Muhtemelen hemen hemen herkes hayatında bir kez karıncalanma hissi yaşamıştır. Bu durum genellikle aynı pozisyonda uzun süre kaldığınızda ortaya çıkar. Bölge önce uyuşur, ardından hareket etmeye çalıştığınızda ise karıncalanma hissi yaşarsınız. Bu his, bazen o kadar rahatsız edici olur ki hareket etmek bile istemezsiniz. Bunu nasıl durduracağınızı ve neden olduğunu merak ediyorsanız, doğru makaleye geldiniz. Neden bazen vücudumuzda karıncalanma hissederiz? Bu hissi durdurmak için ne yapabiliriz?
Bu karıncalanma hissinin adı aslında parestezidir
Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsüne göre, vücudunuzdaki uyuşma hissinin yanı sıra yanma veya karıncalanma da parestezi olarak adlandırılır. Bu durum, genellikle ellerinizde, kollarınızda, bacaklarınızda veya ayaklarınızda hissedilir. Ancak vücudunuzun diğer bölgelerinde de görülebilir. Muhtemelen bu hissi daha önce yaşamışsınızdır, Sanki bir grup karınca vücudunuzun o kısmında geziniyormuş gibi olur ve bu çok rahatsız edicidir.
Çalışmalara göre bu his genellikle, önceden uyarı yapılmaksızın ortaya çıkar. Bunun nedeni, öznenin genellikle hissin ne zaman başladığının farkında olmamasıdır. Üstelik her zaman ağrıya neden olmaz, çoğunlukla sadece rahatsızlığa neden olur. Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insan, özellikle mesleği fiziksel hareketliliğini sınırlayanlar (ofis çalışanları gibi) bu tür rahatsızlıklara maruz kalıyor.
His kaybı ne zaman meydana gelir?
Hayatımızın bir noktasında, hepimizin geçici parestezi denen durumu deneyimlediğini söylemek şaşırtıcı olmayacaktır. Bunu vücudunuzun bir parçasında mutlaka hissetmişsiniz ve “karıncalanma” olarak adlandırmışsınızdır. Karıncalanma, uzun süredir aynı pozisyonda durduğunuzda ortaya çıkabilir.Aynı zamanda, bacak bacak üstünde oturduğunuzda veya bir kolunuzu başınızın altına koyup uykuya daldığınızda da sıklıkla olur.
Çoğu durumda, bu daha önce de bahsettiğimiz gibi, bir sinire sürekli baskı uygulandığında meydana gelir. Bununla birlikte, sinir yaralanması, fıtıklaşmış disk, tümör gibi sinir sistemine zarar veren farklı durumlarda da ortaya çıkabilir. Bu nedenle sık sık karıncalanma hissi yaşıyorsanız bir uzmana başvurmanızda fayda var.
Karıncalanma hissi ne kadar sürer?
Paresteziden muzdarip olduğunuzda, etkilenen uzuv uyuşur ve sertleşir ancak aynı zamanda esnek kalır. Sert veya yumuşak bir yüzeye dayandığınızda ise etkilenen bölgenin hassasiyetini artar.
Uyuşmuş bir uzvun hissi, etkilenen sinir üzerindeki basınç azaldığında genellikle oldukça hızlı bir şekilde kaybolur ve kanın tekrar dolaşımı başlar. Bu durumun kolayca geçmesi için karıncalanan bölgeyi esnetebilir veya masaj yapabilirsiniz. Karıncalanma yavaş yavaş azalarak kaybolur.
Parestezinin uzun süre devam etmesi bazı durumlara neden olabilir;
Parestezinin ürettiği hisler nedeniyle ortaya çıkabilecek bazı sonuçlar vardır. Bunlardan bazıları;
- Kan dolaşımı sorunları
- Uyurken anormal duruşların benimsenmesi, yorgunluk veya uykusuzluk nedeniyle çeşitli rahatsızlıklar
- Yürüme veya araba kullanma zorluğu
- Artan düşme riski
Farklı parestezi türleri vardır;
Bazı parestezi türleri şunlardır:
- Buerger Parastezi: Bu, bacaklarda, parmaklarda ve ayak parmaklarında karıncalanma, batma veya güçsüzlük ve his kaybı ile karakterize bir cilt parestezisidir. Bu parestezinin semptomları bazen ateroskleroz ve diğer hastalık türleri ile karıştırılabilir. Tipik hastalar aslında sağlıksız alışkanlıkları olan 20 ile 24 yaş arası genç insanlardır.
- Meraljiya parastezi: Dış uylukta uyuşma, karıncalanma ve yanma ile karakterize bir durum.
Parestezi kronikleştiğinde ne yapmalısınız?
Bu garip karıncalanma hissini düzenli olarak aynı bölgede yaşamaya başlarsanız, bu durum kronik parestezi vakasıyla karşı karşıya olabileceğiniz anlamına gelir. Bu genellikle nörolojik bir hastalığın veya travmatik sinir hasarının semptomudur. İlk etapta merkezi sinir sistemini etkileyen bozukluklardan kaynaklanıyor olabilir. Bunlardan bazıları inme, multipl skleroz veya ensefalit olabilir. Bir tümör veya damar yaralanması da bu sorunun nedeni olabilir. Karpal tünel sendromu gibi bazı sendromlar periferik sinirlere zarar verebilir ve ağrı eşliğinde paresteziye neden olabilir.
Bu durumda bir uzmana danışmanız gerekir
Kesin teşhis, genellikle hastanın tıbbi geçmişinin incelenmesi, fizik muayene ve laboratuvar testlerinden oluşur. Bu nedenle bir uzmana başvurmanızda fayda var.
Aşağıdaki durumlarda bir doktora danışmalısınız;
- Ani parestezi veya güçsüzlük çekiyorsunuz.
- Uyuşukluk aşamalı olarak vücudunuzun diğer bölgelerine yayılırsa
- Nefes almakta güçlük çekiyorsanız
- Mesane ve / veya bağırsak inkontinansınız varsa
- Vücudunuzun her iki tarafında da uyuşma hissediyorsanız
- Yüzünüzde veya gövdenizde his kaybı yaşıyorsanız
- Tüm uzvunuz tamamen uyuşuyorsa “
- Değişmiş bilinç durumları yaşıyorsanız
- Görüşünüzde değişimler varsa
- Konuşma problemleriniz varsa
- Parestezi başınıza, boynunuza veya sırtınızdaki bir ağrıdan sonra ortaya çıkıyorsa
Kaynak: 1