Birçok kültürde özel bir yere sahip olan kahve, ülkemizde de oldukça sık tüketiliyor ve seviliyor. Son on yılda giderek popülerleşen 3. nesil kahvecilerin ise bu sevgide rolü büyük! ? Yeni nesil kahvecilerle birlikte hayatımıza giren farklı kahve demleme yöntemleri, büyük merak konusu. Biz de sizler için en popüler kahve demleme yöntemlerini yazdık. İşte her kahve severin öğrenmesi gereken farklı kahve demleme yöntemleri…
Kahve demleme dünyasına giriş!
İlk olarak kahve çekirdekleriyle başlayalım. Damak tadınıza uygun bir çekirdek kahve seçtikten sonra kahvenizi kullanacağınız yönteme göre öğütmeniz gerekiyor. Tüketeceğiniz kadar kahveyi kahve değermeninde öğüttükten sonra bekletmeden tüketmelisiniz. Sizler için seçtiğimiz en iyi kahve değirmenlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Çekirdekler; kahvenizi chemex, french press ya da aeropresste demleyecekseniz iri, V60’de demleyecekseniz orta, moka potta demleyecekseniz ince taneli olmalı. Kahve çekirdeklerinin öğütülme kalınlığı, kahve demleme yöntemleri arasındaki ilk temel farkı oluşuturuyor. Suyun kahveyle temas şekli ve süresi ise ikinci temel farkımız.
Eğer evinizde tıpkı bir barista gibi kahve demlemek istiyorsanız ihtiyacınız olan bazı temel malzemeler mevcut: Kahve öğütücü, hassas terazi ve belli demleme yöntemleri için drip kettle. Sizler için seçtiğimiz hassas tartı çeşitlerine buradan, drip kettle çeşitlerine ise buradan ulaşabilirsiniz.
Chemex
1940’lı yıllarda ortaya çıkan Chemex, son yılların en popüler kahve demleme yöntemlerinden biri. Standart kahve demleme yöntemine benzeyen Chemex’i bu kadar özel kılan şey ise filtreleri. Chemex kahve filtreleri, normal kahve filtrelerinden daha farklı bir yapıda. Bu sayede Chemex demleme yöntemiyle 3 kat daha yoğun aromaya sahip bir kahve elde etmeniz mümkün. Daha yumuşak içimli ve aromalı bir kahve içme imkanı sunan Chemex malzemelerine buradan ulaşabilirsiniz.
Hario V60
İlk olarak Japonya’da kullanılan V60; en hızlı, masrafsız ve pratik kahve demleme yöntemlerinden biri. Hario isimli markanın cone dripper’ı geliştirerek V60 dizaynını elde etmesiyle hayatımıza giren V60, 60 derecelik bir koniyi temsil ediyor. Kullanılan aparatların ve tekniğin özel olması, V60’yi diğer demleme yöntemlerinden ayırıyor. Eğer evinizde V60 kahve demlemek istiyorsanız ihtiyacınız olan malzemelere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
French Press
Her kahve severin yakından tanıdığı kahve demleme yöntemi French press ile devam edelim. 3. nesil kahve demleme yöntemleri arasında en pratik yöntemlerden biri olan French press, oldukça da ekonomik. Tek yapmanız gereken French press’e iri öğütülmüş bir kahve koymak, su eklemek ve 4-5 dakika kadar beklemek. Sizler için seçtiğimiz en iyi French pressleri görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Aeropress
2005 yılında Aerobie tarafından piyasaya sürülen Aeropress, kahveyi basınçla demler. Bir vakum oluşturan Aeropress, bu sayede suyun kahve çekirdeklerinin arasından geçmesini sağlar. Kahvesini kısa süre içerisinde demleyip tüketmek isteyenler için ideal olan Aeropress, espressoya benzer bir kahve elde etmenizi sağlar. Bu demleme yönteminin en büyük dezavantajı ise kaliteli ekipmanların oldukça zor bulunması.
Moka Pot
1933 yılında Alfonso Bialetti tarafından icat edilen moka pot, aliminyum ya da çelikten üretilir. Minik bir çaydanlığı andıran moka potun içerisine su eklenir ve ardından kahve, filtresiyle birlikte yerleştirilir. Ocağın üzerinde ısıtılarak kullanılan moka pot, yoğun ve sert aromalı kahve tercih edenler için oldukça ideal. Sizler için seçtiğimiz en iyi moka potları buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Syphon
Kahve demlemenin en gösterişli yollarından biri olan syphon, vakum pot olarak da biliniyor. 19. yüzyılın başlarında Almanya’da icat edilen bu yöntem günümüz Japonya’sında da sık sık tercih ediliyor. Demle yöntemi doğru olarak uygulandığında kahveniz; berrak, yumuşak içimli ve yoğun aromalı oluyor. Evinizde syphon kahve demlemek için ihtiyacınız olan şeyleri merak ediyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.
Slow Drip
Son yıllarda giderek popülerleşen slow drip, cold brew ya da cold drip olarak da biliniyor. 12 saat süren demleme işleminde soğuk su kullanılıyor. Zahmetli ancak bir o kadar da lezzetli olan bu yöntem, özel aparatlar gerektiriyor. Uzun bir demleme sürecinin sonunda hafif tatlı ve yoğun bir lezzet kazanan kahve, soğuk kahve sevenler için oldukça ideal. Ek olarak slow drip kahvelerin oldukça düşük bir asit seviyesine sahip olduğunu da söyleyelim. Evinizde slow drip kahve demlemek için ihtiyacınız olan malzemeleri incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.