Son zamanlarda aklımıza gelip korkularımızın sahibi olan deprem meselesi, canımızı bir hayli sıkıyor. Canımızın yandığı kısımlardan bahsetmiyoruz bile. Çünkü Japonya kadar düşünceli değiliz. Sadece İstanbul’daki yüz binlerce kaçak, çürük, sorunlu bina düşünüldüğünde korkunun tonu biraz daha kararıyor. Japonya ise depreme dayanıklı, maliyeti düşük ve uzun ömürlü bir konut sistemiyle sorunun çözümüne modern nitelikli bir ışık tutuyor. Köpük sorunlardansa köpük evler yapıp deprem sorununa önlem alan Japonya’nın evleriyle ilgili bilmek isteyecekleriniz bu yazıda yer alıyor.
Mevzubahis Japonlar olunca gerisinin biraz teferruat olduğunu kabullensek iyi olur.
1. Japonya’da deprem için önlem alınmasını sağlayan ve 70 bin dolara mal edilen 300 yıllık evler
Deprem bölgesinde yer alan İstanbul’daki ortalama kiranın 1.710 TL (2018) olduğunu düşünürsek bu evlerin maliyeti yaklaşık 246 aylık bir kira bedeline denk düşüyor. Üstelik Japonlar bu evleri 1 hafta gibi kısacık sürede inşa ediyorlar.
Ayrıca bu evlerin ömürleri yaklaşık 300 sene olarak açıklanıyor. Torununun torununa miras kalacak cinsten…
2. Köpük evlerin adı 2016’daki büyük depremden sonra duyulmaya başladı
Ancak Aso Çiftlik Arazisi olarak isimlendirilen bölgedeki evlerde herhangi bir hasar gözlenmedi. Bu bölgedeki 480 evin hiçbirinde en ufak çatlak dahi yoktu. Kubbe biçiminde mimariye sahip 480 evin üretildiği malzeme köpüktendi.
3. Üretici firma Japan Dome House
4. Köpük evlerin artılarından biri yalıtkan olması
Ayrıca evlerin sahip olduğu kubbe yapı sayesinde ısı hanenin her yerine kolaylıkla dağılabiliyor. Evinde enerji tasarrufu yapmak isteyenler için biçilmiş kaftan.
5. Kubbe yapının bir diğer yararı
6. Evlerin 3 asır dayanıklı olmasının sebebi
Köpük evlerin ömrü yaklaşık 300 yıl. Şirket, uzun ömrün sırrının polistiren olduğunu ifade ediyor. Çünkü polistiren, demir gibi paslanmıyor ve ahşap gibi çürümüyor.
Sahi, bizim müteahhitler burada mı?
7. Japonya bu evleri depreme karşı önlem olarak kurguluyor
8. Yapım süresi 7 gün
9. Japonya köpük evleri üreterek çevre dostu olduğunu kanıtlıyor
Yapım sürecinin aşamalarında ağaç malzemelerine ihtiyaç duymayan köpük evler, karbon ve hidrojenden oluşan malzemelerin kullanımını gerektiriyor. Dolayısıyla oldukça çevre dostu bir konut türü oluyor.
10. Kişiselleştirilebilir nitelikler
Konaklama amacı dışında ofis ya da toplantı salonu olarak kullanılabildiğinden çok amaçlı olan bu tip konutlar kullanım alanını genişletmiş gözüküyor. Ülkede bazı çocuk klinikleri, hayvan bakım merkezleri hatta niş oteller bu yapıdan meydana geliyor.
11. Tartışma konusu: Faydalı mı zararlı mı?
Konutun üretim malzemesi olan polistiren kimi kaynaklara göre kansere davetiye çıkarıyor. Bu kaynakların dikkate alındığı Polonya’da, Tayvan‘da ve ABD’nin Orange Country (Kaliforniya) şehrinde yasaklandı biliniyor.
Üretici firma ise bu iddiaları yalanlıyor
Deprem başta olmak üzere doğal afetlerin ardından şahit olduğumuz “çadır” görüntüleri yerine bu tip konut sisteminin ülkemizde yaygınlık kazanma olasılığı elbette düşük.
Biz olası bir deprem sonrası gerçekleşebilecek kötü senaryoları tartışırken Japonlar köpük ev projesinin yaygınlaşması için gerekli çalışmaları yürütmeye devam ediyor.