İkinci Dünya Savaşı’nın keşke hiç bulunmasaydı denilen en büyük icadı atom bombasıydı. Amerika Birleşik Devletleri 1945 yılında Hiroşima ve Nagazaki’ye iki adet atom bombası bıraktı ve tahminen 210.000 kişi hayatını kaybetti. 1940’lı yıllarda icat edilen yeni bomba ve silahlar yıkıcı bir etkiye sahipti. Ancak savaş sırasında tıp ve teknoloji alanlarında da dünyayı değiştiren sayısız yenilik gerçekleştirildi. Savaş ortamında birçok ülke yok olma tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Bu nedenle özellikle Müttefik devletler savaşı kazanabilmek için bütçelerinin büyük bir kısmını bilimin gelişmesine ayırdı. İşte İkinci Dünya Savaşı sırasında icat edilen ya da yaygınlık kazanan beş yenilik…
1. Grip aşıları
1918 ve 1919 yılındaki grip pandemisi, Birinci Dünya Savaşı üzerinde büyük bir etkiye sahipti. Bu nedenle savaştan sonra Amerikan ordusunun ilk işi grip aşını geliştirmek oldu. Ordunun desteğiyle hareket eden bilim insanları 1930’lu yıllarda grip virüslerini izole etmeye başladılar. Amerikan ordusu tıp camiasına sponsor olarak ilk virüs aşısının 1940 yılında geliştirilmesine yardımcı oldu. Amerikan hükümeti 1945 yılında askeri kullanım için 1946 yılında ise sivil kullanım için grip aşısına onay verdi. Projenin önde gelen araştırmacılarından biri, daha sonra çocuk felci aşısını da geliştirecek olan Jonas Salk’tı.
2. Penisilin
Penisilinin yaygın olarak kullanımından önce küçük kesikler ve sıyrıklar bile ölümcül enfeksiyonlara neden olabiliyordu. İskoç bilim insanı Alexander Fleming, 1928 yılında penisilini keşfetmişti. Ancak penisilin İkinci Dünya Savaşı’na kadar küresel ölçekte üretilmemişti. Amerikan ordusu tıpkı grip aşısında olduğu gibi askerlerin sağlığını düşünerek penisilin üretilmesine de öncülük etti. Amerika Birleşik Devletleri bu ilacı o kadar kritik görüyordu ki Normandiya çıkarmasından önce tam 2.3 milyon doz penisilin üretti. Yeterli üretim yapıldıktan sonra saldırılar başladı. Savaştan kısa bir süre sonra siviller de bu hayat kurtaran ilaca erişim sağladı.
3. Jet motorları
İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde görev yapan mühendis Frank Whittle, 1930 yılında jet motoru için patent alan ilk isim oldu. Ancak jet motorunun uçuş testini gerçekleştiren ilk ülke Almanya’ydı. Almanya İkinci Dünya Savaşı’na yaklaşık 10 yıldır hazırlanıyordu. Bu nedenle savaşta kullanmak için her gün başka bir teknoloji test ediliyordu. Almanya, 1939 yılında Polonya’yı işgal etmeden hemen önce jet motorlarını da test etmişti. Savaşın başlamasıyla birlikte İngiliz hükümeti Whittle’ın tasarımlarına dayanan ilk uçakları geliştirdi. 1941 yılında jet tahrikini kullanın ilk müttefik uçağı havalandı. Bu motorlar savaştan sonra sivil ulaşım hizmetlerinde de kullanılmaya başladı.
4. Kan plazma transfüzyonu
Kan plazma transfüzyonu 20. yüzyılın en büyük tıbbi tedavi yöntemlerinden biriydi. Bu yöntem İkinci Dünya Savaşı’ndan bir süre önce denenmeye başlamıştı. Ancak savaş sırasında Amerikan cerrah Charles Drew, kan plazması üretimini yaygınlaştırdı. Tam kanın aksine plazma, kişinin kan grubuna bakılmaksızın herkese verilebiliyordu. Bu da savaş sırasında kan naklini oldukça kolaylaştırdı.
5. Radar
İlk radar sistemi 1935 yılında İngiliz fizikçi Sir Robert Watson-Watt tarafından üretildi. 1939 yılına gelindiğinde İngiltere tüm güney ve doğu kıyıları boyunca radar istasyon ağlarını kurmuştu. Bu sırada Amerika Birleşik Devletleri de radar teknolojini geliştiren birçok yenilik yapmıştı. Ancak Amerikan hükümeti elektromanyetik radyasyonu, tehlikeleri tespit etmek için değil silah olarak kullanmayı düşünmekteydi. O dönemlerde bir uçağa elektromanyetik enerji ışını gönderilebilirse pilotun öldürülebileceği düşünülüyordu. Bu şekilde ilginç ve tuhaf fikirler ortaya atılarak radar teknolojilerinde büyük bir gelişme yaşandı. İkinci Dünya Savaşı sırasında bu teknoloji Müttefik kuvvetlerin düşman gemi ve uçaklarını tespit etmesine yardımcı oldu. Daha sonra sivil uçuşları düzenlemek ve büyük hava olaylarını tespit etmek de dahil olmak üzere birçok alanda kullanılmaya başladı.
İlginizi çekebilir:
Yaz Saati Uygulamasından Trençkota: Bugün Hala Kullandığımız Birinci Dünya Savaşı İcatları
Kaynak: 1