Hemen hemen herkesin aynaya baktığında rahatsız olduğu karın bölgesi yağlarından kurtulmak bilimsel yolları takip ettiğinizde sanıldığı kadar zor değil, sadece güçlü bir irade istiyor. Birçok kişinin bu yağlardan rahatsız olması, bazı gözü açıkların da bu işten para kazanma isteğini doğuruyor. Hiçbir doğruluğu olmayan hurafe diyebileceğimiz kadar yanlış bilgiler, etrafta kol geziyor. Saçma sapan karışımlar içmenize, sauna eşofmanı giyip antrenman yapmanıza, karın bölgesine “yağ yakıcı” kremler sürmenize gerek yok. Tek yapmanız gereken motivasyonunuzu hiç düşürmeden bu 11 tüyoyu sonuna kadar uygulamak.
Haydi gelin, güçlü bir irade ve bilimin ışığında yağlarımızı yakalım.
1. Aldığımız kalori miktarı, harcadığımız kalori miktarından daha az olmalı
Alacağımız kalori miktarı = Bazal Metabolizma hızı (kcal) + Gün içinde harcadığımız kalori
Bazal Metabolizma Hızı Dünya Sağlık Örgütü Pratik Hesaplama formülüne göre,
Erkekler için: 24 X kilo (kg) X 1 kcal
Kadınlar için: 24 X kilo (kg) X 0,95 kcal
Gün içerisinde harcadığınız kaloriyi de bazal metabolizmanıza ekleyerek toplam tükettiğiniz kalori miktarını bulabilirsiniz.
2. Akşam 19.00’dan sonra hiçbir şey yemeyin
Günlük almanız gereken kaloriyi günde 3 ana, 2 ara öğün olmak üzere 5 öğün şeklinde akşam saat 19.00’a kadar almalısınız. Yağ hücrelerinin devreye girip enerji sarfiyatına dahil olabilmeleri için uzun süreli açlığa ya da uzun süreli düşük tempolu egzersize ihtiyacı vardır.
3. Düşük glisemik indekse sahip karbonhidratları tercih edin
Glisemik indeks, karbonhidratların kan şekerinizi ne kadar yükselttiğini gösteren bir değerdir. Glisemik indeksi düşük, orta ve yüksek olarak kana karışma hızlarına göre sınıflandırabiliriz. Glisemik indeksi yüksek gıdalar, kan seker seviyenizi çok hızlı çıkartır ve vücut da bu durumu dengelemek için pankreastan insülin salgılar. İnsülinin salgılanması da yağlanmanıza sebep olur. Bu yüzden glisemik indeksi yüksek gıdaları tercih etmeyiz.
Glisemik indeksi düşük gıdalara örnek olarak yeşil sebzeler, çiğ havuç, tam çavdar ekmeği, bol lifli meyveler, bakliyatlar, patlıcan ve kabak verilebilir. Beslenme planınızda karbonhidrat tüketiminizi “glisemik indeksi düşük” karbonhidratlardan sağlamalısınız. Glisemik indeksi düşük karbonhidratlar, kandaki şeker seviyenizi bir anda yükseltmez ve böylelikle insülin seviyenizi kontrol altında tutar. İnsülin seviyesinin yükselmemesi, sizin karın bölgesi yağlanmanızı önleyecektir.
Basit karbonhidratlar dediğimiz içinde un ve şeker bulunan karbonhidratlar yukarıda da bahsettiğim nedenlerden dolayı yağlanmanıza yol açar.
4. Lifli gıdalar tüketin
Lifli besinler karbonhidratların kana karışma hızını düşürür, tokluk hissi sağlar ve yağ yakımına pozitif katkısı vardır. En çok yeşil yapraklı sebzelerde ve tahıllarda bulunur. Mide florasına da koruyucu etkisi olduğu unutulmamalı.
5. Kardiyo yapın
Yağ yakımı için kardiyo olmazsa olmazdır ve önemlidir fakat kardiyoyu nasıl yapacağınız çok daha önemlidir.
Eğer sabah boş mideyle aç karnına egzersiz yapacaksanız, 120 nabız/ dakika’yı geçmeden 1 saat kardiyo yapın.
Eğer gün içinde ya da akşamüstü kardiyo yapacaksanız,
Kısaca “High Intensity Interval Training” dediğimiz HIIT antrenman yapabilirsiniz. Yüksek nabza çıkıp arkasından dinlenerek nabzın düştüğü ve sonrasında tekrar çıkıp tekrar düştüğü HIIt antrenmanını 15-30 dakika aralığında yapabilirsiniz.
6. Direnç antrenmanı yapmaktan korkmayın, yapın!
Genelde sağda solda çok fazla duyduğumuz ağırlık antrenmanı yaparsanız yağ yakamazsınız düşüncesi doğru değildir. Kas yoğunluğunun arttığı metabolizmalar daha fazla enerji sarfiyatı sağlayacaktır. Günlük hayattan örnek verecek olursak, otomobillerin motor kapasitesi yükseldikçe yakıt tüketiminin arttığına şahit olmuşsunuzdur. Vücudumuzda buna paraleldir.
7. Karın antrenmanlarınızı da çok ağırlık, az tekrar yapın
Genelin aksine karın antrenmanlarınızı çok ağırlık, az tekrar şeklinde yapmalısınız. Nasıl ki biceps kasınızı ya da göğüs kasınızı çalıştırırken şiddeti artırıp tekrar sayısını düşürüyorsanız, karın kasınızın da biceps ya da göğüs kasınızdan farkı yoktur.
8. Su için
Vücudumuzun yüzde 60’ı, kaslarımızın yüzde 70’i sudur. Vücudumuzda gerçekleşen birçok olayın içerisinde bulunan su, yağ yakımı için de önemli bir rol oynamaktadır. 25-30 kiloya 1 litre olacak şekilde su tüketmelisiniz.
9. Stres yapmayın
Karın bölgesindeki istenmeyen o yağlardan kurtulmak istiyorsak stres yapmamalıyız. Stres yaptığımızda vücudumuzda salgılanan kortizol, bel bölgesinde yağlanmaya zemin hazırlayacaktır.
10. Zararlı içeceklerden uzak durun
Bizim için en zararlı içecekler hiç kuşkusuz alkollü ve şekerli içeceklerdir. Alkol karın bölgesi yağlanmanıza direkt etki eder. Bununla beraber kimimizin yararlı olduğunu düşündüğümüz taze sıkılmış meyve suları, kutu meyve suları ve şekerli kokteyller de uzak duracağımız içecekler arasındadır.
11. Günde 7-8 saat uyuyun
Vücudumuzun dinlenmesi ve yeni güne en hazır şekilde başlayabilmemiz, hormonlarımızın ahenk içinde çalışması ve vücudumuzdaki onarımların en sağlıklı şekilde yapılabilmesi için günde 7-8 saat uyuyun.