Ülkemizde yaşanan her depremden sonra imar affı veya diğer adıyla imar barışı tekrar tekrar gündeme geliyor. Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerden sonra bu konu yine gündeme oturmuş durumda. Hal böyle olunca, pek çok vatandaşımız imar affıyla ilgili araştırmalar yapmaya başladı. Sizler için imar affı nedir, ilk ve son olarak ne zaman çıktı, neleri kapsar ve kimler yararlanamaz anlattık. İmar affı nedir sorusuna cevap vererek başlayalım.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Büyük İstanbul Depremi Hangi Şehirleri Etkileyecek?”
İmar affı nedir?
İmar affı veya diğer adıyla imar barışı, taşınmaz gayrimenkullerin yasal hale getirilmesini kapsayan, mevcut mevzuata uymayan yapılara verilen resmi izindir. Yani mevcut kanuna göre yapılmayan yapılar, kaçak yapılar ve gecekondular gibi sorunları düzenleyen kanundur. İmar affı nedir öğrendiğimize göre merak edilen diğer konulara geçelim.
İmar affı ilk ne zaman çıktı?
Çarpık şehirleşmenin en büyük sebebi olarak gösterilen imar affı, Cumhuriyet tarihinde ilk kez 1949’da gerçekleşmiştir. 5431 sayılı “Ruhsatsız yapıların yıkılmasına” ve 2290 sayılı Belediye Yapı ve Yollar Kanunun 13. Maddesinin değiştirilmesine dair kanunun 1. maddesi ruhsatsız yapılara imar planına uygun olmaları halinde yıkılmamalarına olanak sağlamıştı. Bu kanun gelecek senelerdeki uygulamalara emsal teşkil etti.
İmar affı en son ne zaman çıktı?
İmar affı, en son 31 Aralık 2017 yılından önce yapılan, ruhsata aykırı yapılan veya ruhsatsız imar ve iskanlar için 8 Haziran 2018 yılında çıkmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2018 yılındaki imar affından yaklaşık 7,4 milyon vatandaşın yararlandığını açıklamıştı.
İmar affı neleri kapsıyor?
İmar affı mevcut mevzuata uygun olarak yapılmayan birçok yapıyı kapsamaktadır.
- İskan belgesi bulunmayan yapılar,
- Hisse veya arsa tapusuna sahip, ancak oturma izni olmamasına rağmen konut olan yerler,
- Belirlenmiş olan maksimum yüksekliği aşarak kat çıkan plazalar,
- Kat irtifak tapusu olmasına rağmen kat mülkiyeti tapusu olmayan yapılar,
- Konut olarak sayılan ancak iş yeri veya ofis olarak kullanılan yerler ve çok daha fazlası imar barışından yararlanabilir.
İmar affından kimler yararlanamaz?
Sadece hazineye ait sosyal donatı için kesin tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. Maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar, Üçüncü şahısların sahip olduğu özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar, imar barışından yararlanamaz.
- Depolama amaçlı kullanılan yapılar
- Askeri yapılar
- Tarım alanları
- Turistik bölgeler
- Boğaz hakkında bulunan yapılar
- Sanayi bölgeleri
Kaynak: 1