Konu mutfak gereçleri olduğunda en sık kullandığımız ürünlerden biri de kesme tahtaları. Hemen hemen her yemekte yardımcımız olan bu ürünler, mutfağımızın olmazsa olmazlarından biri. Günümüzde pek çok marka çeşitli kesme tahtaları üretiyor. Farklı malzemelerden üretilen bu kesme tahtalarının kullanım şekilleri de birbirinden ayrılıyor. Biz de sizler için kesme tahtasını seçmenin ve kullanmanın inceliklerini araştırdık. Plastik tahtalardan ahşap tahtalara, kesme tahtası nasıl seçilir, nasıl temizlenir ve en iyi kesme tahtaları hangileridir hepsini yazdık ? İşte kesme tahtası seçme ve kullanma rehberiyle birlikte en iyi kesme tahtaları…
Boyutuna göre kesme tahtası nasıl seçilir?
Kesme tahtasını hangi boy tercih etmeniz gerektiği tamamen sizin yemek hazırlama alışkanlıklarınıza bağlı. Eğer kalabalık bir aileniz yoksa büyük bir kesme tahtası almanıza hiç gerek yok. Çünkü konu kesme tahtası olduğunda dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri de temizlik. Tek kişilik yemeklerin ardından büyük bir kesme tahtasını temizlemek düşündüğünüzden çok daha zahmetli olabilir. Tercihinizi kolay ve hızlı bir şekilde temizlenebilecek orta boy ya da küçük boy tahtalardan yana kullanabilirsiniz.
Malzemesine göre kesme tahtası nasıl seçilir?
- Ahşap kesme tahtaları için en sık tercih edilen kesme tahtalarından biri diyebiliriz. Bıçağın formunu bozmayan ve kesme işlemini kolaylaştıran ahşap tahtalar, doğru kullanılmadığı takdirde bakteri yuvasına dönüşebiliyor. En ideal kesme tahtalarından olan ahşap tahtaları tercih edecekseniz temizlik konusunda özenli davranmanız şart. En iyi ahşap kesme tahtalarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
- Ahşap tahtadan sonra en sık tercih edilen kesme tahtası çeşidi olan plastik kesme tahtalarıyla devam edelim. Doğru temizlenmediği takdirde tıpkı ahşap tahtalar gibi bakteri yuvasına dönüşen bu tahtaların bir diğer dezavantajı ise darbe aldıkça soyulması. Soyulan bu parçalar, dikkatli olunmadığı takdirde yemeklere karışabilir. Ahşap tahtalara göre avantajı ise bulaşık makinesinde yıkanabiliyor olmaları. Özellikle hayvansal ürünleri kesmek için plastik tahtaları kullanabilirsiniz. En iyi plastik kesme tahtalarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
- En sağlıklı kesme tahtası çeşidi olan cam kesme tahtalarında sıra! Kolay kolay çizilmeyen bu tahtalar, ne yazık ki bıçaklarınızın körelmesine neden oluyor. Ek olarak cam kesme tahtalarını saklamak, plastik ve ahşap tahtalara göre çok daha zor. Yine de oldukça sağlıklı bir seçenek olduğunu söylemeliyiz. En iyi cam kesme tahtalarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Peki benim için en ideal kesme tahtası hangisi?
Eğer çok kalabalık bir aileniz yoksa orta boylarda bir ahşap kesme tahtası, sizin için en ideal seçim olacaktır. Tabii bu tahtayı püf noktalarına dikkat ederek temizlemeniz şart. Dilerseniz hayvansal ürünleri kesmek için bir adet de plastik kesme tahtası edinebilirsiniz.
Kesme tahtaları için kullanılan renk kodlaması nedir?
Birçoğumuz hayvansal ürünleri ve sebzeleri kesmek için aynı kesme tahtasını kullanırız. Ancak bu durum düşündüğünüzden çok ama çok daha tehlikeli. Çünkü her gıda farklı organizmalara ev sahipliği yapar ve bu organizmaların bir kısmı kesme tahtalarına da bulaşır. Dolayısıyla aynı kesme tahtasında doğranan gıdalar birbirlerine çeşitli bakteriler bulaştırabilir. Özellikle çiğ gıdaların pişmiş gıdalarla aynı tahtada kesilmemesi gerekir. Aksi takdirde çapraz bulaşma olarak adlandırılan durum yaşanabilir, bu da zehirlenmelere yol açabilir. Profesyonel mutfaklarda farklı gıdalar için farklı kesme tahtaları kullanılır. Çiğ kırmızı et için kırmızı, çiğ deniz ürünleri için mavi, çiğ kümes hayvanları için sarı, pişmiş ürünler için kahverengi, çiğ sebzeler için yeşil, unlu mamüller içinse beyaz kesme tahtaları tercih edilir.
Kesme tahtası nasıl temizlenir?
Kesme tahtasını temizlerken dikkat etmeniz gereken üç nokta bulunuyor. İlk olarak kesme işlemini gerçekleştirdikten hemen sonra kesme tahtasını sudan geçirmelisiniz. İkinci olarak kesme tahtasını kesinlikle ıslak bırakmamalısınız. Üçüncü olarak ise kesme tahtasını temizledikten sonra dikey bir şekilde kurumaya bırakmalısınız. Bu üç adımı öğrendiğinize göre gelelim kesme tahtası temizleme yöntemlerine ?
- Oksijenli suyla temizleme yöntemi: Bu yöntemi tüm tahta çeşitlerinde uygulayabilirsiniz. Islattığınız ve kabasını aldığınız tahtaların üzerine oksijenli su dökün ve sünger yardımıyla yayın. 2-3 dakika kadar bekledikten sonra durulayın.
- Karbonatla temizleme yöntemi: Kesme tahtasını iyice kurulayın ve üzerine bir yemek kaşığı karbonat dökün. Sıcak suya batırdığınız bir süngerle tahtayı silin. Tahta tamamen temizlenene kadar işlemi tekrarlayın.
- Sirkeyle temizleme yöntemi: Kesme tahtasının üzerine elma sirkesi dökün. Güzelce ovun ve durulayın.
- Zımparayla temizleme yöntemi: Eğer tahtanız çizildiyse bu yöntemi tercih edebilirsiniz. Kesme tahtasını yukarıda saydığımız yöntemlerden biriyle temizleyin. Ardından güzelce zımparalayın ve çiziklerden kurtulun. İşte yepyeni bir kesme tahtası!
En çok tercih edilen kesme tahtaları
Son zamanların en çok tercih edilen kesme tahtalarını sizler için araştırdık ve seçtik. İncelemek ve satın almak için buraya tıklamanız yeterli ?