Keskin kokusu ve acı tadıyla ün salan kekik, binlerce yıldır hastalıkların tedavisinde kullanılan şifalı bitkiler arasında bulunuyor. Günümüzde sıklıkla baharat olarak kullanılsa da kozmetik ve ilaç sektöründe de kekikten yararlanılıyor. Soğuk algınlığı, grip, öksürük ve tansiyon gibi hastalıklara iyi geldiği biliniyor. Aynı zamanda cilt, ağız ve saç bakımında sıkça tercih edilen bitkiler arasında. Pek çok hastalığın tedavisini destekleyen kekiğin, kendisi kadar yağı da oldukça faydalı. Peki bu yağ ne işe yarar, kekik yağı suya damlatılıp içilir mi? Kekik yağı mideye iyi gelir mi? Merak edilen tüm soruların cevabını bu içeriğimizde yanıtladık.
Kekik yağı faydaları
Ballıbabagiller familyasının tüm cinslerinin adı olan kekik, neredeyse her alanda yetişen ve kendine özgü kokusuyla bilinen bir bitki. Kekik yağı, bu bitkinin çiçeklerinden su buharı distilasyonu yöntemiyle elde ediliyor. Pek çok bilimsel araştırmada kekik yağının; ağrı kesici özelliği olduğu, antiseptik, antienflamatuar ve antifungal etki gösterdiği ispatlanmıştır. Peki sayısız özelliği bulunun kekik yağı ne işe yarar? Bu ürün bünyesinden barındırdığı etken maddeler sayesinde çoğunlukla gıdalarda, hijyen malzemelerinde ve kozmetik ürünlerinde koruyucu olarak kullanılıyor. Bu yağın gıda kaynaklı bakterileri ortadan kaldırma, iltihabı hafifletme ve kalp sağlığını destekleme gibi pek çok faydası bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. İlaç ve kozmetik sektöründe ham madde olarak kullanılan bu yağ, genellikle ağız, saç ve cilt bakım ürünlerinde kullanılıyor. Ancak kekik yağı tek başına tedavi yöntemi değildir. Tedaviye ek, genel terapötik programların bir parçası olarak kullanılmaktadır.
Kekik yağı nasıl kullanılır?
Kekik gibi uçucu yağlardan verim elde etme düzeyi, kullanım sıklığı ve miktarına bağlı olarak değişim gösterir. Bu yağın yarar düzeyini artırmak için önerilen miktardan fazla kullanılması yarardan çok zarar verebilir. Bu nedenle satın alınan ürünün kullanım kılavuzu mutlaka okunmalıdır. Kekik yağı nasıl kullanılmalı sorusunun cevabı ürünü ne için kullandığınıza bağlı olarak değişim gösterir. Bu ürün uçucu ve güçlü bir yağ olduğu için genellikle farklı bir taşıyıcı yağ ile seyreltilerek kullanılmaktadır.
- Kekik yağı çoğunlukla gece yatmadan önce temiz yüze pamuk yardımıyla uygulanır. Bu şekilde yağ, tonik görevi görerek cildi derinlemesine temizler.
- Cilt için bir diğer kullanım şekli buhar banyosudur. Kekik yağını kaynar suya iki damla damlatarak buhar banyosu yapabilirsiniz.
- Kekik yağını; susam ve badem yağı ile karıştırarak aromaterapi uygulamalarında kullanabilirsiniz.
- Bir bardak ılık suya 3 – 4 damla ekleyerek tüketebilirsiniz. Ağız bakımı için kullanıyorsanız aynı suyla gargara yapabilirsiniz.
- Eğer kekik yağını saç dökülmesini önlemek için kullanacaksanız mutlaka jojoba ya da zeytin yağı gibi taşıyıcı bir yağ ile karıştırmalısınız. Çünkü kekik yağı oldukça güçlü bir yapıya sahiptir. Saç derisinin tahriş olmaması için ürünü tek başına kullanmaktan kaçınmalısınız. Kekik ve diğer taşıyıcıyı yağı karıştırdıktan sonra her gün 8 – 10 dakika aralığında saç derinize hafifçe masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Masaj bittikten sonra bir süre bekleyerek saçlarınızı yıkayabilirsiniz.
Nerelerde kullanılır?
Kekik yağında bulunan Timol, Karvakrol, Pinen, Rosmarinik Asid gibi etken maddeler ve yüksek miktardaki vitaminler, bu ürünü şifa kaynağı kategorisine dahil ediyor. Kekikte bulunan bu etken maddeler yağa, antibakteriyel, antiseptik, antioksidan ve antifungal özelliğini veriyor. Kekik yağındaki etken maddeler antibiyotiklerin aksine zararlı ve yararlı bakterilerin ayrımını yapabiliyor. Bu nedenle sadece vücuda zararlı bakterileri hedef alıyor. Farklı organik kimyasalları içermesi nedeniyle antiseptik imalatında, öksürük şuruplarında, mantar ilaçlarının bileşiminde, duş jeli yapımında ve daha pek çok alanda kullanılıyor. Bu yağın diğer faydaları ise şu şekildedir:
Cilde faydaları nelerdir?
Kekik yağı yüze sürülür mü ve kekik yağı cilde faydaları nelerdir gibi pek çok soru merak ediliyor. Evet, bu yağ cilt yüzeyinde rahatlıkla kullanılmaktadır. Kekik yağının bilinen en önemli faydası, sivilceye neden olan bakterileri azaltmasıdır. Bu konuda yapılmış bilimsel araştırmalarda; kekik yağının sivilceleri iyileştirdiği ileri sürülüyor. Aynı zamanda antiseptik özelliği sayesinde cildi derinlemesine temizleyerek siyah nokta gibi istenmeyen cilt problemlerinin önüne geçiyor. Öte yandan bu ürün, zeytinyağı gibi farklı bir taşıyıcı yağ ile karıştırıldığında saç dökülmesini önlemeye yardımcı oluyor.
Kekik yağı hangi hastalıklara iyi gelir?
- Kekik yağının içinde bulunan Karvakrol, enfeksiyona neden olan Staphylococcus Aureus isimli bakteriyle savaşmaya yardımcı olur
- Kötü kolesterolü düşürür
- Kan basıncını düşürerek tansiyonu dengeler
- Mantar enfeksiyonlarına iyi gelir
- Kekik yağının etken maddesi olan Rosmarinik Asid güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar serbest radikallere karşı vücudu korumasıyla bilinmektedir. Serbest radikaller, kanser ve kalp hastalıkları gibi sayısız hastalığa yol açar. Kekik yağı, serbest radikallerle savaşarak hücre yıkımının önüne geçer
- Hücre yıkımının önüne geçtiği için ciltteki yaşlanma etkilerini geciktirir
- Gargara olarak kullanıldığında ağız ve diş eti sağlığını korumaya yardımcı olur
- Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye kolaylaştırır
- Saç dökülmesini engeller ve sivilce gibi cilt problemlerine iyi gelir
- Ateş düşürücü özelliği bulunur
- Mukusları yumuşatır. Bu nedenle balgam söktürücü özelliğe sahiptir
- Üst solunum yolu hastalıklarını rahatlatır. Özellikle öksürüğe fayda sağlamasıyla bilinmektedir.
- Regl ağrılarına iyi gelir
- Vajinal enfeksiyonlara karşı etkilidir
- Suya damlatılarak içildiğinde uykusuzluk sorununu giderir
- Bağırsaklarda bulanan parazitlerin yol açtığı şişkinlik ve kabızlığa iyi gelir
- İltihapla savaşır
- Sulandırılarak kullanıldığında mideyi rahatlatır
- Vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasını kolaylaştırır
Kekik yağı kullanırken nelere dikkat edilmeli?
Kekik yağı satın almadan önce ürünün işlem görmemiş, saf ve katkısız olmasına özen gösterilmelidir. Ancak en saf kekik yağını almış olsanız da ürünü kullanmadan önce mutlaka yama testi yapmalısınız. Hassas ciltler, bitkisel de olsa bazı yağlara reaksiyon gösterebiliyor. Bu nedenle kekik yağını kullanmadan, cildinizin küçük bir bölümünde deneme yaparak reaksiyon gösterip göstermediğini öğrenmelisiniz.
Kekik gibi uçucu yağların hiçbiri ilaç değildir. Bu nedenle önemli bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza muayene olmanız ve reçete ile yazdığı ilaçları kullanmanız önemlidir. Kekik yağının faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış olsa da doktorunuzun reçeteye yazdığı ilaçların yerine geçmez. Her hastalığın kendine özgü bir tedavi yöntemi bulunmaktadır. Kekik yağı ise bu tedaviyi desteklemek amacıyla kullanılmaktadır. Dolayısıyla kekik yağı medikal tedaviyi destekleyen bir ürün olarak düşünülmelidir. Özellikle hamile ve emziren kadınların, kekik yağını kullanmadan önce doktoruna danışması önerilmektedir.
Bu içeriğimiz ilginizi çektiyse;
Cilt Bakımı Hakkında Bilmeniz Gereken Tüm Temel Bilgiler
10 Adımdan Oluşan Kore Cilt Bakımı Nedir? Nasıl Uygulanır?
Tonik Nedir, Nasıl Kullanılır?
Gözeneklerin Olduğundan Daha Büyük Görünmesine Sebep Olan 8 Cilt Bakımı Hatası
Mutlaka Haberdar Olmanız Gereken Yaşlanma Karşıtı En İyi Cilt Bakım Ürünleri
başlıklı listelerimize de göz atabilirsiniz!?