Kurban Bayramı, Müslüman dünyası için oldukça önemli. Milyonlarca insanın kurban ibadetini yerine getirdiği bu önemli dönemde, dünyanın farklı ülkelerindeki Müslümanlar, ibadetlerini benzer şekilde yerine getiriyor. Ancak bayram coşkusu, her ülkede farklı bir biçimde, farklı geleneklerle yaşatılıyor. Bazı ülkelerde Kurban Bayramı heyecanı ve bayram hazırlıkları günler öncesinden başlıyor. Bayram günü ile birlikte, kadim bayram gelenekleri de gün yüzüne çıkıyor. İşte dünyanın farklı coğrafyalarından birbirinden ilginç Kurban Bayramı gelenekleri.
1. Türkmenistan
Müslümanların yaşadığı pek çok ülkede olduğu gibi Türkmenistan’da da bayram namazının ardından, kurban ibadeti yerine getiriliyor. Bununla birlikte Türkmenistan’da Kurban Bayramı, pek çok ülkedekinden farklı olarak, bir karnaval havasında geçiyor. Ülkede, Kurban Bayramı’na özel konserler ve eğlenceler düzenleniyor.
Ülkedeki en köklü Kurban Bayramı gelenekleri arasında ise bayram boyunca ülkenin sokaklarını dolduran salıncaklar var! Geleneksel kıyafetlerini giyen onlarca Türkmen, Kurban Bayramı boyunca ülkenin dört bir yanında kurulan bu salıncaklarda sallanıyor. Çünkü ülkede, bu salıncaklarda sallananların, günahlarından arınacaklarına dair kadim bir inanış var.
2. Fas
Kurban Bayramı, Fas’ta “Büyük Bayram” olarak da isimlendiriliyor. Bu büyük gün için hazırlıklar, günler öncesinden başlıyor. Fas, Kurban Bayramı döneminde yılın en hareketli zamanlarını yaşıyor. Onlarca insan bayram döneminde yer değiştiriyor. Bununla birlikte Fas’taki ekonomik gelişmeler de Kurban Bayramı’na göre şekillendiriliyor.
Hükûmet, memur maaşlarını bayramdan önceki hafta yatırıyor, bankalar Kurban Bayramı’na özel krediler veriyor. Ancak Fas’taki en ilginç Kurban Bayramı geleneği, bayram gününde ortaya çıkıyor. Faslılar, “hayır getireceğine” inandıkları için, kurbanlık hayvanların boynuzları arasına kına yakıyor.
3. Filipinler
Filipinler’deki Müslümanlar, Kurban Bayramı’nda oldukça ilginç bir geleneği yaşatmaya bugün de devam ediyor. Kurban ibadetini yerine getirebilecek ekonomik güce sahip olan Müslümanlar, Kurban Bayramı’nın ilk gününde herkese açık ziyafet sofraları kuruyor. Sofradaki en önemli yiyecek ise kurban eti oluyor. İsteyenler, ziyafet sofrasındaki yiyeceklerden evlerine de götürebiliyor. Bununla birlikte ziyafeti düzenleyen kişiler, sofradaki sandalyelerin her birinin altında, bir miktar para gizliyor. Bu paralar da sandalyeye oturan insanların oluyor.
4. Cezayir
Kuzey Afrika’nın en güzel ülkelerinden biri olan Cezayir’de de yaşatılan bazı kadim Kurban Bayramı gelenekleri var. Cezayir’de kurban ibadeti çoğunlukla bayramın üçüncü günü yerine getiriliyor. Aynı gün içerisinde ülkenin farklı noktalarındaki vatandaşlar bir araya gelerek yaşadıkları bölgelerde kalabalık sofralar kuruyor. Bu bayram sofralarının en önemli lezzeti ise “melfuf” ismi verilen sarmaya benzer geleneksel bir yemek…
5. Malezya
Budistler ve Müslümanlar, Malezya’da ortak bir yaşamı paylaşıyor. Bu sebeple iki farklı inancın ritüelleri de birbirinden etkileniyor. Örneğin uzun yıllardır Malezya’daki Kurban Bayramlarında, sokaklar ve kurbanlık hayvanlar çeşitli şekillerde süsleniyor.
6. Kazakistan
Kazakistan, uzun yıllardan bu yana oldukça ilginç Kurban Bayramı geleneklerine ev sahipliği yapan ülkelerden. İnsanlar Kurban Bayramı coşkusunu, bayram namazının ardından camilerin bahçelerinde gerçekleştirdikleri çeşitli etkinliklerle ve geleneksel spor müsabakalarıyla yaşatıyor.
Kaynak: 1