Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler nedeniyle binlerce insanımızı kaybettik. Bununla birlikte depremin etkilediği şehirlerimizde nerdeyse sağlam bina kalmadı. Bu nedenle barınma, afet bölgesindeki en temel ihtiyaç konumunda. Buna karşın depremin üzerinden günler geçtiği halde bölgedeki barınma sorunu çözülebilmiş değil. Bölgeden gelen haberler, depremden etkilenen insanlarımızın halen, ciddi bir barınma sorunu yaşadığı yönünde. Bu noktada gözler, herhangi bir afet durumunda, afetzedelerin barınma sorununu çözmesi beklenen Kızılay’a dönmüş durumda. Ancak Kızılay, deprem bölgesine gönderdiği değil, Ahbap Derneğine “sattığı” çadırlarla gündemde. Detaylara birlikte bakalım.
Kızılay Eski Genel Başkanı Tekin Küçükali: “Kızılay, Depreme Hızlı Müdahale Edemedi”
Cumhuriyet gazetesi yazarı Murat Ağırel geçtiğimiz günlerde, gündeme bomba gibi düşen bir iddiayı dile getirmişti
Ağırel, Cumhuriyet gazetesindeki haberinde, Kızılay’ın depremin üçüncü gününde Ahbap Derneğine 46 milyon TL tutarında çadır satışı yaptığı iddiasını gündeme getirmişti. Bununla birlikte “Kızılay 6 Şubat tarihinde ne kadar çadıra sahipti? Kaç çadır dağıttı? Ahbap adlı kuruluşa çadır sattı mı? Satış miktarı kaç adet ve tutar nedir? Başka kurumlara çadır satışı gerçekleşti mi? Kızılay hangi vakıf ve derneklere erzak yardımı yaptı? Miktarı ne kadardır? Kızılay çadır fabrikasında ve konteyner fabrikasında kaç adet stok vardı? Bu stoklar nerelere dağıtıldı?” şeklindeki sorularını da kuruma yönelttiğini belirtti. Kızılay’ın Ahbap Derneğine çadır sattığı iddiasına Kızılay’ın yanıtı ise kamuoyunda büyük bir tepkiye neden oldu.
Ağırel, sorduğu sorulara karşılık Kızılay’dan aldığı yanıtları da okuyucularıyla paylaştı
Kurumdan yapılan açıklamada, Kızılay’ın Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında barınma konusunda “destek kuruluşu” niteliğinde olduğu ifade edildi. Açıklamanın devamında “Kızılay, TAMP’ın kendisine yüklediği destek kuruluş niteliğinden kaynaklı olarak kendi stoklarında afet öncesi 40 bin adet kadar çadır tutmaktaydı. Daha sonra temin ettikleri ve bağlantılarından gelenlerle birlikte afet sonrası 54 bin adet çadırı AFAD emrine vermiştir. Bu çadırların tamamı AFAD koordinasyonunda afet bölgesinde dağıtılmıştır.” ifadeleri kullanıldı.
Kızılay, çadır satışı eleştirilerine “çadır üretiminin devamını sağlamak için ham madde bedelinin kabul edildiği” yanıtını verdi
Kurum tarafından yapılan açıklamada, “Ahbap Derneği bağışçılarından temin ettiği kaynakla bölgede yaşanan barınma ihtiyacına destek olmaya karar vermiş, bu noktada Kızılay’dan temin ettiği çadır kapasitesini AFAD’ın göstermiş olduğu noktalara sevk etmiştir. Kızılay bu süreci afetzedelerin barınma ihtiyacının bir an önce çözülmesi açısından değerlendirmiştir. Çadır üretiminin devamını sağlamak için de ham madde bedelini kabul etmiştir.” ifadeleri kullanıldı.
Ahbap Derneği, Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile yapılan anlaşmanın ardından 2050 adet çadırın deprem bölgesine gönderildiğini açıkladı
Dernekten yapılan açıklamada, depremlerin ilk gününde bölgeye çadır gönderebilmek için çeşitli firmalarla irtibata geçildiği ancak firmaların en erken bir hafta içerisinde çadır gönderebilecek durumda olduğu ifade edildi. Ahbap, bu nedenle Kızılay iştiraki Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile iletişime geçtiklerini ve şirketten çadır aldıklarını açıkladı.
Ahbap Derneğinin sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada “O tarihte iletişime geçtiğimiz firmalarda hemen o sabah deprem bölgesine gönderebileceğimiz çadırlar yoktu. En erken 1 hafta içinde yetiştireceklerdi. Arkadaşlarımız, Kızılay’ın iştirakinde olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile görüşme gerçekleştirdiler. Ellerinde 2050 adet olduğunu öğrendiğimiz çadırların sözleşmesini hemen yaptık ve ertesi sabah 2050 tane çadırı deprem bölgesine gönderdik.” ifadelerine yer verildi.
Deprem felaketinin ilk günlerinde, Kızılay’ın Ahbap Derneğine çadır satışı yaptığının ortaya çıkması kamuoyunda büyük bir tepkiyle karşılandı
Depremden sonra deprem bölgesinde gerekli müdahaleleri yapamadığı konusunda halihazırda eleştirilen Kızılay, bu skandal durumun ortaya çıkmasıyla bir kez daha eleştiri oklarının hedefi oldu. Çok sayıda vatandaş afetzedelere ücretsiz bir şekilde bir çadır ulaştırması beklenen Kızılay’ın çadırlar için ücret talep etmesine tepki gösterdi.
Kızılay Başkanı Kerem Kınık, skandal tartışmanın ardından Twitter hesabından bir açıklama yaptı
Kınık, sosyal medya paylaşımında Kızılay Çadır ve Tekstilin, TAMP çerçevesinde belirlenen asgari çadır stok seviyesini garanti etmekle yükümlü olduğunu ve kamu ile uluslararası kuruluşların taleplerini ürettiğini ifade etti. İştirakin, satışlardan elde ettiği gelirleri Kızılay’a aktardığını, Kızılay’ın da afetler için gerekli olan çadır ve insani yardım malzemelerini ürettirerek depoladığını ve ihtiyaç anında vatandaşlara ücretsiz dağıttığını ifade etti.
Kınık, Ahbap Derneği ile yapılan anlaşmanın “ahlaki, akılcı ve yasal” olduğunu savundu
Kızılay Başkanı, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile Kızılay’ın çadır satışı karşısındaki eleştirileri reddetti. Kınık, tepki çeken durum sonrasında “Ahbap Derneği de Kızılay’ın yurt dışı bir kuruluş için ürettiği logosuz 2050 çadırı afetin ilk günlerinde Kızılay Çadır ve Tekstil AŞ’den maliyetine tedarik ederek AFAD’ın gösterdiği yere sevk edip depremzedelerin hizmetine sunmuştur. Kızılay Çadır ve Tekstil AŞ’de Ahbap Derneğinden aldığı kaynağı çadır hammadde tedariki için ayırmış ve üretilecek çadırları da Kızılay aracılığı ile ücretsiz olarak depremzedelerin istifadesi için planlamıştır. Ahbap ve Kızılay’ın işbirliğinin “ahlaki, akılcı ve yasaldır.” açıklamasını yaptı.
“Çadır satışı” tartışmaları devam ederken Haluk Levent, “Kızılay’dan konserveyi de parayla aldık” açıklamasında bulundu
AFAD’ın da Kızılay’dan para ile çadır satın aldığını ifade eden Haluk Levent, “Sistemi kimse bilmiyor. AFAD da çadırları parayla, faturalı alıyor Kızılay’dan. Buyurun AFAD yetkilileri yalanlasın. Eğer o yurt dışına ihraç edilecek çadırlar satılacaksa, AFAD da parayla alıyor. Orada bir muhasebe var.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Haluk Levent, çadır satışı tartışmalarının devam ettiği sırada Kızılay’dan alınan konserveler için de para ödendiğini dile getirdi. Levent, açıklamasının ilgili bölümünde, “Kızılay’dan barbunya, konserve aldık. Muhatap ben miyim? Bir dakika bile önemli. Kızılay yönetimi karar alır, parayı iade eder. Onu ben bilemem.” açıklamasında bulundu.
Kaynak: 1