Biz kabul etsek de etmesek de ebeveynlerimizle olan ilişkimiz, bizim kim olduğumuzu belirleyen şeydir. Karakterimiz büyük ölçüde ebeveynlerimizin bizi yetiştirme tarzıyla şekillenir. Takdir edersiniz ki kimi davranışlar bizi besleyip büyütürken kimileri de iyileşmesi zor yaralar açar. Günümüzde anksiyete ve bağlanma problemleri hiç olmadığı kadar gündemde. Uzmanlar, bu tip psikolojik rahatsızlıkların ilk olarak ailede başladığı konusunda hemfikir. Biz de sizler için kaygı ve bağlanma problemlerine neden olan ebeveynlik hatalarını araştırdık. İşte kendine güvenen çocuklar yetiştirmek için yapmamanız gereken 9 şey…
Duyguları geçersiz kılmak
Duyguları geçersiz kılmak, bir ebeveyn çocuğunu duygusal olarak desteklemediğinde ve bunun yerine çocuğuna duygularının mantıksız olduğunu hissettirdiğinde ortaya çıkar. Böyle çocuklar duyguların gizlenmesi gerektiğini erken yaşlarda öğrenirler. Bu nedenle ilerleyen yaşlarda duygularını sağlıklı bir şekilde yönetmeyi başaramazlar.
Duyguları görmezden gelmek
Çoğumuz ihmali düşündüğümüzde, fiziksel bir ihmali düşünürüz. Ancak madalyonun başka bir yüzü daha var! Ebeveynler olarak işimizin büyük bir kısmı, çocuklarımızın duygularını yönetmesine yardımcı olmak ve onlara güvende hissettirmektir. Benzer bir şekilde onlara sürekli olarak sevildiklerini hatırlatmak da çok önemlidir.
Sürekli eleştirmek
Tüm ebeveynler çocuklarını eleştirir! Ancak bir ebeveyn sürekli olarak eleştiriyor ve onlara öfkeyle saldırıyorsa bu durum çocukların kaygı seviyelerinin artmasına neden olacaktır. Çocukların sürekli diken üzerinde olması, gelecekteki karakterlerini de etkileyecektir.
Fazla üzerine titremek
Her zaman çocuğunuzu düşünmek, üzerine titremek ve her hareketini izlemek de çocuğunuzun gelecekteki karakterini etkiler. Yapılan son araştırmalar bu tip davranışların çocuklardaki kaygı seviyesini olumsuz yönde etkilediğini gösteriyor.
Utandırmak
Birçok ebeveyn çocuklarını utandırmanın etkili bir disiplin yöntemi olduğuna inanır. Bununla birlikte uzmanlar çocuğunuzu utandırmamanız gerektiğinin altını çizerler. Zira utandırılmak, zaman içerisinde anksiyete ve diğer duygusal bozukluklara davetiye çıkarabilir. Yalnızca bu da değil! Utandırmak davranış değişikliğine yol açmaz aksine umutsuzluğa neden olur.
Reddetmek
Çocuklar yaptığımız ya da yapmadığımız her şeyi emen ve içselleştiren minik süngerler gibidir. ? Onları reddettiğimizde ya da bize en çok ihtiyaçları olduğu anda terk ettiğimizde bizi eleştirmek yerine hemen yanlış bir şey yaptıklarına inanırlar. Uzun süreli reddedilme ve ihmal, nihayetinde çocuğun benlik duygusunu yok eder. Bu da beraberinde ciddi bağlanma problemleri getirebilir.
Tutarlı davranmamak
Çocukların istikrara ihtiyacı vardır. İstikrar olmadığında kendilerini bu kaotik dünyada kaybolmuş hissedebilirler. Yetişkinler olarak bizler de rutinlere tutunuruz. Bu sayede dünyanın karmaşasından bir nebze sıyrılırız. Bu durumun çocuklar için ne kadar önemli olabileceğini düşünün!
Sınır koymamak
Çocuklar dünyayı keşfetmek için sınırlara ihtiyaç duyarlar. Sınırlar olmadığında “sınır” kavramını öğrenmekte de güçlük yaşarlar. Bu nedenle tüm dünya onlar için öngörülemez bir hale bürünür.
Aşırı kontrol etmek
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki aşırı kontrol, çocuklarda kaygıya yol açan en önemli etkenlerden biri. Çocuğunuzun her davranışını kontrol etmeye çalışmak, ileride kaygılı bir birey olmasına neden olabilir.
İlginizi çekebilir:
Ebeveynler Buraya! Çocukların Karakteri Üzerinde Etkili Olan 6 Ebeveyn Davranışı
Kaynak: 1