Modern tıp deva olmadığında tam alternatif tıpa geçecekken bir fetret devri yaşanır. İşte bu boşluğu nenelerimiz asırlık tecrübeleriyle doldururlar hemen. Hem de el oğlunun vampir yanaşmasın diye sarımsağa sarılması gibi, yok sebep dertlere ilaç değildir reçeteleri. Başı, dişi, midesi ağrıdığı için doğaya bakmak hüneri adı biraz goygoylu diye dalga konusu olur çoğu zaman ama çok fukara kurtarmıştır kendileri. Soğuk kış günlerinin kapımıza, pecemize yanaştığı şu anlarda bir bakalım istedik nenelerimizin maharetlerine.
1. Üst solunum yolu enfeksiyonları için ayva suyu
Kış meyvesi ayvada C vitaminden, kalsiyuma; demirden proteine geniş bir içeriğe sahip. Dolayısıyla öksürük, anjin, bronşit gibi bir çok kış hastalıklarına da kalkan görevi görüyor. Ayrıca antiseptik özellikli malikasit bulundurduğu için enfeksiyona bağlı rahatsızlıklardan da korur.
2. Öksürük için toz zencefil ve baldan yapılan macun
Zencefil B16, C ve E vitamini barındırır. Niasin, Çinko, Demir, Folat, Kalsiyum diye de uzar bu liste. Tıbben de öksürük kurutucu etken maddelerden sayılıyor. Nenelerimizse içine nane ve limon da ekleyebileceğiniz bu karışımın 4 gün boyunca kullanıldığında öksürüğün “şıp keseceğini” söylüyor:).
3. Bağırsak üşütmeleri için jet etkili kuru çay çiğnemek
Bağırsak çeperleri türlü çeşit bakteri tutarlar. Bunların yararlı olanları kadar zararlı olanları da var elbette. Soğuk havalarla birlikte artış gösteren bağırsak rahatsızlıklarında kuru çay çiğnemek rahatlatıcı bir yöntem imiş nenelerimize göre.
4. Geçmeyen öksürük için sırta tentürdiyot
Pamuğa tentürdiyot sürülüp; sırta beş dikey beş yatay kafes çizilir. Üstünde sıcak bir havlu koyulup uyunur imiş. Deri yoluyla ciğerlerinize alacağınız iyot rahatlatıyor sanıyoruz ama hikmetten de sual olunmuyor tabi.
5. Bir fincan üzüm suyuna bir çay kaşığı bal karıştırılıp içerseniz öksürüğünüz rahatlayacak
Vücut direncini arttıracak mineral ve vitaminlere sahip üzüm suyu; A,B,C, Potasyum, Demir… Bal içinde bulundurduğu 20’den fazla kompleks şekerden mi kaynaklı bilmiyoruz; hemen her karışıma giriyor. Faydaları su götürmez tamam ama nenelerimizin kullanım sebebi ilaçlarının tesir süresini kısaltmak olmalı diye düşünüyoruz.
6. Boğaz ağrısı için ıhlamur, baş ağrısı için melisa kaynatıp içmeli
Bu ıhlamur, nenelerimizin modern gençlere bile çoktaaan kabul ettirdiği bir konu. Öyle ki kocakarı tavsiyesi diye anılmaktan kurtarmış yakasını. Hoş Avrupa’da falan da uzun zamanlardan beri kullanırmış ama. Bildiğimiz faydaları; terlemeyi kolaylaştırması, ateş düşürücü etkisi, migren ağrılarını hafifleten etkisi, toksit atıcı olması vb…
7. Boğaz ağrısı için tuzlu ılık suyla gargara
Tuz bir çok ağız yaralanmasında kullanıyormuş aslında. Dudaklarınızı ısırdığınızda, diş eti kanamalarında vs… Tam bir tedavi yöntemi olmasa da internet alemi boğaz ağrılarını hafiflettiği konusunda hemfikir olmuş nenelerimizle.
8. Baldan ve şekerden bir şerbet karın ağrılarına iyi geliyor
“Ulu bal” diyor ve geçiyoruz bunu
9. Öksürük illeti için ayak altına viks sürülür ve sekiz saat yıkanmazmış
Viks de bal gibi aslında. Hemen her derde deva nene literatüründe. Bu hususu da buraya not edelim ki; gerektiğinde ilaç sanayinin değerini fark etmediği şahanelerden marjinal fayda nasıl sağlanır görsün millet.
10. Kulak ağrıları için közde pişmiş sarımsak sarılır
Sarımsak buralara sığdıramayacağımız kadar faydalı bir meretmiş arkadaşlar. 2. Dünya savaşında sürülürmüş ki enfeksiyon yayılmasın diye mesela. Kış aylarında coşan orta kulak dertlerine deva olması büyük bir mucize sayılmaz herhalde. Ama yine nenelerimizin kutlanası başarılarındandır.
11. Karın ağrılarında karına soğuk, ayaklara sıcak pansuman yapılır
Soğuğa oturdun karnın ağrıdı işte. Ayaklarını ısıtıp kan akışını hızlandıralım hemen. Karnını da soğuk tut. Hıh. Bi daha da taşa falan oturma!
12. Doğranmış limon, sarımsak ve balla karıştırılıp kaynar suda beş dakika demlendikten sonra içilirmiş. Ne için? Öksürük.
Xavi, İniesta, Mascherano orta sahasını bilir misiniz? Bu o işte. Bu üçlü varsa sorun yok anlayacağınız. (Limonu Rakitic yapabiliriz isteyenlere.)
13. Boğaz çevresine zeytinyağıyla masaj yapıp, ısıtılmış bir bezle sarmak boğaz ağrılarını dindirir
Zeytinyağıyla boğaz çevresine masaj yapıldıktan sonra sıcak bir havluyla çevresini sarıp yatıyormuşuz arkadaşlar. Burada olayın masajda olduğunu sanıyoruz biz.
14. Kulak ağrıları için pırasa suyu damlatılır, yağlı hamur sarılır
15. Ya da bulabilirseniz emziren anne sütü damlatılır
Bunu tecrübe etmiş bir arkadaşa ulaşamadık vallahi. Bizim prodüksiyon bu deneyi zaten kaldıramaz dedik ve aranızdan tecrübe edip paylaşacak cesur arkadaşlar çıkarsa diye süt sağacı zımbırtısını bulup yolunu aydınlatalım istedik.