Kendinize karşı nazik olmak çok önemli. Başkalarına gösterdiğimiz cömertliği sık sık kendimize göstermeyi unutsak da, bunu yapmaya daha istekli olmalıyız. Kendinize nasıl davrandığınız, sorunlarla nasıl yüzleştiğinize bağlı olarak sizi gerçekten yaralayabilir. Nitekim zihinsel olarak güçlü de olsanız, bazen kendinize haksızlık edebilirsiniz. Bunun önüne geçmek için sizlere bazı önerilerimiz var. Kendinize karşı daha fazla şefkat gösterin ve boş yere kendinizi hırpalamayın. Unutmayın, siz her şeyden daha değerlisiniz…
1. Negatif düşüncelerin sizi zehirlemesine izin vermeyi bırakın
Olumsuz düşünceler, gün içerisinde aklımızdan sık sık geçebilir. Bu son derece normal. Sonuçta her an mutlu olamayız. İnsanız, duygularımızda dalgalanmalar olabilir. Ancak olumsuz düşüncelerle gün içerisinde sık sık boğuşuyor ve kendinizi mutsuz hissediyorsanız, buna bi son vermelisiniz. Olumsuz düşüncelerden kurtulmak genel ruh halinizde belirgin bir fark yaratır. Sizin düşüren şeylerden kendinizi soyutlayın. Evet bu kolay değil ancak başarabilirsiniz. Olumsuz bir şeyler düşündüğünüzde 1 dakika boyunca farklı bir şeye odaklanmayı deneyin.
2. Önem verdiğiniz birine nasıl davranıyorsanız kendinize de öyle davranın
Bazılarımız son deece fedakarız. Nitekim bu bazen kendimizden önce başkalarını düşünmemize neden oluyor. Bu tarz durumlarda objektif olmayı deneyin. Siz de bir bireysiniz ve kesinlikle değeri hak ediyorsanız. Bu nedenle kendinizi herhangi bir şey için suçlamayın. Siz de hayatınızdaki insanlar kadar önemlisiniz. Bu nedenle, önem verdiğiniz birine nasıl davranıyorsanız, kendinize de öyle davranın. Unutmayın, sizin mutluluğunuz başkalarınınkinden daha önemli.
3. Eleştirel / olumsuz düşünceleri, olumlu / yardımcı düşüncelerle değiştirin
Negatif düşüncelerinizin bu kadar güçlü olmasına izin vermeyi bırakın. Toksik bir şey düşündüğünüzde, ona olumlu bir şeyle karşılık verin. Örneğin, kendinizle ilgili hoşunuza gitmeyen bir şey düşünürseniz, kendinizle ilgili sevdiğiniz bir şeye odaklanarak, buna karşılık vermek için zaman ayırın.
4. Tutkulu olduğunuz şeylere daha fazla odaklanın
Zihninizi kontrol edemediğiniz bir noktadaysanız, tutkulu olduğunuz şeylere odaklanın. Bunu yapmak, hissettiğiniz şeyden zihninizi uzaklaştırmanın iyi bir yolu olabilir. Öte yandan tutkulu olduğunuz bir konuyla ilgilenmek, ruh halinizi iyileştirmeye de gerçekten yardımcı olabilir.
5. Kendinize bakışınızı değiştirin
Kendi imajınızın sizi kendinizden nefret ettirmesine izin vermeyi bırakın. Kendinizi nasıl gördüğünüzü değiştirmek için çalışın. Kendinizi sürekli yermek yerine, kendinizi geliştirin. Eksik olduğunuz konular varsa; “Cahilim” gibi söylemlerle hayıflanmak yerine eksikliklerinizi kapatmaya çalışın. Bu şekilde kendinize güveniniz de artar.
6. Kendinizi ve yaşamınızı, dışarıdan biriymiş gibi gözlemleyin
Ne yaptığınızın ve bunun sizi nasıl etkilediğinin daha fazla farkında olun. Uğraştığınız toksik şeyler size hiçbir şekilde yardımcı olmuyor ve bunun ne kadar erken farkına varırsanız o kadar iyi. Bu, doğru şekilde ilerlemek için büyük bir adımdır. Bu nedenle kendinizi ve hayatınızı objektif bir şekilde gözlemleyerek, daha iyi bir yaşam için yapabileceklerinizi gözden geçirin. Daha iyi bir yaşamın anahtarı için size küçük bir ipucu verelim; huzur…
7. Kendi kusurlarınızı daha çok kabul edin
Hepimizin kusurları var. Bu gezegendeki hiç kimse mükemmel değil ve bunun daha çok farkında olmamız gerekiyor. Elbette, diğer tarafta her şey toz pembe görünebilir. Ancak bu gerçekten her şeyin harika olduğu anlamına gelmez. Bu nedenle kendinizi olduğunuz gibi kabul edin.
8. Bir şeyleri aşmak için kendinize izin verin
Olumsuz duyguları ve benzer şeyleri çok uzun süre içimizde tutuyoruz. Bir şeyi hissettiğinizde bununla yüzleşmeyi ertelemeyin. Yüzleşin, acınızı çekin ancak sonra bırakın, gitsin. Olumsuz duyguların içinde hapsolmak yalnızca size acı verir.
9. ‘Hayır’ kelimesini daha sık kullanın
Bir şeyi yapmak istemiyorsanız, yapmayı kabul etmeyin. Her zaman evet cevabını vermek zorunda değilsiniz. Bu hayatı başkaları için yaşamıyorsunuz. Bu nedenle kendi isteklerinizi hayatınınızda ön plana koyun.
Kaynak: 1