2020 yılı hiç bitmeyecek gibi görünse de, en sonunda bitti. Artık çok daha iyi olmasını umut ettiğimiz 2021 yılına girdik. 2021 yılında, geçtiğimiz yılda olduğu gibi bazı önlemlere bağlı kalmamız gerekiyor. Ancak sağlığımızı ve psikolojimizi tehdit eden tek şey koronavirüs değil. Fazla yemek yemek, alkol tüketmek, hareketsiz kalmak, sadece kendimizi düşünmek ve değişimden korkmak gibi şeyler hayat kalitemizi ve pozitif bakış açımızı yok ediyor. Bu nedenle yeni yılda daha iyi hissetmek için yepyeni bir başlangıç yapalım. İşte daha iyi hissetmek için yapabileceğiniz şeyler…
1. Kullanmadığınız eşyaları ve kıyafetleri hayır kurumuna veya ihtiyaç sahiplerine bağışlayın
Daha iyi hissetmek için vereceğiniz kararlar sadece başarıyla ilgili olmak zorunda değildir. Bazen sadece fazlalıklardan kurtulmak gerekir. Birkaç gün ayırıp evinizde kullanmadığınız eşyaları ve giymediğiniz elbiseleri bir araya getirin ve hangilerine ihtiyacınız olup olmadığına karar verin. Eşyalarınıza veda etmekten korkabilir veya bunu yapmaya üşenebilirsiniz. Ancak emin olun; her şey bittikten sonra ki tatmin olma hissi buna değecek. Ayrıca bunu yaparken kaybettiğinizi sandığınız bazı eşyalarınızı da bulabilirsiniz. Kesin olarak kullanmak istemediğinize karar verdiğiniz eşyaları belirledikten sonra onları paketleyip hayır kurumuna veya ihtiyaç sahiplerine verin.
2. Uzun zamandır görüşmediğiniz akrabalarınız ve arkadaşlarınız ile haftada bir buluşun veya telefonla haberleşin
2020 yılının bize öğrettiği şeylerden birisi de, insanlarla iletişim kurmanın çok önemli olduğudur. Uzun zamandır konuşmadığınız insanlar ile sürekli iletişim kurmak zorunda hissetmenize gerek yok. Ancak iyi olduklarından emin olmak için 1-2 haftada bir halini hatırını sormak için mesaj atabilirsiniz. Bu kadar basit bir şeyin etkisi tahmin ettiğinizden çok daha büyük olabilir.
Yaşlı akrabalarınızı ayda bir kez de olsa ziyaret edin veya aramaya çalışın. Süreklilik haline getirebileceğiniz bir program ayarlayarak onları arayın, mesaj bırakın ya da ziyaret edin. Böylece sürekli onları düşünen birisinin olduğunu bileceklerdir.
3. Gıda bankalarına bağış yapın
Koronavirüs salgını, birçok insanın aç kalmasına ve gıda bankalarına başvurulmasına neden oldu. Bu nedenle imkanınız olduğu sürece gıda bankalarına bağış yapmaya çalışın. Eğer maddi açıdan iyi durumdaysanız, bir marketten yiyecek alışverişi yapıp gıda bankasına bağışlayabilirsiniz. Kuru kumanya, konserve yiyecekler veya hazır çorbalar gibi birçok gıda ürünü alıp bağışlayarak yiyecek almaya gücü yetmeyen birçok insanın karnını doyurabilirsiniz.
4. Yeni tarifler öğrenin ve arkadaşlarınızla paylaşın
Koronavirüs salgını boyunca vaktimizin çoğunu evde geçirmek zorunda kaldık. Bu nedenle iyi hissetmek ve vakit geçirmek için birçok yeni tarif denedik. Tabii bazı tarifler istediğimiz gibi olurken, diğerleri ise başarısız oldu. Peki başarılı olduğunuz tarifleri arkadaşlarınız ile paylaştınız mı? Hayır mı? Eğer öyleyse yeni tarifler denemenin ve bunları arkadaşlarınızla paylaşmanın tam zamanı!
Bunu yaparak mükemmel tarifler öğrenip aşçılığınızı geliştirebilirsiniz. Ayrıca yaptıklarınızı paylaşarak hem kendinizin hem de arkadaşlarınızın daha iyi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Hem Pratik Hem Sağlıklı: Kısa Sürede Hazırlayabileceğiniz Unsuz ve Şekersiz Tatlı Tarifleri
5. Hayvan barınağında gönüllü olarak çalışın
Eğer dışarı çıkmanız mümkünse çevrenizdeki hayvan barınaklarındaki gönüllü pozisyonlarına bakın ve personellerin köpekleri gezdirmek veya diğer canlılarla ilgilenmek için herhangi bir yardıma ihtiyacı olup olmadığını öğrenin. Evet, günün sonunda bu tatlı canlılardan ayrılmak zor olacak ama iyi bir şey yapmanın verdiği mutluluğu uzun bir süre hissedeceksiniz. Bir hayvan barınağında gönüllü olarak çalışmak iyi bir yaşam deneyimi sağlamanın yanı sıra birçok sevimli hayvanla da tanışma fırsatı sunar. Kim bilir, belki de en iyi dostunuzu burada bulursunuz.
6. Hayır kurumlarına düzenli olarak bağış yapın
Maddi durumunuz el veriyorsa, hayır kurumlarına düzenli olarak bağış yapmaya çalışın. Eğer vaktiniz kısıtlıysa da, her ay banka hesabınızdan hayır kurumuna belirlediğiniz bir miktarın gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Hatta daha iyi hissetmek ve faydalı olmak için özellikle araştırdığınız ve güvendiğiniz hayır kurumlarına bağış yapın.
7. Haftada en az bir kez teknolojiden uzak bir şekilde yürüyüş yapın
Başkalarına yardım ettiğimiz kadar kendimize de yardım etmeliyiz. 2020 yılı hepimizin zihinsel sağlığını olumsuz yönde etkiledi. Bu nedenle yeni yılda yeni bir başlangıç yaparak ara sıra teknolojiden uzaklaşmalı ve temiz havada yürüyüş yapmalıyız. Telefonunuzu evdeyken yürüyüşe çıkmak sizi rahatsız ediyorsa, telefonunuzu yanınıza alıp uçak modunu açabilirsiniz. Böyle bir yürüyüşe çıkmak hem sağlığınız için iyi olacak hem de daha iyi düşünmenizi sağlayacak.
8. Yerel bir işletmeyi destekleyin
2020 yılında işletmeler koronavirüs nedeniyle yeteri kadar iş yapamadı ve hatta birçoğu battı. Bu nedenle yakın çevrenizde bildiğiniz bir kitapçı, çaycı veya küçük bir restoran gibi işletmeleri destekleyerek ayakta kalmalarını sağlayabilirsiniz.
9. Sizi mutsuz eden insanları takip etmeyi bırakın
Bu, makaleyi okuduktan hemen sonra daha iyi hissetmek için yapabileceğiniz en basit şeydir. Bunu yapmanız sadece birkaç saniyenizi alacak ve tüm yıl daha iyi hissetmenizi sağlayacak. Sosyal medya hayatımızın büyük bir çoğunluğunu kapladığı için bazı olumsuz etkilerin yaşanılması kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle sosyal medyada lüks içinde yaşayan insanların hayatlarına bakıp kıskanmak yerine, sadece faydalı sayfaları takip etmeye çalışın.
10. Daha sürdürülebilir bir yaşam için basit değişimler yapın
Eğer sürekli et yiyor ve plastik şişe kola içmeyi tercih ediyorsanız, haftada bir kez de olsa değişiklik yapıp vejetaryen yemekler yiyin ve kutu kola için. Bunun yanı sıra her gün atmanız gereken poşetler ve şişeler kullanmak yerine sürekli atmanız gerekmeyen geri dönüştürülebilir şişeler kullanın. Daha iyi hissetmek için çok büyük şeyler yapmanıza gerek yok. Unutmayın ki, en küçük değişiklikler bile çok büyük bir etki yaratabilir. Bu nedenle bundan sonra daha çevre dostu olmaya özen gösterin.
Kaynak: 1