Kepek oldukça yaygın bir sorundur. Araştırmalar dünya çapındaki yetişkinlerin %50’sinin bu durumdan muzdarip olduğunu gösteriyor. Kepek tehlikeli değildir ancak kişinin görünüşünü ve psikolojisini kötü etkileyebilir. Bu yazımızda size kepeğin ne olduğundan, neden ortaya çıktığından ve nasıl tedavi edilebileceğinden bahsedeceğiz. Detayları birlikte inceleyelim.
İlginizi çekebilir:
Farkında Bile Olmadan Kepek Oluşumuna Davetiye Çıkardığınız 9 Alışkanlık
Işıl Işıl ve Sağlıklı Bir Saç İsteyenlere: Kuru Saçlar İçin En İyi Şampuanlar Önerileri
Kepek nedir?
Kepek saç derisinde oluşan ve pullanma, kaşıntı veya kızarıklık gibi belirtilere neden olan bir cilt problemidir. Bu durumun nedeni hücrelerin normalden daha hızlı yenilenmesidir. Sağlıklı bir ciltte saç derisinin üst tabakasındaki hücreler olgunlaşır ve dökülür, ancak bu süreç yavaş ve kontrollü bir şekilde gerçekleşir. Bazı insanlarda ise bu hücreler çok hızlı bir şekilde olgunlaşır ve dökülür, bu da pullanma ve kepeğe sebep olur.
Kepek, egzama ya da akne gibi bir çeşit cilt problemidir. Mantar, yağlı cilt ve beslenme gibi sebeplerden de ortaya çıkabilir. Tehlikeli değildir, ancak tedavisi uzun sürebilir. Bu durumda bir dermatoloğa görünmek gerekir.
Neden ortaya çıkar?
Kepek oluşumunun birden fazla nedeni vardır. Bunlardan bir tanesi normalde cildimizde bulunan Malassezia mantarıdır. Bu mikroorganizma kafa derisinin doğal bir parçasıdır ve genellikle sorun yaratmaz. Bununla birlikte, sebum üretiminde bir artış gerçekleştiği zaman, bununla beslenen mantar daha hızlı büyüyüp çoğalabilir. Sebum, saç foliküllerindeki yağ bezlerinde üretilen bir yağdır. Saç ve cildi nemlendirir, korur ve kayganlaştırır.
Kepeğin bir diğer yaygın nedeni ise yanlış saç bakımıdır. Cilt tipinizi bilmek sadece yüzünüz için değil, saçınız için de çok önemlidir. Yanlış saç bakımı, saç derisindeki yağı artırabilir veya azaltabilir. Her iki durum da kepek oluşumuna sebep olabilir. Sıklıkla yapılan bazı saç bakımı yanlışları şunlardır:
- Sık yıkamak: Saçınızı çok sık yıkamak, derinizde doğal olarak bulunan yağları uzaklaştırarak cildinizi kurutabilir.
- Sert şampuanlar: Bazı şampuanların içeriği, hassas kafa derileri için fazla serttir ve derinizi kurutarak kepek oluşumuna sebep olabilir.
- Sıcak su: Sıcak su derinizdeki doğal yağların akmasına ve yine cildinizin kurumasına neden olabilir. Bu yüzden saçınızı ılık ya da soğuk suyla yıkamak daha doğru.
- Yanlış bakım ürünleri: Saç tipinize uygun olmayan bakım ürünlerini kullanmak da kepek oluşumuna neden olabilir.
- Fazla ısıl işlem uygulamak: Saç kurutma makinesi, fön, düzleştirme gibi birçok ısıl işlem saç derisini kurutur. Bu yüzden bunları olabildiğince azaltmalısınız.
Ayrıca, eğer saç deriniz yağlıysa saçı az yıkamak sebumun birikmesine ve kepek oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden saç tipinizi bilmek çok önemlidir.
Hormonal dengesizlikler, zayıf bağışıklık sistemi de kepeğe sebep olabilir. Kötü saç bakımından kaynaklanan kepek kolayca tedavi edilebilir ancak hormonlardan kaynaklı olanlar biraz daha uzun sürebilir.
Nasıl tedavi edilir?
Kepek oluşumunu azaltmak için cilt tipinize uygun, yumuşak içerikli bir şampuan kullanabilirsiniz. Böylece fazla sebumun birikmesini önlemiş olursunuz. Döküntünün kötü olduğu durumlarda bir dermatoloğa görünüp doktorunuzun önerdiği ilaçlı şampuanları kullanabilirsiniz. Ayrıca aktif bileşenlere sahip özel şampuanlar da oldukça etkilidir. Bir daha saç bakım ürünü alacağınız zaman içinde şu bileşenlerin bulunmasına dikkat edin: çinko, katran, salisilik asit, selenyum sülfit, ketokonazol.
Ayrıca saç derinizi iyileştirmek için şampuanınıza birkaç damla çay ağacı yağı damlatabilirsiniz. Kepeği içten tedavi etmenin bir yolu da çinko ve B vitamini içeren yiyecekler tüketmektir.
İlginizi çekebilir:
Kepek Mi, Kuru Saç Derisi Mi? Saçınızdaki Kaşıntının Nedenleri ve Çözüm Önerileri
Dertten Değil Kepekten Saçları Beyazlayanların Yaşadığı 13 Problem
Kaynak: 1