2019 yılı itibariyle akıllı telefon kullanmayan insana rastlamak pek kolay değil. iPhone ya da android telefonlar neredeyse herkesin elinde. Öyle ki Descartes yaşasaydı epistemoloji ve ontolojiye dair fikirlerini muhtemelen ‘’Çevrimiçiyim, öyleyse varım.’’ şeklinde ifade ederdi. Peki, hayatımızın bu kadar önemli bir parçası haline gelen akıllı telefonları almak için ne kadar mesai harcamamız gerekiyor? Dünya genelinde bir adet iPhone X almak için çalışılması gereken süreleri sizin için derledik.
Farklı coğrafyalardaki alım gücünü kıyaslamak için kullanılan Big Mac endeksi, iPhone X endeksinden pek de farklı değil
Öncelikle farklı ülkelerdeki alım gücü kıyaslamasının nasıl yapıldığından bahsetmekte fayda var. Ekonomi terminolojisinde yıllardır yer eden Big Mac endeksi, dünyanın her yerinde erişilebilir olması ve birçok farklı ürün içermesi nedeniyle (et, un, yağ, işçilik, kira vs.) en belirgin kıyaslama metodu olarak kabul ediliyor. Gelişen satış alanı ve artan satış miktarı ile iPhone X için de benzer bir durumdan bahsetmek artık mümkün. Hayat pahalılığını ve alım gücü hesaplamasını kolaylaştıran bu gibi global ürünler, öncelikli tüketim alışkanlıklarımıza dair de fikir veriyor.
Farklı ülkelerdeki maaş ortalamaları ile iPhone X fiyatını kıyaslayarak yapılan çalışma, ülkelerin alım gücüne dair de fikir veriyor
Bir iPhone X almak için çalışılması gereken gün sayısı
🇪🇬 Kahire: 133
🇹🇷 İstanbul: 114
🇺🇦 Kiev: 88
🇨🇳 Pekin: 39
🇷🇺 Moskova: 37
🇦🇪 Dubai: 13
🇮🇱 Tel Aviv: 12
🇬🇧 Londra: 11
🇯🇵 Tokyo: 8
🇨🇵 Paris: 8
🇨🇦 Toronto: 8
🇺🇲 New York: 6
🇨🇭 Zurich: 4(UBS)
— Av. Görkem Gökçe (@avgorkemgokce) February 13, 2019
iPhone X satış fiyatının nakliye, vergi gibi değişkenler sebebiyle her ülkede tam olarak aynı olmadığını da göz önünde buldurmak gerek elbette. Hayat pahalılığını ve alım gücünü hesaplamak için daha kapsamlı bir çalışma yapmak gerekiyor.
UBS’in istatistikleri, yıllara göre değişen iPhone/iPad fiyat ortalamasını hesaba katarak bu ürünlere sahip olmak için kaç saat çalışmanız gerektiğini gösteriyor
iPhone Xs 5.8 inch için şu an Apple’ın Türkiye satış fiyatı 9.899 TL. Listelenen ülkeler arasında sonuncu olan Mısır(76.)’da bu süre 1000 saatin üzerindeyken İsviçre(1.)’de ise yaklaşık 40 saat. Türkiye(70.)’de ise bu süre 567 saat.
Yine UBS’in listelediği uluslararası 1 fincan kahve fiyatları ise şu şekilde;
Haritayı incelediğinizde bir fincan kahve fiyatının dünya genelinde ne kadar değiştiğini görebilirsiniz. Elbette ki bu fiyatları o ülkenin ortalama gelir düzeyine göre değerlendirmek gerek. Kopenhag’da bir kahve içmek için 6 dolar harcamak, düşük gelir düzeyine sahip ülke vatandaşları için hayal olabilir. Danimarka’nın ekonomisi ve asgari ücreti göz önünde bulundurulduğunda ise bu rakam oldukça makul kabul edilebilir.
İstanbul’da ve Paris’te saç tıraşı olmak için çalışılması gereken dakika
Yurt dışına seyahat etmeden önce de gideceğiniz ülkeye dair sıkı bir araştırma yapmak önemli. Düşük bütçelerle dünya seyahatine çıkan insanların en dikkat ettiği konu, ülkelerin yaşam maliyetleri ve fiyat kıyaslamaları. Örneğin, yurt dışından bir teknolojik ürün alacaksanız vergileri ve fiyatları doğru hesaplamak durumundasınız. Konaklama ücretleri de kritik konulardan biri. Polonya’da bir gecelik otel fiyatı ile İsviçre’deki otel fiyatı arasında uçurum olabilir.
Ülkelerin alım gücünü ve yaşam maliyetlerini karşılaştırabileceğiniz birçok platform mevcut
https://www.instagram.com/p/BtUvrbOhgbX/
Numbeo, Expatistan, Worlddata gibi birçok platform dünya genelindeki satın alma gücüne dair araştırmalarınızda size yardımcı olabilir. Bu platformlar sayesinde İtalya’da bir akşam yemeğinin ne kadara mal olduğunu, Uruguay’da sütün market fiyatını ya da Rusya’da asgari ücret / ortalama kira endeksini kolaylıkla öğrenebilirsiniz.