmaları Okulu’ndan Profesör ve çalışmadaki baş araştırmacı Sarah Wurz; ”Erken insanların dengeli bir diyet uyguladıklarını biliyoruz. Onlar ekolojik dahilerdi, çevrelerini uygun yiyecekler ve belki de ilaçlar için akıllıca kullanabiliyorlardı” diyor.
Pişmiş kökleri ve yumruları; proteinler ve kabuklu deniz hayvanlarından, balıklardan, küçük ve büyük faunalardan elde edilen yağlarla bir araya getirerek, bu topluluklar çevrelerine en iyi şekilde adapte olmuş ve 120.000 yıl önce büyük bir ekolojik zeka göstermişlerdir.
Larbey, “Nişasta diyeti tarıma başladığımız zaman gerçekleşen bir şey değil, insanlar kadar eski” diyor. Afrika’da çiftçilik ancak insanın son 10.000 yıllık varlığında başladı
Güney Afrika’da 120.000 yıl önce yaşayan insanlar, küçük gruplar halinde kuruldu ve yaşadılar.
Profesör Wurz, “Birkaç insan kafatası bölümünün ve iki çene kemiğine ait bölümün 120.000 yıl öncesinde meydana geldiğine dair kanıtlar, o dönemde yaşayan insanların bugünün modern insanlarına benzediğini gösteriyor” diyor.
“Bununla birlikte, biraz daha sağlam olduklarını…”
Dünya Mirası Listesine Alınması Teklif Edildi
Klasies Nehri; Senckenberg Enstitüsü’nden Susan Mentzer ve Tübingen Üniversitesi’den Eberhard Karls ile birlikte küçük çaplı (yaklaşık 30 cm çapındaki) ocakları araştıran Wurz tarafından kazılan Güney Afrika’nın Cape kıyısındaki çok ünlü bir insanlık alanıdır.
Klasies Nehri mevkisindeki ocaklarda bitki materyallerinin aranması konusundaki araştırmalar ilk kez, daha sonra Klasies Nehri direktörlüğünü Profesör Wurz’a emanet eden Profesör Hilary Deacon’dan ilham almıştır. Deacon sahada çığır açan bir çalışma yaparak 1990’lı yıllarda ocakların çevresinde bitki materyalleri olabileceğini işaret etti.
Ancak, o zaman, bu hipotezi test etmek için mikro yöntemler mevcut değildi.
Çalışmanın orijinaline aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz
Cynthia Larbey, Susan M. Mentzer, Bertrand Ligouis, Sarah Wurz, Martin K. Jones. Cooked starchy food in hearths ca. 120 kya and 65 kya (MIS 5e and MIS 4) from Klasies River Cave, South Africa. Journal of Human Evolution, 2019; 131: 210 DOI: 10.1016/j.jhevol.2019.03.015