Tüylü dostlarımız kediler, şüphesiz yaşamı daha katlanılır kılan unsurlar arasında yer alıyor. Ancak kedilerle birlikte yaşamanın bazı zorlukları da yok değil. Çizik mobilyalar, yırtılan halılar veya türlü şekilde yıpranan eşyalar, kedili evlerin vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Peki, kediler eşyaları neden tırmalar? Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Doçent Doktor Yasemin Salgırlı Demirbaş öncülüğünde yürütülen ve sonuçları saygın bir uluslararası hakemli dergide yayımlanan araştırma işte bu dikkat çekici soruya yanıt veriyor. Çalışma ayrıca bazı kedilerin neden diğer kedilerden daha çok tırmaladığını ve kedilerde yaygın olarak görülen bu davranışın ne şekilde önlenebileceğini de gözler önün seriyor. Detaylara birlikte bakalım.
İlginizi çekebilir:
Hepsi Birbirinden Popüler! Sanat Tarihindeki En Ünlü 10 Kedi Resmi
Çizik mobilyalar, yırtık kırlentler, sökülen halılar, zarar görmüş eşyalar… Bunlar, kedili evlerin vazgeçilmez unsurları arasında yer alıyor
Evet, kedilerin keskin pençelerini masum ev eşyaları üzerinde kullanması oldukça yaygın görülen bir şey. Haliyle kedilerdeki bu tırmalama davranışı, pek çok eşyanın ciddi şekilde zarar görmesine sebep olabiliyor. Peki, ama kedilerdeki tırmalama davranışının kökeninde hangi sebepler yatıyor?
Kediler eşyaları neden tırmalar?
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Doçent Doktor Yasemin Salgırlı Demirbaş’ın başyazarı olduğu bir araştırma, işte bu ilginç soruya ve kedilerdeki tırmalama davranışının nasıl önlenebileceğine yanıt veriyor.
Sonuçları Frontiers in Veterinary Science adlı hakemli dergide yayımlanan çalışmaya göre kedilerin eşyaları daha fazla tırmalamasının birden fazla sebebi var
Kedilerin eşyaları tırmalamasına ölü tırnak parçalarından kurtulma veya koku bırakarak bölgelerini işaretleme arzusu sebep olabiliyor. Ancak araştırma ile elde edilen verilere göre asıl sebep başka.
Yeni araştırma kedilerdeki tırmalama davranışının başlıca sebebinin stres olduğunu ortaya çıkardı
Bu doğrultuda bilim insanları, tırmalama davranışının evde çocuk olması ve hayvanların oyun oynama sıklığıyla bağlantılı olduğunu belirtiyor. Çünkü evde özellikle küçük çocuk olması kedilerdeki stres seviyesini artıyor. Bu ise tırmalamayı daha yaygın hale getiriyor.
Oyun ve gece hareketliliği aktivitesinin yüksek seviyede olması da kedilerin eşyaları daha çok tırmalamasına sebep oluyor
Doç. Dr. Salgırlı Demirbaş, bazı çevresel ve davranışsal faktörler ile kedilerdeki tırmalama davranışı arasında net bir bağlantı bulduklarını ifade ediyor. Söz gelimi evde çok fazla oyun oynanması kedinin sürekli uyarılarak stres seviyesinin artmasına ve daha fazla tırmalamasına neden oluyor.
Araştırmaya göre agresif ve yaramaz olarak nitelendirilen kedilerde tırmalama davranışı daha yaygın
Fransa’da kediyle yaşayan 1200 kişiye hayvanın gündelik hayatı, kişilik özellikleri ve tırmalama davranışları hakkında soruların yöneltildiği araştırma, kedilerdeki tırmalama davranışının sebepleri hakkında önemli verileri ortaya çıkardı. Ancak bilim insanları bu kadarla yetinmiş değil. Uzmanlar, istenmeyen tırmalama davranışının nasıl önlenebileceğine dair de çeşitli ipuçları veriyor.
Araştırma ekibi, hayvanların daha az tırmalamasını sağlamak için kedilerin sevdiği yerlere tırmalama tahtaları koymayı öneriyor
Böylece ev eşyalarının, kedi pençelerinin kurbanı olması önlenebilir. Ayrıca uzmanlar kedilerin etraflarını izleyebilecekleri yüksek yerlere oturabilecekleri düzenekler kurmanın da tırmalama davranışını azaltabilecek unsurlardan biri olduğunu dile getiriyor. Bunun yanı sıra kedilerin dikkatini korumalarına ve streslerini azaltmaya yardımcı olacak kısa süreli oyunların da işe yarayabileceği belirtiliyor.
Kedilerin kişilik özellikleri de tırmalama davranışını yoğunluğunu belirliyor
Yukarıda da değindiğimiz gibi agresif ve yaramaz olarak nitelenen kediler daha çok tırmalıyor. Yani kedilerin tırmalama davranışı söz konusu olduğunda değiştirilemeyecek bazı durumlar var. Ancak tırmalama davranışının altında yatan ve kişilik özellikleriyle ve çevresel faktörlerle bağlantılı duygusal sebeplerin anlaşılması davranışın önlenebilmesi için büyük önem taşıyor. Uzmanlar bu hususta ise kedilerin bakımıyla ilgilenen kişilere sorumluluk düştüğünü ifade ediyor.
Kaynak: 1