Konu fast food olduğunda akla gelen ilk yiyeceklerden biri kızarmış tavuk. İster nugget ister chicken fingers isterse kızarmış kanat olsun, bu yemeği sevmeyen birini görmek oldukça güç ? Dünyanın her köşesinde sevilerek tüketilen bu bol kalorili gıda, diyetlerimizin en büyük düşmanı ? Ancak o muhteşem tadı tüm bunları unutmamızı sağlıyor ? Hele bir de yanında çeşit çeşit soslar varsa çıtır tavuklar bir anda dünyanın en muhteşem yemeği oluveriyor ? Çıtır tavukla ilgili daha önce duymadığınız gerçekleri araştırdık. İşte her çıtır tavuk düşkünün bilmesi gereken çıtır tavuk gerçekleri…
Kızarmış tavuktan hamburgere en sevilen fast food tariflerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
1. İskoçlara ya da Antik Mısırlılara teşekkür edin
Ne İskoçlar ne de Antik Mısırlılar kızarmış tavuğun mucidi olarak akla gelmese de bu iki topluluğunda kızarmış tavuğun ortaya çıkışında bir etkisi olduğuna inanılıyor. M.Ö 5 bin ve 7 bin yılları arasında tavuklar, Güneydoğu Asya’da evcilleştirilmeye başladı. Ardından Batı Afrika’ya ve Orta Doğu’ya yayıldı. Orta Doğu’dan ise Antik Mısır’a geçti. Mısırlılar lezzetli tavuk etini hem firavunlara hazırladı hem de piramitleri inşa eden köleler için pişirdi. Tavuk buradan Yunanistan’a, Akdeniz’in geri kalanına ve oradan da Britanya’ya gitti. Amerika’da tüketilen, hepimizin yakından tanıdığı kızarmış tavuk; işte burada hayat buldu. İskoçlar tavuğu haşlamak yerine kızartmayı tercih etti. Tabii kesin bilgilere ulaşmak günümüzde bile oldukça zor. Birçok yemek tarihçisi tavuğu kızartmaya ilk karar veren kişilerin Afrikalı köleler mi yoksa Avrupa kökenli güneyler mi olduğuna emin olamıyor. Tek bildikleri kızarmış tavuğun kökenlerinin güneye uzandığı.
2. Amerika’nın güneyi ise kızarmış tavuğu kızarmış tavuk yapan yer!
İlk kızarmış tavuk tarifi, Amerika’da 1825 yılında yayımlanan “The Virginia Housewife, Or Methodical Cook” adındaki bir kitapta yer alıyor. Kitap, Mary Randolph tarafından kaleme alınıyor ve Amerika’nın ilk yemek kitabı olarak kabul ediliyor. Tarif, günümüzde kullandığımız tarifler benziyor. Bu tarifte tavuk temizleniyor, unlanıyor, tuzlanıyor ve ardından güzelce kızartılıyor. O yıllarda bu tarif, oldukça özel bir yemek. Çünkü et fiyatları fazlasıyla yüksek ve bu yemekleri pişirmek emek istiyor. Bu nedenle kızarmış tavuğun sık sık yenildiğini göremiyoruz.
3. Ayrımcılık, ilginçtir ki kızarmış tavuğun lezzetlenmesine yardımcı oldu
Amerika’nın güneyindeki köle yasaları, kölelerin domuz ya da sığır sahibi olmasını yasaklıyordu. Ancak tavuklar yasaklanmayacak kadar önemsizdi, bu nedenle köleler tavuk yetiştirebiliyordu. Dolayısıyla o zamanlarda köleler, ellerindeki bu eti lezzetlendirmek zorundaydı. Zaman içerisinde kızarmış tavuk yemek, siyahilerle ilişkilendirilir oldu. 19. yüzyılda bir yazar, siyahilerin elinden tavukların alınması durumunda açlıktan ölebileceklerini yazdı. 1915’te yayınlanan bir filmde ise siyahiler açgözlülükle kızarmış tavuk yerken gösterildi. Bununla birlikte tüm bu korkunç olaylar, ilginçtir ki kızarmış tavuğun lezzetini katladı. İç savaş ve sonrasında Gordonsville’de yaşayan kadınlar, trenlerdeki yolculara kızarmış tavuk satmaya başladılar. Çünkü 1960’lardan önce yasalar, siyahilerin çoğu restorana girişini yasaklamıştı. Bu nedenle siyahiler; seyahat ederken ayakkabı kutularının içerisinde yemek taşıyor, gizlice bu yemekleri tüketiyordu. Kızarmış tavuk ise uzun saatler boyunca bozulmadığı için seyahatlerde tüketilebiliyordu.
4. Ünlü kızarmış tavuk zinciri KFC’nin kurucusu Albay Sanders, başarıyı bir gecede yakalamadı
Hepimizin yakından tanıdığı fast food zinciri KFC’nin tonton amcasını hatırlıyorsunuzdur ? Albay Sanders, gençliğinde benzin istasyonu işletmeciliğinden tezgahtarlığa kadar birçok iş yaptı. İlerleyen yıllarda ise kızarmış tavuğu pişirmenin çok daha hızlı ve lezzetli bir yolunu keşfetti. Tavukları ilk olarak düdüklü tencerelerde pişiren Albay, ardından özel baharat karışımıyla lezzetlendirerek kızarttı. Bu yemeği Corbin’de açtığı bir restoranda satmaya çalışsa da ne yazık ki başarılı olamadı. Ardından bu tarife Kentucky Fried Chicken adını vererek yeni bir restoranda servise sundu. 65 yaşında başarıyı yakalayan Albay, bugün hepimizin severek tükettiği KFC’nin temellerini attı. 1964 yılında restoran zincirini sattığında ise hali hazırda 600 şubesi vardı. Günümüzde KFC’nin 155 ülkede 18 binden fazla şubesi bulunuyor.
5. Kızarmış tavuk tüm dünyaya mal edilmiş bir yemek
KFC, Güney usulü kızarmış tavuğu tüm dünyaya sevdirse de yemeğin kökenlerinin bambaşka yerlere ulaştığını biliyoruz. Uzakdoğu’dan Afrika’ya, kuzey ülkelerinden Orta Doğu’ya pek çok kültürde kızarmış tavuklu tariflere rastlayabilirsiniz. Günümüzde özellikle Amerika’da İtalyan, Endonezya ya da Kore usulü kızarmış tavuklar bulabilirsiniz.
Kaynak: 1