İstanbul denince aklımıza sayısız güzellik geliyor. Tarihi, evsahipliği yaptığı medeniyetler, gelişimi, mimari yapısı derken bu büyülü ve güzellik dolu şehrin içinde kaybolup gidiyoruz. Bu güzelliklerin bize anımsattığı renkler de var. Bakalım o güzellikler ve izdüşümü renkleri nelermiş?
Türk Mavisi, Turkuaz :Boğaziçi…
Turkuaz rengi, renklerin anlamları ele alındığında değişim ve dönüşümü sembolize eder. Boğaziçi Köprüsü ise turkuaz renginin yansıttığı tüm ruhsal havayı bize fazlasıyla hissettirir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. yıldönümü şerefine ihtişamlı bir törenle açılan Boğaziçi Köprüsü, ülkemizdeki değişim ve gelişimin en büyük simgelerinden olduğunu anlatmaya yeter de artar.
Altın bir boynuz: Haliç
Altın rengi isminden de anlaşılacağı üzere zenginliği sembolize eder. Haliç’e Türkiye’nin Altın Boynuz’u dememizin en geçerli sebeplerinden biri belki de tam olarak budur. Çünkü geçmişten günümüze Haliç, Türk, Yahudi, Rum, Ermeni ve Gürcü insanların yoğun ve birlikte olarak yaşadığı bir yerdi. Medeniyetlerin zenginliği ve çeşitliliği Haliç’e ayrı bir hava katıyordu. Günümüzde de güzelliği ve ihtişamından dolayı turistlerin çokça ilgisini çeken tarihi güzelliklerimizdendir…
Taş yapan bir Medusa Heykeli: Yerebatan Sarnıcı
Medusa’nın siyah gözleri de diyebiliriz onun için. 🙂 Siyah rengi ile bağdaştırılması ise hem esrarengiz havasına hem de dünyanın en ihtişamlı sütunlarıyla döşeli mimari yapısına dayanıyor. Özellikle orada bulunan Medusa Başı heykelinin tüm dünyanın ilgisini çeken bir efsanesi var. Sözgelimi bu efsaneye göre Medusa, kendisine bakan herkesi taşa çevirme yetisine sahiptir. Tabii ki bu renkle özdeşleşmesindeki ayrıntılardan biri de tam olarak bu. Yani Medusa’nın siyah ve esrarengiz gözleri…
Turuncu bir reenkarnasyon: Ayasofya…
Turuncu renkler dünyasında yeniden doğuş ve yeni başlangıçların rengidir. Ayasofya, Doğu Roma İmparatorluğu tarafından İstanbul’da yapılan en büyük kilisedir. Ve aynı zamanda, aynı yerde üç kez inşaa edilmiştir. Renkleri baz aldığımızda Ayasofya’nın yeniden doğuşu simgeleyen turuncuya verilmesi Ayasofya’nın bu renkle özdeşleştirilmesinin en mantıklı sebebi arasındadır. İlk inşaa edildiği tarihten itibaren içerisinde 20’ye yakın mimari değişiklik gerçekleştirilmiştir. İşte gerçek bir yeniden doğuş hikayesi!
Zarif ve beyaz: İstinye Park…
Açıkhava’da alışveriş imkanı da sunan İstinye Park’ın beyazlığın ve saflığın simgesi olan beyaz renk ile özdeşleşmesi pek de şaşırtıcı değil herhalde. Modern bir tasarımın pazaryeri konsepti ile günümüzde hayatımızda bu denli büyük yer kaplaması ilk başta kulaklarımıza şaşırtıcı gelse de geçmişine duyarlı bir toplum için çabucak benimsendi…
İstanbul’un renkleri BoundToSee ile tüm dünyayla buluşuyor…
Sadece İstanbul değil tüm dünyadaki şehirlerin güzellikleri artık bizlerle. Seyehat planı olanlara ilaç gibi gelecek bu proje ile siz de #boundtosee hashtagiyle çektiğiniz İstanbul fotoğraflarını paylaşabilirsiniz.