Kim demiş kadınların bilime ve insanlığa katkısı azdır diye? Tarihte, isimleri pek bilinmese de, karşılaştıkları sıkıntı ve zorluklara rağmen mücadele etmeyi sürdüren ve günlük hayatlarımızı kolaylaştıran, bilimin ilerlemesinde önemli roller üstlenen birçok kadın mucit var. Şimdiyse bu zeki ve güçlü kadınlardan birkaçını tanıma zamanı…
1. Bira
Biranın ilk olarak kim tarafından icat edildiği bilinmiyor ancak tarihçi Jane Peyton’ın yürüttüğü bir araştırmaya göre biranın bulunuşundan itibaren binlerce yıl boyunca bira üretimi kadın hakimiyetindeydi. Yaklaşık 7 bin yıl öncesinde, Mezopotamya bölgesinde kadınlar bira üretmekteydi.
2. Bulaşık Makinesi
1886 yılında sosyetik bir kadın olan Josephine Cochrane, hizmetçilerinin özel porselenlerini kırıp durmasından bıkarak bulaşık makinesinin ilk halini icat etti.
3. Yangın merdiveni
İlk dış mekandaki yangın merdiveninin patenti 1897 yılında Anna Connelly isimli bir kadın tarafından alındı ve onun bu modeli zorunlu yangın merdivenlerinin bir parçası oldu.
4. Monopoly
Ailelerin severek oynadığı Monopoly 1903 yılında Elizabeth Magie isimli bir kadın tarafından icat edildi ve orijinal ismi “Ev Sahiplerinin Oyunu” idi.
5. Güneş enerjili panel
Güneş enerjisi öncülerinden Dr. Maria Telkes, mimar Eleanor Raymond ile güçlerini birleştirdi ve 1947 yılında ilk güneş enerjisi üreten panel çatılı evi inşa etti.
6. Modern elektrikli buzdolabı
İlk elektrikli buzdolabı 1914 yılında Florence Parpart isimli bir kadın tarafından icat edildi. Parpart ayrıca 1900 yılında gelişmiş bir sokak temizleme makinesinin de patentini almıştı. Onu pazarladı ve ABD’deki şehirlere sattı.
7. Dondurma yapma makinesi
Dondurma bazını donduran bir makinenin ilk halinin patenti 1843 yılında Nancy Johnson isimli bir kadın tarafından alındı. Bu tasarım günümüzde de elektrikli dondurma makinelerinde kullanılıyor. O zaman da dondurma aşkı insana neler yaptırmış?
8. Bilgisayar algoritması
Lord Byron’ın kızı olan Ada Lovelace, bilim insanı olan annesi tarafından genç yaşında yönlendirilerek matematik şampiyonu oldu. Ardından Londra Üniversitesi’nde, analitik mühendisliği planları üzerinde çalışan Charles Babbage ile çalıştı. Makineye matematiksel algoritmalar geliştirdiğinden bu durum onu ilk bilgisayar programcısı da yaptı.
9. Gelişmiş iletişim teknolojileri
Teorik fizikçi Dr. Shirley Jackson, 1970 yılında MIT’den doktorasını alan ilk siyahi kadın oldu. Yaptığı büyük buluşlar ve araştırmalar sayesinde başkalarının taşınabilir faks, fiber optik kablolar üretmesini sağlayan teknolojinin temellerini atan kişi olarak günümüzde kullandığımız iletişim araçlarının temellerini atan kişi oldu.
10. Kablosuz iletişim teknolojisi
Önceleri önemli bir film yıldızı olan Hedy Lamarr, geliştirdiği 2. Dünya Savaşı sırasında kullanılan gizli iletişim icadıyla artık her an kullandığımız Wi-Fi ve GPS teknolojilerinin temellerini attı.
11. Kese kağıdı
Kese kağıdı deyip geçmeyin. Çünkü Margaret Knight isimli kadın olmasaydı günümüzde bildiğimiz kese kağıtlarını kullanamıyor olacaktık. Onun makinesinden önce kese kağıtları zarf gibiydi ve çok kullanışsızdı. 1871 yılında, kese kağıdının alt kısmına uygun parçayı yerleştiren bir makine icat etti. Ardından adamın biri, böyle bir cihaz bir genç kadın tarafından tasarlanamaz iddiasıyla dava açtı. Ama elbette Margaret çizimlerini gösterdi ve davayı kazandı!
12. Merkezi ısınma sistemi
Kış aylarını şömine ya da soba derdiyle uğraşmadan geçirebilenler Alice Parker’a bir teşekkür borçlu çünkü o 1919 yılında gazla çalışan merkezi ısınma sistemini icat eden kişiydi. Onun tasarımı hiç yapılmadı ancak o doğalgazın kişisel ev ısınmasında kullanılması açısından diğer merkezi ısınma sistemlerinin üretilmesine ilham veren kişi oldu.
13. Bilgisayar yazılımı
ABD ordusunda tuğamiral olan Dr. Grace Murray, COBOL’ü üreten bir bilgisayar mühendisiydi. COBOL ise ilk kullanıcı dostu bilgisayar yazılım programıdır. Kendisi ayrıca ilk “bug” tanımını kullanan kişidir!
Kaynak:1