Başarılı olmak, bir şeyi başarmak, takdir edilmek, sevilmek, parmakla gösterilmek… Bunlar, iş hayatında bulunan herkesin istediği başarılar. İş arkadaşımızdan duyduğumuz “Güzel iş!” kelime öbeği bile motivasyon sağlar bi’ insana. Ya da daha stajyerken yaptığımız işleri görüp şu anki işlerimize baktığımızdaki gelişim bile gözlerimizin yaşarmasına sebep olur. Yani öyle veya böyle, gelişmişizdir.
Peki, bu gelişmelerdeki altın kurallar neler, bunu listemizde sizin için derledik.
1. İş, sadece para kazanmak için yapılmaz.
Sevdiğiniz şeyle uğraşmanız gerekir. Zira hayatınızın sonuna kadar aynı işi yapacağınızı varsayarsak, sevdiğiniz bir işi yapmanız, her pazartesi “Yine mi pazartesi!?” diye kendinize sormadığınız bir iş bulmanız gerekir.
2. Yaptığınız işe değer verin.
Her ne yapıyorsanız yapın, sorumluluk bilinciniz olsun. Sizin yaptığınız o basit iş, başka birinin işini çok fazla kolaylaştırabilir. Yani olay sizin yaptığınız büyük mükemmel işler değil, takım çalışmasıdır.
3. Terfi delisi olmayın.
Olay terfi almak, çok para kazanmak değil. İşi doğru şekilde, doğru zamanda yapmak. Belki şu an ünvanınız sizi tatmin etmiyordur veya daha fazlasını istiyorsunuzdur. Ama doğru zamanda doğru adamımı atarsanız, ilerde çok daha başarılı biri olursunuz.
4. Nereye gideceğini iyi kestirin.
Hayatınız boyunca bi’ hedefiniz olsun. Bu hedefler, bugün bu işi bitireceğim gibi hedefler değil. Daha büyüğe, daha yukarıya oynayın. Hedefinizi aklınızda mutlaka bulundurun. Motivasyonunuz düştüğünde bu hedefinizi tekrar ve tekrar aklınıza getirin.
5. Her gün yeni bir şeyler öğrenmek için zamanınız var.
7/24 çalışmak tabii ki de sizi demotive eder. Ama her gün araştırma yaparak, kendinize yeni şeyler yaparak çalıştığınız işte bir adım öne geçebilirsiniz. Kısacası, tecrübenize tecrübe katarsınız.
6. İzlemek de öğrenmenin bir parçası.
Çevrenizde sizden daha tecrübeli olan insanlarla iletişim kurun, onlara soru sorun. Her gün yeni bir şeyler kapmaya çalışın ve kendinizi geliştirin.
7. Tecrübelerinizi göstermekten çekinmeyin.
Toplantılarda fikrinizi beyan etmekten çekinmeyin. Çok saçma bi’ fikir bile evrilip harika bir olaya dönüşebilir. Çekinmeyin, atak olun. İyi fikrin nereden çıkacağını bilemezsiniz.
8. Planlama her şeyden önemli olabilir.
Bazı günlerin yoğun bazı günlerin ise bomboş olduğuna şahit olmuşsunuzdur. Bu biraz da gelen işle alakalı ama geçmişten gelen işlerin de sıkıştırdığı günler olabiliyor yer yer. Bu yüzden, biraz öngörülü davranarak neyi ne zaman yetiştirmeniz gerektiğini kestirebilir ve işinizi rahatça ve planlı bir şekilde yapabilirsiniz. Bu şekilde hem diğer konularda kendinizi beslemeye vaktiniz kalır hem de zamanınızı efektif bir şekilde kullanabilirsiniz.
9. Kendi motivasyonunuzu kendiniz öldürmeyin.
İş hayatı sonuçta, krizler, zorluklar, hatalar olabilir. Bunlar sizi yıldırmasın. Burada anahtar kelime kesinlikle pes etmemek.
10. Nasıl görünüyorsanız, öylesinizdir.
Birini gördüğünüz zaman her ne olursa olsun önce kıyafetlerine bakarsınız. Diğer insanlar da size aynısını yapar. Bu yüzden dış görünüşünüz ve giysileriniz, sizi insanlara ilk tanıtan etmendir.