Intel Meteor Lake CPU’ları, herkesi heyecanlandırmaya başladı. Bu yeni 4 nanometrelik Meteor Lake çipleri, öncüllerinden olan 7 nanometrelik Raptor Lake 13. Nesil CPU’lara göre daha küçük ve yetenekli.
Intel’in yeni 14. nesil Meteor Lake CPU’ları hakkında şu ana kadar bildiklerimizi bir araya getirdik. İşte Intel Meteor Lake işlemcileri hakkında bilinen detaylar?
Intel Meteor Lake: fiyat ve çıkış tarihi
Intel, 14. nesil Meteor Lake işlemcilerinin özellikleri ve piyasaya sürülme tarihi konusunda henüz kesin bir bilgi vermedi. Şu ana kadar Intel tarafından doğrulanan bilgilere göre, Meteor Lake CPU’ların satışa sunulması 2023’ün sonlarına doğru başlayacak.
Bazı teknoloji uzmanları, bu sürenin daha erken olabileceğini iddia ediyor. Intel, 13. nesil Raptor Lake işlemcilerini 2022 yılının Ekim ayı sonlarında piyasaya sürmüştü. Daha önce 12. Nesil Alder Lake CPU’sunu da Ekim ayı sonunda çıkışını yapmıştı.
Henüz resmi bir açıklama olmasa da Intel, yeni CPU’ları muhtemelen Ekim ayı sonunda piyasaya çıkararak geleneğini koruyacak gibi görünüyor. Intel’in ilk parti yeni CPU’larının fiyatları genellikle 300-600 dolar arasında değişiyor, bu nedenle yeni ve daha küçük Meteor Lake yongalarının ucuz olmayacağı muhtemel.
İlginizi Çekebilir:
Dikkat Çeken Performanslarıyla 2023 Yılına Damga Vuran En İyi 9 Dizüstü Bilgisayar
Intel Meteor Lake: performans
Intel’in yeni Meteor Lake yongalarının özellikleri hakkında henüz çok fazla ayrıntıya sahip değiliz. Muhtemelen 2023’ün sonlarına doğru daha fazla bilgi edineceğiz. Meteor Lake, Intel’in 4 nanometre süreci üzerine inşa edilen ilk CPU’su olacak.
Raptor Lake gibi 7 nanometrelik öncüllere kıyasla, Meteor Lake ile daha performanslı ve güç tasarruflu işlemciler göreceğiz. Hatta Intel’in yeni Meteor Lake CPU’larının, 5 nanometrelik Apple M2 çipinden daha iyi performans sunabileceği bile düşünülüyor. Bunu öğrenmek için, Meteor Lake dizüstü bilgisayarlarının testlerini beklememiz gerekecek…
Yeni özellikler
Son zamanlarda yapay zekâ hakkında herkes konuşuyor ve Intel de Meteor Lake ve yeni VPU’su ile bu alana katılıyor. Intel, görüntülü görüşmelerde dinamik gürültü bastırma gibi işlemler için gereken işlem gücünün önemli ölçüde arttığını belirtiyor.
Video görüşmelerinde arka planı bulanıklaştırma gibi makine öğrenme tekniklerinin CPU’dan önemli miktarda kaynak gerektirdiğini düşündüğümüzde, bu mantıklı bir neden gibi duruyor. Microsoft, yeni Windows Copilot özelliğiyle Windows 11’e ChatGPT benzeri bir asistan ekliyor. Ayrıca Intel, önümüzdeki yıllarda bilgisayarlarımızda daha fazla benzer uygulamanın ortaya çıkacağını öngörüyor.
İşte burada VPU devreye giriyor. Intel’in Meteor Lake işlemcilerine eklenen yeni VPU, Meteor Lake SoC (System on Chip) içinde CPU ve GPU ile birlikte bulunuyor ve düşük güçte sürekli AI iş yüklerini işlemek için optimize edilmiş durumda. VPU, bu tür görevleri CPU’dan daha verimli bir şekilde yerine getirirken CPU’nun diğer işlerle ilgilenmesine olanak sağlıyor.
Intel, bir basın sunumunda yeni VPU teknolojisinin Meteor Lake çiplerinin daha az güç tüketerek daha fazla iş yapabilmesine olanak sağladığını belirtti. Örneğin, VPU’nun Windows Studio efektlerine eklenmesi, hareket tanıma ve dinamik bulanıklık efektlerinde gelişmiş ayrıntılar sunabiliyor.
Intel, ayrıca Audacity, Gimp, OBS ve Unreal Engine gibi uygulamalarda bu teknolojiyi ilerletmek için çalışıyor. Örneğin Unreal Engine’in en son sürümünde Intel, AI iş yükünü VPU’ya aktararak ve çipin dahili GPU’sunun render iş yüküne odaklanmasına izin vererek, Meteor Lake çiplerinin gerçek zamanlı hareket yakalama performansını artırabileceğini iddia ediyor.
İlginizi Çekebilir:
Dizüstü Bilgisayarların Pil Ömrünü Uzatma Yolları: MacOS ve Windows İçin 7 Tavsiye
Intel’in önceki işlemcilerine entegre edilen Iris Xe GPU’lara veda etme zamanı geldi. Meteor Lake ile Intel, yongalarını güçlendirmek için yeni bir Arc entegre grafik yonga seti kullanacak. Intel’in yeni Arc GPU’ları zaten dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda bulunuyor ve şimdi bu teknoloji, Meteor Lake CPU’lara entegre ediliyor.
Intel artık kendi grafik kartlarını ürettiğinden bu teknolojinin bir kısmını CPU’lara entegre ediyor ve sonuç olarak Meteor Lake çipleri, yerleşik düşük güçlü Arc grafik çipleriyle DX12 Ultimate, ışın izleme, süper örnekleme ve daha fazlasını destekleyebilecek.
Yerleşik grafikler için Arc’a geçiş, Meteor Lake sahiplerinin ayrı bir GPU’ya gerek duymadan üst düzey oyun performansının keyfini çıkarabilecekleri anlamına gelmese de performans ve güç verimliliğinde yaygın bir iyileşme sağlayabilir, özellikle en iyi Windows dizüstü bilgisayarlarda oyun oynarken.
İlginizi Çekebilir:
iPad’i Herhangi Bir Bilgisayarda İkinci Monitör Olarak Kullanma Rehberi
Kaynak: 1