Pandemi sonrası dönemde uzaktan çalışma modeli, birçok çalışanın günlük yaşamını değiştirdi ve iş-yaşam dengesini yeniden şekillendirdi. Uzaktan çalışma, çalışanlara profesyonel ve kişisel sorumluluklarını daha esnek bir şekilde yönetme olanağı sunarak, çocukları okuldan alma veya öğle aralarında egzersiz yapma gibi avantajlar sağladı. Ancak, bu yeni çalışma düzeni aynı zamanda iş ve ev arasındaki çizgiyi bulanıklaştırdı. Çalışanların, iş görevlerini son teslim tarihine kadar tamamlamak için akşamları ve geceleri çalışmaya devam etmesi, iş-yaşam dengesini zorluyor. Bu belirsiz dengeyi sağlama mücadelesi birçok çalışan için devam ediyor. Ancak iş yaşam dengesini sağlayan ülkeler de yok değil. Detayları birlikte inceleyelim👇
İş ve özel yaşam arasındaki dengeyi; işveren politikaları ve iş yeri kültürü önemli ölçüde etkiliyor. Ancak çalışanın yaşadığı ülkedeki yasalar ve kültür de fazlasıyla belirleyici
Örneğin, ücretli izinler ve çalışma saatleri gibi faktörler ülkeden ülkeye büyük farklılıklar gösterebiliyor.
Market Australia’nın gerçekleştirdiği bir araştırmada, iş-yaşam dengesinin en iyi olduğu 40 ülke sıralandı
Her ülkenin 2024 yılı sıralaması sekiz faktöre göre belirlendi: Yıllık ortalama çalışılan saat sayısı, yıllık ücretli izin ve hastalık iznine ilişkin minimumlar, doğum ve babalık izinlerinin süreleri ve oranları ve Gallup World Poll anketlerine göre ülkenin mutluluk puanı. Araştırma sonuçlarına göre, Avrupa ülkeleri iş-yaşam dengesini koruma konusunda öne çıkıyor.
İlginizi çekebilir:
Dünyanın En Mutlu İnsanlarının Yaşadığı İskandinav Ülkeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
İspanya, çalışanlara cömert bir yıllık izin, hastalık ve ebeveynlik izinleri sunarak listenin başında yer aldı
Özellikle, hem annelere hem de babalara benzer izinler sunulması, İspanya’nın iş-yaşam dengesine verdiği önemi gösteriyor. Portekiz ve Slovenya da benzer politikalarıyla babalara cömert izinler sağlayarak bu alanda dikkat çekiyor.
Listedeki ilk 20 ülke şöyle:
- İspanya
- Lüksemburg
- Fransa
- Hollanda
- Finlandiya
- Bulgaristan
- Slovenya
- Estonya
- Litvanya
- Avusturya
- Portekiz
- İsveç
- Danimarka
- Polonya
- İtalya
- Romanya
- Belçika
- Macaristan
- Letonya
- Yunanistan
Bu ülkelerin tümü yılda 20-30 ücretli tatil günü ve altı veya daha fazla hafta ücretli hastalık izni imkanı sağlıyor
Bulgaristan şu ana kadar en fazla doğum izni sunan ülke: %90 ile 58 hafta. Yunanistan hiç babalık izni sunmazken, Hollanda, İsveç, İtalya ve Romanya yalnızca bir hafta izin veriyor. Danimarka mutluluk endeksinde en yüksek puanlardan birine sahip oldu ve Finlandiya’nın ardından zirveye yerleşti. Lüksemburg, Hollanda ve Avusturya da en yüksek skora sahip ülkelerden oldu.
Güney Amerika ülkeleri (hiçbiri ilk 20’de yer almıyor) en fazla çalışılan saat açısından ilk üç sırada bulunuyor
Yılda 2.405,5 saat ile Kolombiyalılar en üstte yer alıyor. Meksika (2.226,3 saat ile) ve Şili (1.962,8 saat ile) hemen arkasından geliyor. ABD’de çalışanların ortalama çalışma saatleri yılda 1.810,9 saatle Güney Amerikalı ve Avrupalı meslektaşlarının arasında yer alırken, ücretli izinlerin eksikliği dikkat çekiyor. Örneğin, işçilerin yalnızca %27’si ücretli aile iznine erişebiliyor. Bu, milyonlarca Amerikan işçisinin bu önemli hakka erişemediği anlamına geliyor. Benzer şekilde Türkiye’de de durum pek iyi değil. Çoğu insana göre doğum izni çok az. Her ne kadar resmiyette rapor kullanma hakkı olsa da çalışanlar hastalandıklarında patronlarından izin almak için fazlasıyla uğraşıyor. Siz bu tablo hakkında ne düşünüyorsunuz?
İş yaşam dengesini en iyi sağlayan ülkeler yazımızın sonuna geldik. Bu içerik de ilginizi çekebilir:
Kaynak: 1