Her ne kadar insanlığın geliştiği söylense de günümüzde birçok temel insan haklarını dahi elde edemeyen kadınlar var. Elde ettikleri hakları kullanmak için ise günlük yaşamda büyük savaş veren kadınlara her gün rastlamak mümkün. Tüm bu yaşananlar filmlerde anlatılıyor ve birçok insana ulaşıyor. Biz de kadınların haklarını savunduğu, mücadele ettiği hikayelerin anlatıldığı filmleri derledik.
1. Duyguların Rengi (The Help)
Bir kitap uyarlaması olan The Help, 1960’lar Mississippi’de yaşayan 3 kadının hikayesini anlatıyor. Şehirdeki katı kurallara, ayrımcılıklara ve baskılara karşı takındıkları cesur tavırlarıyla izleyenleri etkilemeyi başarıyorlar. Tesadüfen bir araya gelen ve güçlü bir bağ kuran 3 kadının hikayesinin anlatıldığı filmin yönetmenliğini Tate Taylor yapıyor. Baş rollerinde ise Emma Stone, Bryce Dallas Howard, Mike Vogel, Jessica Chastain yer alıyor.
2. Gizli Sayılar (Hidden Figures)
1950’lerde geçen film Sovyetler Birliği’nin ardından ABD’nin de yörüngeye astronot gönderme çabalarını anlatıyor. Bu süreçte NASA zamanla yarışırken Uzay Araştırmaları Birimi’nde özel bir ekip kurar. Bu ekipte yer almayı başaran tek kadın matematikçi Katherine Goble Johnson’dır. Katherine ve Uzay Araştırmaları Birimi’nde çalışan diğer iki arkadaşının hikayesi aslında kadınların ve siyahilerin o yıllarda maruz kaldığı ayrımcılığa ışık tutuyor. Gerçek bir hikayenin anlatıldığı bu filmde 3 siyahi kadının Amerika’nın uzaya insan gönderme araştırmalarında ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu göreceksiniz…
3. Mustang
Deniz Gamze Ergüven’in yönetmenliğini yaptığı Mustang, aslında Türkiye’deki önemli sorunlardan birine küçük yaştaki kızların evlenme ve çevre baskısına nasıl maruz kaldığına değiniyor. İnebolu’da geçen filmde 5 kız kardeşin okul çıkışı oynadığı masum bir oyun kızların ev hapsine alınmasına hatta evlendirilme hazırlıklarına kadar ilerliyor. 5 kız kardeşi oynayan Tuğba Sunguroğlu, Elit İşcan, Doğa Zeynep Doğuşlu, Güneş Şensoy, İlayda Akdoğan ise muhteşem performanslar sergiliyorlar. Film ilk gösterimini Cannes Film Festivali’nde Yönetmenlerin 15 Günü bölümünde gerçekleştirdi. Ayrıca 88. Akademi Ödülleri’nde Yabancı Dilde En İyi Film dalında Fransa’ya adaylık getirten film oldu.
4. Ida
Tutkuları ve inançları doğrultusunda kendini Tanrı’ya adayıp rahibe olmaya karar veren Anna, rahibe olamasına çok az bir süre kala ailesiyle ilgili büyük bir sırrı öğrenir. Bu süreçte kimlik arayışında tüm düşünceleri değişen Anna ne yapacağını bilemediği büyük bir boşluğun içine düşer. Danimarka-Polonya yapımı dram filminin baş rolünde ise Agata Kulesza yer alıyor.
5. 2 Gün 2 Gece (Two Days, One Night)
Hikayenin ana karakteri olan Sandra’yı başarılı oyuncu Marion Cotillard’ın canlandırdığı filmde Sandra’nın işten çıkarılmamak için verdiği mücadele anlatılıyor. Patronunun çalışanların maaş bonuslarından vazgeçtikleri taktirde işini kaybetmeyeceğini söylemesi üzerine Sandra’nın 2 gün süren mücadelesi başlıyor…
6. Carol
Sosyetenin tanınmış isimlerinden olan Carol; New York’ta yaşayan evli, çocuklu ve zengin bir kadındır. Ancak sürdüremediği evliliğini bitirme kararı alır. Bir gün Manhattan’da lüks bir butikte çalışan Therese ile tanışır ve onu ilk gördüğü an çok etkilenir. Amerika’nın hiç alışık olmadığı bir durum olan bu aşk büyük mücadelelere sebep olacaktır…
7. Kadının Fendi (Made in Dagenham)
Bir komedi filmi olan Kadının Fendi, 1968 yılında İngiltere’de bir araba fabrikasında geçiyor. Cinsel ayrımcılığa dikkat çeken film bu ayrımcılığa karşı duran kadınların iş yerinde, evde veya sokakta maruz kaldığı olayları anlatıyor. Peki bu ayrımcılığa karşı duran kadınlar amacına ulaşabilecek mi?
8. Hannah Arendt
20. yüz yılın en önemli politika filozoflarından biri olarak kabul edilen Hannah Arendt’in hayatının yaklaşık 4 yıllık bir kesit sunan filmin yönetmenliğini feminist yönetmen Von Trotta yapıyor. Filmin çerçevesini Hannah Arendt’in Eichmann Davası’nda başından geçenler oluştursa da hikayenin içinde aşk ve ilişkiler de yer alıyor.
9. Çekmeceler
Gerçek karakter ve hikayelerden esinlenilen filmde oyuncu bir anne-babanın kızı olan Deniz karakterinin çocukken yaşadığı travmalar, ailesinin kendi kompleksleri arasında kızlarının bedeninde ve ruhunda açtıkları yaralar anlatılıyor. Tüm bunlar ise Deniz’in 32. yaş gününde kanlar içinde hastaneye kaldırıldıktan sonra girdiği rehabilitasyon sürecinde ortaya çıkıyor. Kız çocuk cinselliğine değinen filmin yönetmenleri ise Mehmet Binay ve Caner Alper.
10. Diren! (Suffragette)
Küçüklüğünden beri çamaşırcılık yapan Maud Watts’ın pasif direniş, kamu toplantılarını bölme, açlık grevi yapma gibi yollarla kadın haklarını savunan süfratejlere katılmasıyla başlayan kadının seçme ve seçilme hakkı mücadelesinin anlatıldığı bir film. Baş rolünde başarılı oyuncu Carey Mulligan yer alırken filmin yönetmenliğini Sarah Gavron üstlenmiş.
11. Adımı Malala Koydu (He Named Me Malala)
He Named Me Malala, Nobel Barış Ödül’ü alan en genç kişi olan Malala Yusufzay’in kız çocuklarının eğitimi için verdiği mücadeleyi anlatan bir film. Bu süreçte yaşadıkları, Taliban militanlarından aldığı tehditler ve vurulması dahil her şeyin anlatıldığı bu belgeselin yönetmenliğini Davis Guggenheim yaptı.
12. Joy
Büyükannesinin küçüklüğünden beri ona aşıladığı icat etme, büyük şeyler başarma duygusuyla büyüyen Joy bir yetişkin olduğunda hiç bir şeyin o kadar mükemmel olmadığını anlar. Boşandığı eşi, sorunlu annesi ve küçük kızı derken hayatı gittikçe kötüye gitmeye başlayınca çocukluğundaki gibi icat etme tutkusuna sarılır. Başrolünde Jennifer Lawrence’ın yer aldığı filmde Joy’un muhteşem mücadelesine tanık olacaksınız.