Kadın tarihi ve feminist hareketi temsil eden kadın müzeleri, bizlere kaynak oluştururken sosyal değişimin de aynası oluyor. Uluslararası Kadın Müzeleri Birliği’ne göre dünyada sadece 88 kadın müzesi bulunuyor. 21. yüzyıldan bu yana ivme kazanan kadın hareketleri günümüzde de kadınların uğraşlarıyla devam ediyor. Bu müzelerin kuruluş amacı; kadınların tarihine ve mücadelesine ışık tutmak. Daha önce bir kadın müzesine gitmediyseniz ve sizi aşağı yukarı nelerin beklediğini görmek istiyorsanız içeriğimize davetlisiniz! Hemen başlayalım…
Kadın müzeleri neden önemli?
Kadın müzelerinin gerekli olduğunu İstanbul Kadın Müzesi küratörü 3 kelime ile açıklıyor. Bunlar: ihtiyaç, mecburiyet ve özgürlük. 1970 yıllarından bu yana savunulan feminist kadın hareketleri doğrultusunda yapılan çalışmalar bir müze fikrini de ortaya çıkardı. Bu sayede kadın müzeleri kadınların haklarını savunan, geçmişlerini hatırlatan bir kaynak görevi olabilirdi. Kadınların toplumda özgürce var olma ve kendilerini bulma çabaları bir mecburiyeti de beraberinde getirmiş oldu. Özgürlük arayışı ışığında günümüzde de devam eden projeler, etkinlikler ve faaliyetlerden birisi de kadın müzeleri.
İstanbul Kadın Müzesi
İstanbul Kadın Müzesi, insanları tarihte yolculuğa çıkarmayı amaçlayan geniş bir koleksiyondan oluşuyor. Aynı zamanda dünyanın üçüncü kadın müzesi olma özelliğini de taşıyor. Kadın müzeleri tabii ki sadece kadınların ziyaret etmesi gereken yerler değil. Hatta aksine çocuklardan gençlere kadar herkesin eğitim amaçlı ziyaret edebileceği bu müzede merak uyandırmak, düşünmek ve geçmişle bağ kurmak hedefleniyor. Müzede sunulan programlar arasında ise müze pedagojisi, geçici veya sürekli sergiler, kültür etkinlikleri ve sosyal sorumluluk projeleri bulunuyor.
İzmir Kadın Müzesi
2014 yılından bu yana var olan İzmir Kadın Müzesi insanı merkeze alan bir felsefe benimsiyor. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk kadın müzesi olma özelliğini de taşıyor. Bu müzede Anadolu kadının yaşadıklarını ve tükenmeyen güçlerini dünyaya anlatmak amaçlanıyor. Müze Konak’ta yer alan tarihi bir binada konumlanıyor. Koleksiyonda bulunan işlemeli kaftanlar, cepkenler ve tarihi fotoğraflar merak uyandırıyor. Geçmişten günümüze bir arşiv niteliğinde olan bu müzede Türkiye’nin öne çıkan kadınlarının da maskları yer alıyor. Konak’a yolunuz düşerse bu müzedeki dönemlik eşyaları, sergi salonunu ve çok daha fazlasını ziyaret etme şansı bulabilirsiniz. Gitme şansınız yoksa da sanal olarak da gezme imkanı tanıyan bu müze size de ilham kaynağı olabilir.
Toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla kurulan bu müzeler, kadınların hak mücadelesinin önemli bir parçasını oluşturuyor
Türkiye’de müzecilik çalışmalarına yeni bir bakış açısı getiren kadın müzeleri, dünyadaki gelişimiyle de eş değer olarak kadın tarihinin ve temsilinin önemli bir bölümünü oluşturur. Bu müzelerde kadınların sosyal hayattaki konumları, kazanılan haklar ve mücadeleler görseller ve belgelerle yansıtılır. İstanbul ve İzmir dışında Antalya ve Mersin’de de mutlaka ziyaret edilmesi gereken kadın müzeleri bulunuyor. İmkanı olan herkesin bu müzeleri ziyaret etmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü bu müzeler, geçmişten birçok ders çıkarmamıza yardımcı oluyor.
İlginizi çekebilir: