Eğitim, mezuniyet derken er geç herkesin kapısını çalan “bir işe girme baskısı” çoğu zaman doğru kararlar vermeyi engelliyor. O anki durum ve koşullar çoğu insanı hayallerini askıya alarak mevcut seçenekleri değerlendirmeye itiyor. Elbette bu çok kabaca bir genelleme ama kabul edelim, çevremiz yaptığı işle mutlu olan insanlarla dolup taşmıyor. Bu süreçte düştüğümüz en büyük hata ise girdiğimiz işin “geçici” olduğuna kendimizi inandırmamız oluyor.
Özellikle işimiz bizi ekonomik ve iş ortamı açısından tatmin ediyorsa vazgeçmek oldukça mantıksız görünüyor. Sizi anlayan iş arkadaşları ve tatmin eden bir ücrete karşı yaparken mutlu olmadığınız bir iş? Oldukça zor bir denklem. Elbette saymakla bitmeyecek bir çok etken de giriyor işin içine. Maddi durum, aile, çevre, eğitim, ülke ekonomisi, istihdam olanakları vb. etkenler hayallerimizin peşinden koşacak kadar cesur olmamızı engelliyor.
Ama kafanızda hep bir soru işareti varsa, aşağıda yer alan sinyallere bakarak er ya da geç o işten ayrılıp ayrılmamanız gerektiğine karar verebilirsiniz. Bu noktada adım adım ilerlemek, iş bakmak, kariyerinizi sorgulamak ve gelecek planları yapmak oldukça önemli…
1. Uzun zamandır terfi almıyor ya da ilerleme kaydetmiyorsanız
3 yıl ve daha uzun bir süredir çalıştığınız iş yeri değişmediyse, herhangi bir ilerleme kaydetmediyseniz veya herhangi bir terfi almadıysanız bir sorun var demektir. Tüm bunlar artık başka bir yerde çalışmanız ve başvurulara başlamanız gerektiğinin işareti. Terfi almanın zor olduğu bir şirkette çalışıyor olsanız bile 3 yıl ve üzeri terfi için oldukça yeterli bir zaman dilimi.
2. Performansınızla ilgili geri bildirim alamıyorsanız
Eğer yöneticiniz çalışmalarınız ve performansınızla ilgili yapıcı eleştirilerde bulunmuyor, sizi yönlendirmiyor ve doğrularınızı veya yanlışlarınızı söylemiyorsa çalıştığınız yerde ilerlemeniz oldukça zorlaşacaktır. İyi bir yönetici kariyer planlamanızda size yardımcı olur, gelişiminize katkı sağlar ve düzenli olarak tavsiyeler vererek rehberlik sağlar. Çalıştığınız yerde hem kariyeriniz hem de kendi performansınızla ilgili bir belirsizlik söz konusuysa oradan ayrılmanın vakti gelmiş demektir.
3. Yeni şeyler öğrenemiyorsanız
Yeni şeyler öğrenmek aynı zamanda zorlanmak demektir. Zorlanmanız ise işinizde geliştiğinizi gösterir. Elbette her gün yeni bir şey öğrenmeniz gerekmiyor ancak yine de temel becerilerinizde ilerlediğinizi, geliştiğinizi ve yeniliklere adapte olduğunuzu görmek çok önemli. Bu biraz da sizin elinizde. Yeni projelere dahil olabilir, şirket içi eğitimlere katılabilir ya da konferanslara katılabilirsiniz. Ancak bu noktada şirketinizin size bu olanakları sağlıyor olması gerekir.
4. İş yerinden sürekli birileri ayrılıyorsa
Özellikle oldukça başarılı ve iyi çalışanlar harıl harıl CV hazırlıyor, başvurular yapıyor ve LinkedIn profillerini düzenliyorsa ortada durup düşünmeniz gereken bir durum var demektir. Elbette herkesin kişisel tercihleri farklıdır ancak çalışanların büyük bir çoğunluğu bunu yapıyorsa dışarıda bulunduğunuz yerden çok daha iyi fırsatlar mevcut demektir. Elbette körü körüne sürüyü takip etmemek, durup gözlemlemek, araştırmak ve duruma dışarıdan bakmak gerekir. Belki sizin de fırsatlarınızı değerlendirme vaktiniz gelmiştir.
5. Sürekli bir yeniden yapılandırma varsa
Çalıştığınız yerde sürekli olarak pozisyonlar ve stratejiler değişiyorsa orada bir problem var demektir. Elbette belli dönemlerde şirketlerin yenilenmeye ve değişime ihtiyacı olabilir ama burada bahsedilen değişim, devamlı ve sık sık olan değişimlerdir. Senede 4 defa müdürünüz değişiyorsa bu hem sizi hem de işinizi etkileyecektir ve şirkette bir istikrarsızlık olduğunu gösterir. Ayrıca kariyer planlamanızı da çıkmaza sokar ve geleceğinizi etkiler…
6. Sürekli iş teklifi alıyorsan
Bulunduğunuz sektöre göre değişse de çoğu zaman sık sık gelen iş teklifleri pek ciddiye alınmaz, karşınıza birçok boş pozisyon haberi gelir ama darda kalmadığınız sürece düzeninizi bozmak istemezsiniz. Bazen bu teklifleri değerlenlendirmek piyasayı, maaş ortalamalarını ve iş yükünü görmek için fırsat haline gelebilir. Hatta belki işten ayrılmanız ve başka bir yerde başlamanız maaşınızın yükselmesine de vesile olabilir.
7. Gitmeniz gerektiğini hissediyorsanız…
Bazen her şey mükemmel olsa bile içinizden bir ses yanlış yerde olduğunuzu söyler. Şartlar mükemmeldir, işiniz oldukça iyidir ancak bir şeyler eksiktir. Böyle durumlarda hislerinize güvenin. Kimse sizin çalışma ortamınızı, neler yaşadığınızı ve neler hissettiğinizi tam olarak bilemez. Hislerinizi dinleyerek gideceğiniz yerde çok daha başarılı olabilir veya bambaşka bir fırsat yakalayabilirsiniz. Yola çıkmadan yapılan tüm tahminler boşadır, inandığınız bir şey varsa peşinden gitmeniz, yaşayarak öğrenmeniz gerekir…
Ayrıca her şey yolunda olsa senede 2 defa kariyerinizi gözden geçirmeniz, kafanızı kaldırıp çalıştığınız sektörde neler olup bittiğine bakmanız da çok önemli ve yol gösterici olacaktır.
Kaynak; 1