Ülkemizde ekol üstü diyebileceğimiz bir konuma sahip olan tarih profesörü İlber Ortaylı ile ilgili olarak birkaç kelam etmek istiyoruz ancak bir yandan da, ne söylesek, ne anlatsak “cahilce” olacak; biliyoruz. 🙂 Sanki biz burada bu cümleleri yazarken; o birden bire içeri dalacak ve bize de o tarihi bir ayarlarından birini verecek gibi ama hadi hayırlısı…
Karşılaştığımızda önünde ceketimizi iliklemekten başka bir şey yapamayacağımız değerli isim İlber Ortaylı’nın bilmediği bir şey, yahut görmediği bir yer olmadığını düşünüyoruz. Eğer sizler de onun özgeçmişine kısacık bir göz atarsanız; eğitim gördüğü ve verdiği okulları; yazdığı 50’den fazla kitabı; aldığı ödülleri görür ve hemencecik bu söylediğimize ikna olursunuz.
Anlatmakla bitiremeyeceğimiz bu özel insanın söylemiş olduğu her söz, bizler için elbette ki çok önemli. Sadece bizler için de değil; ülkemiz için her biri altın değerinde. Biz de bu sebepten, İlber Hoca’nın ağzından çıkmış(kimisi eserlerinden) kıymetli cümlelerden bazılarını sizlerle paylaşalım istedik. Buyrunuz, ülkece kulağımıza küpe etmemiz gereken 17 İlber Ortaylı cümlesi.
“Sizden farklı düşünen insanların savlarını da dinleyin. Yalnız dikkat edin, cümlenin içerisinde ‘düşünen’ ibaresi var. Bu ayrımı iyi yapın.”
“Cehaletin eyleme geçmiş hali çok tehlikelidir.”
“Cahillik hiç ayıplanacak bir şey değildir hatta cahil tutarlıdır kendi içinde. Kötü olan yarı cahillerdir.”
“Okuma alışkanlığı için galiba iyi bir eğitim ve insanların yalnız kalmayı sevmesi baş şarttır.”
“Her nefis ölümü tadacaktır, ayetini bankalara ve makam koltuklarına yazmalı. Tabutlara, mezarlıklara değil.”
“… hafızası olmayan toplumların nerelere gideceğinin, sürükleneceğinin, dahası neler yapabileceğinin hesabı olamaz.”
“Bir toplumu dejenere etmek istiyorsan, yarım eğitim vereceksin.”
“Eğitimin kötüsü, muhakeme ve zekâyı dumura uğratır.”
“Önemli bir sorun, üniversite öğrencisinin geleceğin aydını olarak düşünülmemesidir.”
“Eski kitaplar artık okunmuyor, diyenler var. Okunmamaları onların kabahati değil, bin kelimeyle yazıp konuşan bizim gençliğimizin kabahati ve o gençliği öyle yetiştiren bizlerin, eğitimcilerin suçudur.”
“Tarih bir nostalji konusu değildir.”
“En utanılacak yönümüz; tarih yaptığımız halde tarih öğrenmemek, bilimsel yöntemle tarih yazmamak konusundaki ısrarımızdır.”
“Üretimin artmadığı yerde her şey boş slogan olarak kalmaya mahkumdur.”
“İşe yaramayan müttefik, düşmandan beterdir.”
“İyi bir eğitim ağı, iyi öğrencileri, yani geleceğin bilim adamlarını kayırır, yaşama ve çalışma şartlarını en mükemmeliyle hazırlar. Ona dünyayı kavraması için sınırsız seçenek sunar.”
“Bilincimizdeki ilerleme, bilgimizdeki ilerlemeyle değişir.”
“Tarihi bilelim, ama geçmişin kinini tutmaktan çok, geleceği daha iyi kurabilmek için.”