Her gün yemek pişirmek ve yemek hazırlamaktan sıkıldıysanız ve biraz da zayıflamak istiyorsanız bu diyet tam size göre olabilir.
Son zamanlarda kilo vermek isteyenler arasında moda olan intermittent fasting diyeti için aralıklı oruç diyeti de diyebiliriz. Diyet kısıtlamalarından ziyade zaman kısıtlı yapılan bu diyet iştahınızı ve yağ oranınızı çok zorlanmadan dengelemenize yardımcı olabilir.
Peki nedir intermittent fasting diyeti?
Günün bir kısmında oruç tutup bir kısmında yemek yeme odaklı olan intermittent fasting diyeti, eğer ki doğru şekilde yapılırsa iştah kontrolünü kolayca sağladığı için yağ oranını azaltma da oldukça etkili olabilir.
Ayrıca yapılan araştırmalar bu diyetle kilo vermenin mümkün olduğunu gösterdiği gibi aynı zamanda kandaki glikoz ve kolesterol seviyelerini azaltmaya ve dengelemeye de yardımcı olur. Intermittent fasting diyetinin, metabolizma sağlığını korumaya yardımcı olduğu hatta ömrü uzattığı bile söyleniyor.
İntermittent fasting diyetinin son zamanlarda sık tercih edilmesinin sebebi…
İntermittent fasting diyetinin sık tercih edilmesinin sebebi ise katı kurallar ve düzenlemeler yerine, kolaydır ve minimum çabayla gerçek sonuçlar sağlayabiliyor olması…
İntermittent fasting diyetinde besin kısıtlamasını sorunlu tutmasa da makarna, ekmek ve patates gibi karbonhidrat yerine ise yumurta, avokado, yeşil sebzeler, yağlı tohumlar gibi sağlıklı diyette bulunması gereken besinler tavsiye edilir.
İntermittent fasting diyetinde 16/8 metodu sık tercih ediliyor
Bu popüler diyeti uygulamanın birçok farklı yolu keşfedilmiş durumda. Bu yolların hepsi etkili olabilir. Intermittent fasting yapmanın en iyi yolu diye bir şey olmadığı söylenirken en çok ise 16:8 metodunun tercih edildiği biliniyor.
16/8 metodu, yiyecek ve kalori içeren içecek tüketimini günde sekiz saat ayarlanmış bir şekilde sınırlamak ve kalan 16 saat boyunca yiyeceklerden uzak durmayı içerir.
Kan şekerini dengede tutmayı unutmayın
İstediğiniz saat aralığını tercih edebileceğiniz bu metod sırasında; yemek yemediğiniz saatlerde, kan şekeri seviyesini dengelemek ve açlığı kontrol altında tutmak için gün boyunca eşit aralıklarla birkaç küçük öğün ve atıştırmalık yemeniz ise önerilir.
Bunun dışında diyetinizin sağlık üzerindeki potansiyel faydalarını en üst düzeye çıkarmak için, yeme süreleriniz boyunca besleyici yiyecek ve içecekleri tercih etmek önemlidir.
Besin bakımından zengin yiyeceklere kısa bir örnek vermek gerekirse:
Meyveler: Elma, muz, çilek, portakal, şeftali, armut vb.
Sebzeler: Brokoli, karnabahar, salatalık, yaprak yeşili, domates vb.
Kepekli tahıllar: Quinoa, pirinç, yulaf, arpa, karabuğday, vb.
Sağlıklı yağlar: Zeytinyağı, avokado ve hindistancevizi yağı
Protein kaynakları: Et, kümes hayvanları, balık, baklagiller, yumurta, kuruyemiş, tohum vs.
Belirtmek gerekir ki besin kısıtlaması olmasa da abur cuburlara sarılmak veya aşırı dozda tüketmek, İntermittent fasting diyetinde alacağınız olumlu etkileri olumsuz etkileyebilir. Kısacası yemek dönemlerinde daha fazla yiyerek telafi etmediğiniz sürece, daha az kalori alırsınız.
İntermittent fasting diyetinde yaparken elbette dikkat edilmesi gerekenler durumlarda mevcut.
Bu diyetle yeme periyodlarınız ve alışkanlıklarınız değiştiği içir normalden daha fazla yemeler olabilir haliyle bu duruma dikkat edilmeli…
Ayrıca bu durumun beraberinde gelebilecek olan kilo alımı, sindirim problemleri ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının gelişmesine de neden olabilir.
İntermittent fasting diyetine, ilk başladığınızda, açlık, zayıflık ve halsizlik gibi kısa vadeli olumsuz yan etkiler olabilir; bunlar genellikle bir rutine girdiğinizde azalır.
İntermittent fasting diyeti çoğu sağlıklı yetişkin için genellikle güvenli olarak düşünülmesine rağmen yine de diyete başlamadan önce doktora danışılmalıdır.
İntermittent fasting diyeti metodları nelerdir?
İntermittent fasting diyetinin en çok tercih edileni 16/8 Metodu demiştik… 16/8 metodunun dışında ise genelde şu metodlar tercih edilmektedir:
5: 2 Diyet: Haftada 2 gün aç kalınabilir.
Ye-Dur-Yeme: Haftada bir veya iki gün 24 saat aç kalınabilir.
Savaşçı yöntemi: Gündüzleri aç, geceleri dengeli ve büyük porsiyon bir yemek yenilir.
Spontan Yemek Atlama: Uygun olunduğunda öğün atlanır.