Dünya üzerindeki hemen her toplumun, kendine has bazı kadim gelenekleri var. Pek çoğu tarihsel bir olaydan, kadim bir inanıştan veya önemli bir figürden ilham alınarak ortaya çıkarılan bu geleneklerin bazıları ise hayli ilginç. Kuzey İtalya’daki Trento şehrinde, Tonca adı verilen yüzlerce yıllık bir gelenek de bugün hala yaşatılıyor. Tonca geleneğinde her yıl, şehrin “suçlu” bulunan yerel politikacıları belirleniyor. Suçlular, demir bir kafesin içerisine hapsedilerek, İtalya’daki en uzun ikinci nehir olan Adige Nehri’ne batırılıyor!
Elbette yüzlerce yıl önce gerçek bir cezalandırma biçimi olan bu uygulama, günümüzde zararsız bir eğlence halini almış durumda. Yine de geleneğin bütün ritüelleri eksiksiz olarak yerine getiriliyor. Mahkemeler kuruluyor, sanıklar dinleniyor, hüküm veriliyor ve kasabanın en suçlu insanı, nehrin soğuk sularıyla buluşturuluyor. İşte Kuzey İtalya’nın sıra dışı Tonca geleneği hakkında bilmeniz gerekenler…
Kuzey İtalya’daki Trento şehri her sene, 14. yüzyıldan kalma ilginç bir geleneğe ev sahipliği yapıyor
Tonca ismindeki bu geleneğe göre her yıl, şehirdeki yerel politikacılardan en “suçlu” bulunanı, demir bir kafese hapsedilerek Adige Nehri’nin soğuk suların daldırılıyor. Gelenek, şehrin koruyucu azizi Vigilio’yu anmak ve onurlandırmak için düzenlenen “Feste Vigiliane” isimli bir festival kapsamında gerçekleştiriliyor…
Suçluları Adige Nehri’ne daldırmak, 14. yüzyıl İtalya’sında gerçek bir idam yöntemiydi
Ancak elbette modern zamanlardaki Tonca geleneğinde hiç kimse hayatını kaybetmiyor. Buna karşın gelenek, tarihsel kökenlerine bağlı kalınarak, oldukça kapsamlı ritüellerin uygulanmasıyla gerçekleştiriliyor.
Tonca geleneği kapsamında kimin, şehirdeki en suçlu kişi olduğuna karar verilmesi için Tribunale di Penitenza (Tövbe Mahkemesi) kuruluyor
Halka açık bir şekilde kurulan mahkeme, görülecek davaları hayli ciddiye alıyor! Savcılar, avukatlar, sanıklar ve şahitler mahkeme gününde hâkimler tarafından dinleniyor, şehirdeki en suçlu insanın kim olduğuna bu şekilde karar veriliyor. Trento halkı, günümüzden uzun zaman önce bir infaz yöntemi olan uygulamayı, “eğlenceli bir tiyatro” gösterisi haline getirerek yaşatıyor.
Trento’nun suçluları, genellikle şehirdeki yerel politikacılar arasından çıkıyor
Çünkü Trento sakinleri en suçlu insanların politikacılar olduğunu düşünüyor, bu nedenle mahkemeye çoğunlukla politikacıların isimleri veriliyor. Suçlu bulunan politikacıların suçları arasında, bir hastanenin yapımını geciktirmek, bir şarkıcının şehirde konser vermesine karşı çıkmak gibi şeyler var.
Ancak şehirde ciddi bir kabahat işleyen herhangi bir kişi de, kendisini önce sanık sandalyesinde, suçlu olduğuna karar verilmesi halinde de Adige Nehri’nin soğuk sularında bulabiliyor
Mahkemeyi takip eden birkaç gün içerisinde hâkimler tarafından kimin, o yılın en suçlu kişisi olduğuna karar veriliyor
Karar, halka bildiriliyor ve hükmün uygulanmasına geçiliyor. Trento şehrinin en suçlu insanı, demir bir kafese hapsedilerek 3 defa Adige Nehri’nin sularına daldırılıp çıkarılıyor…
Kaynak: 1