“True Crime” ya da “gerçek suç” son zamanlarda hem dünyada hem de ülkemizde oldukça popüler. Adından da anlaşılacağı üzere gerçek bir suçun ya da suçlunun detaylı bir şekilde incelendiği kurgusal olmayan edebi bir hikaye türüdür diyebiliriz. Bu hikayeler genellikle kitap, belgesel ya da podcast olarak karşımız çıkıyor. Özellikle yurt dışındaki bazı insanlar gerçek suç hikayelerini takıntı denebilecek kadar seviyor. Peki, neden bir insan genellikle rahatsız edici olan suç hikayelerini tüketmek ister? Detayları birlikte inceleyelim.
1. Bir noktaya kadar gerçekten yaşanmış suç hikayelerini sevmek normaldir
Suç hikayelerini dinlemeyi, izlemeyi ya da okumayı seviyorsanız kötü hissetmeyin! Bu tamamen normal bir durum. Suça olan ilgi bir dizi sağlıklı psikolojik nedene dayanıyor. Tabii ki, hayatınızı bu konu üzerinden döndürmek pek doğru değil. Sürekli gerçek suça maruz kalmak, bir süre sonra her köşe başında bir seri katil olduğu fikrine kapılmanıza neden olabilir.
2. Kötülük ilgi çeker
İnsanlar yüzyıllardır iyi ve kötü arasındaki savaşa hayranlık duymuştur. Çocukken bile iyi ve kötü arasındaki gerilim bizi cezbeder ve gerçekten yaşanmış bir suç, bu dinamiğe olan hayranlığımızı somutlaştırır.
3. Katillerin neden öldürdüğünü merak ederiz
Katillerin neden öldürdüğünü bilmek istiyoruz çünkü kendimiz bunu asla yapmayacağız. Kısmen de kendimizi ve ailemizi nasıl koruyacağımızı öğrenmek istiyoruz. Sonuçta merak, insanın en temel duygularından biri, garip bir şey görünce irdelemek istiyoruz.
4. 7/24 suç haberlerine maruz kalıyoruz
Zamanın başlangıcından beri suç insanları etkilemiş olsa da, bu modadaki artışı medyaya borçluyuz. 50’lerden beri televizyonlarda, haberlerde suç hikayelerine maruz kaldık. Bugün çoğu televizyon haberinin yüzde 25 ile 30’u suçla, özellikle kişisel suç ve cinayetle ilgili. Her gün buna maruz kalan insanların, bu türe ilgi duyması hiç de şaşırtıcı değil.
5. Hazırlıklı hissediyoruz
Suça duyduğumuz hayranlık ve korku birbirine eşittir. Özellikle kadınlar, belki de psikolojik olarak, kendilerini korumak için gerçek suç ile daha fazla ilgileniyor. Ayrıca kadınlar cinayete kurban gitmekten daha çok korkuyor, ne yazık ki bu pek de şaşırtıcı değil. Günümüz dünyasında her an hazırlıklı olmalıyız. Gerçek hikaye kitapları okuyan, podcastlerini dinleyen kadınlar da karşılarına çıkan insanları analiz etmeyi öğreniyor.
6. Evrimsel olarak faydalı
İnsanlar olarak bize zarar verecek şeylerden kaçmak üzere evrimleştik. Atalarımızın zamanında korkunç olaylara “uyum sağlayan” kişilerdi. Ancak korkunç şeylerden kaçabildikleri için neslimizi devam ettirebildik. Suç türüne karşı merak duymamızın nedeni de bir çeşit tetikte olma durumu. Eğer dışarıda bir tehlike olduğunu duyarsak, zihnimizdeki dikkat mekanizmaları bir şekilde devreye girer ve bizi bu bilgiye doğru yönlendirir.
7. Kurban olmadığımız için mutluyuz
Kulağa biraz kötü gelebilir. Ama gerçek suça ilgi duymamızın nedenlerinden biri de, kurban olmadığımız için rahatlamış hissetmek. Birinin başına kötü bir şey geldiyse, o biz olmadığımız için mutlu oluyoruz. Evet, biraz sadistçe gibi geliyor ama aslında tamamen psikolojik bir şey.
8. Adrenalin hormonunu yükseltiyor
Suç hikayeleri, insanlarda öyle duygular uyandırır ki bazen bir hız trenine binmiş gibi olursunuz. Yükselen adrenalin hormonu bağımlılık yapıyor ve sürekli bu duyguyu hissetmek için tekrar tekrar suç hikayelerine yöneliyoruz.
9. Gizemi çözmeye çalışıyoruz
İnsanlar olarak beynimizi çalıştırmayı seviyoruz. Gerçek hikayeler ve podcast’leri de beynimizde bir bulmaca etkisi yaratıyor ve onları çözmeye çalışıyoruz. Kendimizi dedektif gibi hissediyoruz, belki “Ben polisin yerinde olsam şöyle yapardım.” diye düşünüyoruz.
10. Kontrollü olarak korkmayı seviyoruz
Tıpkı korku filmlerinde olduğu gibi, suç hikayelerinde de tehdidin gerçek olmadığı kontrollü bir ortamda korkmak hoşumuza gidiyor. Örneğin, canavar filmleri çocuklar için neyse, yetişkinler için de gerçek hayattaki katillerin hikayeleri odur.
İlginizi çekebilir:
30 Yıldır Çözülemeyen Gizem: Kayıp Springfield Üçlüsünün Tüyler Ürperten Hikayesi
Kaynak: 1