Konu insanlardan önceki yaşam olduğunda pek çoğumuzun aklına dinozorlar geliyor. Evet, dinozorlar biz var olmadan önce dünyada geziniyordu. Ancak gezegenimizin yaşayan tek canlıları onlar değildi! Gezegenimiz, milyarlarca yıllık geçmişinde birbirinden ilginç canlılara ev sahipliği yaptı. Eğer siz de insanlardan önce dünyanın nasıl bir yer olduğunu merak ediyorsanız doğru yerdesiniz! Paleontologların insanlardan önceki yaşam hakkındaki düşüncelerini araştırdık. İşte işin uzmanından insanlardan önce dünyada yaşayan 8 canlı…
File benzeyen memeliler etrafta dolaşıyordu
Gomphotheriidae adı verilen bu canlı file oldukça benziyor ancak fillerle akraba değil. 24 milyon yıl ila 10 bin yıl önce yaşadığı tahmin edilen Gomphotheriidae’nin fosilleri Orta Asya’da karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla bilim insanları bu bölgede, çimlik alanlarda yaşadıklarına inanıyorlar.
Tullimonstrum okyanuslarda avlanıyordu
Başının yan taraflarında iki adet göze sahip olan bu tuhaf canlı ise “tully canavarı” olarak biliniyor. Çenesiz ağzıyla oldukça tuhaf görünen tully, denizanalarıyla ve küçük deniz canlılarıyla besleniyordu. Karşılaşmak istemeyeceğimiz türden bir canlı!
Kırkayakların boyu neredeyse 2.5 metreye ulaşıyordu
Büyük bir köpekle aynı kiloda olan bu dev böceklerle yaşamanın stresini düşünebiliyor musunuz? Milyonlarca yıldır korunan fosiller, bu canlıların neredeyse bir araba büyüklüğünde olduğunu gösteriyor. Devasa kırkayaklar bundan 300 milyon yıl önce günümüzde Avrupa olarak adlandırdığımız bölgede yaşıyorlardı. Bilim insanlarına göre bu kırkayakların bu denli büyük olmasının nedeni atmosferde bulunan yüksek seviyedeki oksijendi.
Denizlerde dev ıstakozlar yaşıyordu
Devasa canlılar yalnızca karada bulunmuyordu, aksine denizler de metrelerce büyüklükteki tuhaf canlılara ev sahipliği yapıyordu. Fosilleri Sahra Çölü’nde bulunan bu dev ıstakozlar, yaklaşık 7 metre boyuna ulaşıyordu.
Ormanlarda devasa tembel hayvanlar yaşıyordu
Bugün gördüğümüz tembel hayvanlara benzeseler de aslında bu canlıların boyu 7 metreye kadar uzanıyordu. Bir boz ayıdan daha ağır olan devasa tembel hayvanlar, bundan 1.8 milyon yıl önce Güney Amerika’da yaşıyordu. Bilim insanları dünyanın en büyük memelilerinden biri olan devasa tembel hayvanların etle beslendiklerine inanıyor. ?
Hallucigenia solucanı derin sularda geziniyordu
Bu küçük, tırtıla benzeyen canlı Hallucigenia solucanı olarak biliniyor. Kanada ve Çin’de fosilleri bulunan Hallucigenia, son derece tuhaf bir görünüme sahip. Zira bilim insanları da evrimini açıklamaya çalışırken epey zorlandılar. Yine de günümüzde kadife solucanı olarak bilinen canlılarla akrabalığı olduğu düşünülüyor.
Gelmiş geçmiş en büyük böcekler ziyafet çekiyordu
Yusufçukların dinozorlardan daha yaşlı olduğunu söylesek! ? Milyonlarca yıl önce dünyanın etrafında keyifle vızıldayan bu canlılar, bir zamanlar Fransa’da bulunan devasa ve sıcak ormanlarda yaşıyorlardı. Yapılan son araştırmalara göre kanat açıklıkları yaklaşık 71 cm’i buluyor. Gerçekten muazzam!
5 gözlü deniz canlılarını da unutmayalım!
En tuhaf canlıyı sona sakladık! ? Kafasından dışarı fırlayan beş gözüyle görenleri hayrete düşürecek bu canlı, yaklaşık 500 milyon yıl önce denizlerde yaşıyordu. Denizin dibindeki çamurda avlanan ve ağzını bir kol gibi kullanan Opabinia, hem görünüşü hem de davranışlarıyla paleontologları büyülüyor.
Kaynak: 1