Şok diyetlerden, Karatay ve Dukan diyetine ordan organik, ordan da ketojenik beslenmeye geçiş yaptık derken, şimdi de karşımıza Intermittent Fasting yani aralıklı oruç şeklinde beslenme çıktı. Yıllardır Hollywood yıldızlarının da zaman zaman uyguladığı bu beslenme stili, son yıllarda popüler hale geldi. Peki nedir bu aralıklı oruç, nasıl uygulanır, sağlıklı mıdır? Tüm bunların cevabı için sayfayı aşağıya doğru kaydırmaya devam edin.
Intermittent Fasting (aralıklı oruç), yeme periyodlarının oluşturulduğu ve bu periyodlar arasında herhangi bir besinin tüketilmediği yani oruç tutulduğu beslenme şeklidir.
Yemek konusunda bir kısıtlama yoktur, tabiki şeker, abur cubur ve fastfood tüketmemelisiniz. Uzun süre aç kalmanızı gerektiren bu beslenme stili, şeker ya da tansiyon hastaları için tavsiye edilmiyor. Aslında bedenlerimiz oruç tutmaya çok iyi adapte olmuşlardır. Geçmiş çağlarda insanlar yiyeceklere kolay ulaşamıyorlardı ve uzun süre aç kaldıkları oluyordu.
Her ne kadar uzun süre aç kalmak sağlıksız gibi gözükse de, yapılan araştırmalara göre aralıklı oruç kilo vermenize yardımcı olmakla kalmıyor, düzenli uygulandığında sağlığınıza da olumlu etki yapıyor. Kanser riskini azaltıyor, tansiyonu normalleştiriyor, tip 2 diyabeti önlüyor ve sizi kalp hastalıklarından koruyor. Yalnız bir kez daha uyaralım, eğer sağlık problemi yaşıyorsanız, bu diyet şekli size göre olmayabilir.
Yediğimiz yiyecekler vücudumuza girdikten belli bir süre sonra bunların yakımına başlanır. Yiyeceklerin yakımı kaloriye bağlı olarak 3-4 saat içinde sonlanır. Sonrasında ise, vücudumuz enerji üretebilmek için depolanmış yağların yakımına başlar. Kilo verme süreci de bu şekilde işler.
Ancak standart diyetlerde ara öğünler, kilo vermenize engel olur. Çünkü vücut depolanmış yağı yakmak yerine, ara öğünde aldığı besini yakmaya başlar. Aralıklı oruçta ise, uzun süre yemek yemediğiniz için vücudunuz enerjisini, depoladığınız yağdan sağlayacaktır.
Aralıklı oruçta, 12-12, 16-8, 24-24 gibi farklı yeme periyodları mevcut. Yani 12-12 periyodunu seçerseniz günde sadece 2 öğün besleniyorsunuz ve bu iki öğün arasında 12 saat olması gerekiyor. Bu öğünler arasında istediğiniz gibi çay, kahve veya diğer kalorisiz içecekleri içebiliyorsunuz.
16-8 periyodunda ise, 2 öğününüz arasında 8 saat oluyor ve 16 saat herhangi bir şey yemiyorsunuz. 24-24 sistemini uyguladığınızda yalnızca haftada bir gün 24 saat yemek yememeniz gerekiyor. Ya da haftanın 5 günü normal düzeninizde yemek yiyip, 2 gün ise günlük kalorinizin yalnızca yüzde 20-25 kadarını alarak, bu beslenme stilini uygulayabilirsiniz. Intermittent Fasting’i uygulayanlar başarılı sonuçlar elde etmiş.