Yüksek rakımlarda oksijen deniz seviyesinden yüzde 40 daha az olduğu için, bu tip yerlerde hayatta kalmak oldukça zordur. Öyle ki Everest’e giden dağcılar orada 10 gün geçirdikten sonra ciddi hastalıklarla dönebiliyorlar. Ancak Everest’in eteklerinde yaşayan Şerpa isimli bir topluluğun yıllardır az oksijenle hayatta kalabildiğini hatta araştırmalara konu olduğunu daha önce yazmıştık. Bilim insanları yaptıkları araştırmalara göre, yalnızca Homo Sapien’de zorlu iklim koşullarında hayatta kalma kabiliyeti olduğunu düşünüyorlardı. Ancak yapılan yeni bir araştırmaya göre, ilk çağlarda yaşayan insanların da yüksek rakımlarda yerleşim gösterdikleri görüldü.
Çok eski çağlarda yaşayan ve günümüz insan türünün atalarından biri olan bu tür Denisovan olarak adlandırıyor. Denisovanların Tibet’te yüksek rakımlı yerlerde yerleşim gösterip, hayatta kalabildiklerine dair kanıt bulundu. Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bu yeni tür dünyanın eski zamanlarında, insan nüfusu çoğalmaya başlamadan önce Asya’nın yüksek kesimlerinde yaşıyordu.
Denisovanlara ait ilk iz, Sibirya’da bir mağarada bulunmuştu. Bulunan kemik ve diş kalıntısı üzerinde DNA incelemesi yapılarak, fosillerin farklı bir insan türüne ait olduğu belirlenmişti. Oksijen yetersizliğine duyarlı bir genin de ilk keşfi bu mağarada bulunan kalıntılar sayesinde olmuştu.
Ancak, mağara deniz seviyesinden yalnızca 700 metre yükseklikte olduğu için keşfedilen gen ile ilgili araştırmalar devam ediyordu. 1980 yılında, Tibet’te deniz seviyesinden 3 bin 280 metre yükseklikte yer alan bir mağarada bulunan fosilin Denisovan türüne yakın bir türe ait olduğu tespit edildi.
Fosil üzerinde incelemeler yapıldı ve 160 bin yıl öncesinden kalma olduğu belirlendi. Fosilin bulunduğu alan bir plato içerisinde olduğundan, orada yerleşim gösterdikleri tahmin ediliyor.
İlk insanların fiziksel olarak Homo Sapien kadar gelişmediği düşünüldüğünde, zorlu yaşam şartlarına uyum sağlamaları şaşırtıcı olarak değerlendiriliyor. Önceki araştırmalarda bulunan en yüksek rakımlı yaşam seviyesi 2 bin metredeydi ve insanların o alanlara yalnızca belirli zamanlarda gittiği, yerleşik hayat sürdürmedikleri düşünülüyordu.
Bilim insanlarının araştırmalarına göre, Denisovanlardan günümüz insanına kadar bir gen aktarımı yaşanmış. Bu gen sayesinde de şu an Homo Sapien türü, oksijenin deniz seviyesinden yüzde 40 daha az olduğu, sert iklim koşullarının yaşandığı yüksek rakımlı yerlerde hayatta kalabiliyor.
Kaynak: 1