Kişisel bakım sadece güzel görünmeyi değil sağlıklı alışkanlıklar oluşturmayı da ifade ediyor. Günümüzde pek çok insan kişisel bakımın yalnızca parası ve zamanı olan insanlar için mümkün olduğunu düşünüyor. Araştırmalar, kişisel bakım uygulamalarını günlük hayata dahil etmenin kalıcı faydalarının olduğunu gösteriyor. Peki tüm bunları yapmak için gerçekten zamana ve paraya mı ihtiyaç duyuyoruz?
Kişisel bakımın önündeki kişisel engeller
Çoğu insan kişisel bakımı günlük rutininin bir parçası haline getirmek yerine öz bakım ihtiyaçlarını ayrı bir faaliyet olarak düşünüyor. Çünkü kişisel bakım için ayrılan zamanın bencilce olduğuna inanılıyor. İş ve okul hayatındaki sorumluluklar o kadar fazla ki kişisel bakım için ayırdığımız bir saat, günlük rutinin dışında kabul ediliyor. Bu durum özellikle kadınlar için geçerli. Toplumsal cinsiyet rollerinin hala geçerli olduğu günümüzde; kadınlar ancak profesyonel işleri bittikten, evi temizledikten ve çocukları uyuttuktan sonra kendilerine zaman ayırabiliyor. Fakat sonunda tükenmeye başlıyorlar. Çünkü kendilerine hak ettikleri değeri ve zamanı yeterince ayırmıyorlar. Kişisel bakım için spor salonuna ya da SPA’ya gitmeye gerek yok. Stres yönetimi için sadece doğada yürümek bile güzel bir başlangıç olabilir.
Kişisel bakım alışkanlıkları nasıl günlük rutine dahil edilir?
Uzmanlar öz bakım alışkanlıkları edinmek için Kaizen tekniği olarak bilinen sürekli iyileştirme yöntemi kullanmayı öneriyor. Kaizen; Japonca değişim anlamına gelen KAİ ve iyileştirme kelimesini ifade eden Zen kelimelerinden oluşuyor. Kelime tam anlamıyla sürekli gelişimi tanımlamak için kullanılıyor. Hepimiz hedeflerimize ulaşmak ve kendimizi geliştirmek için belirli aralıklarla kendimize sözler verir ancak bir süre sonra görevlerimizi yerine getirmekten sıkılmaya başlarız. Kaizen bu konuda oldukça iddialı bir yöntem. Bu yöntemde küçük ve istikrarlı adımlarla sürekliliğin sağlanması ve başarıya ulaşılması amaçlanıyor. Kaizen’de kendiniz için attığınız adımlar o kadar küçüktür ki süreç sonunda başarısız olmanız neredeyse imkansızdır. Bu nedenle Kaizen yöntemi sonuca değil sürece odaklanıyor. Etkili ve kalıcı bir gelişim göstermek Kaizen yönteminin en temel amacı. Bilimsel olarak küçük adımlar atmak beynin değişime karşı gösterdiği direnci ortadan kaldırıyor. Böylece başarısızlık riski minimize edilmiş oluyor. Peki Kaizen yöntemi nasıl uygulanıyor?
Kaizen tekniği dakika ilkesiyle çalışıyor. Her gün kendinizin belirlediği zaman aralığında yalnızca kendinize zaman ayırıyorsunuz. Aslında bu tekniğe başlamak için 5 dakikalık zaman öneriliyor. Örneğin kilo vermek istiyorsunuz fakat zamanınızın olmadığı gerekçesiyle spor yapmıyorsunuz. Egzersize her gün beş dakika ayırarak büyük başarı için ilk adımı atmış oluyorsunuz. Böylece kendinizi güçlendiriyor ve yeni davranış biçimine kolayca adapte oluyorsunuz. İkinci aşamada 5 dakikalık süreyi kademeli olarak artırmanız gerekiyor. Hedeflerinize sağlam adımlarla, bıkmadan ulaşabilmek için küçük eylemler ve küçük düşüncelerle başlamak başarısızlık riskinizi düşürüyor. Kaizen tekniğini öz bakımın her alanında kullanabilirsiniz; yazı yazmak, kilo vermek, dil öğrenmek, kitap okuma alışkanlığı edinmek ve daha pek çok şey…
Vücudunuza özen gösterin
Kişisel bakım hiç kuşkusuz beden sağlığınızla ilgilenmekle başlıyor. Diyet, egzersiz ve uyku rutini oluşturmak öz bakımın en önemli yönlerini oluşturuyor. Dengeli beslenme düzeninin ruhsal ve fiziksel sağlık üzerindeki olumlu etkileri yapılan pek çok çalışmayla kanıtlanmış durumda. Fast food ürünleri yerine Akdeniz tipi beslenme modeli uygulamak ne fazladan para ne de zaman gerektiriyor. Sağlıklı beslenme düzenine ek olarak düzenli fiziksel aktiviteyi günlük rutininize adapte etmek için Kaizen tekniğini uygulamaya başlayabilirsiniz. Uyku düzenine gelince, yatmadan önce fazla yemek, ışık, telefon ve televizyon gibi etkenler kaliteli uykuyu etkileyen en önemli unsurlar arasında bulunuyor. Pandemi dönemiyle birlikte hepimizin uyku düzeni ve yaşam alışkanlıklarının değiştiği doğru. Ancak basit teknikler uygulayarak uyku rutini oluşturabilir ve uykudan %100 verim alabilirsiniz. Eğer kişisel bakım konusunda adım atmaya kararlıysanız ve uyku düzeniyle işe başlamak istiyorsanız sizi buraya alalım.
İçsel benliğinizi ihmal etmeyin
Bazen hayatın temposuna kendimizi o kadar kaptırıyoruz ki bedenimizde ve zihnimizde neler olduğunun farkına varmıyoruz. Oysa hayattaki tüm zorluklarla başa çıkmanın en iyi yolu beden ve zihnin tamamını kullanmaktan geçiyor. Yaşananlar karşısında güçlü bir duruş sergilemek için benlik duygusunun gelişmesi gerekiyor. Peki nedir bu benlik duygusu? Bu kavram kendinizi nasıl algıladığınız ve dışardan nasıl gördüğünüzü ifade ediyor. Eğer kendi özünüze karşı algınız eleştirilerle doluysa iç benliğiniz tehlikede olabilir. Bu durum sağlığınızı, neşenizi, huzurunuzu ve size ait olan her şeyi etkiler. Dolayısıyla kişisel bakımın önüne kişisel engeller koyarsınız. Benliğinizle tanışmak ve içsel dünyanızı keşfetmek için kitaplardan faydalanabilirsiniz. İç dünyanıza yolculuk yapmanızı sağlayacak öneri kitap listemiz için buraya tıklayabilirsiniz.
Kaynak: 1