Günlük yaşamın içerisinde ve haberlerde sıklıkla duyduğumuz HTS kayıtlarının ne olduğunu ve ne işe yaradığını merak edenler için rehber görevi görecek, ayrıntılı bir yazı hazırladık. HTS, son yıllarda Türkiye gündemine giren ve haberleştirilen pek çok olayın içerisinde duyabileceğimiz terimlerden bir tanesidir. HTS kayıtları, mahkemelerden çıkabilecek kararlar ile delil olarak sunulabildiği için “HTS kayıtları ortaya çıktı.” türünden cümleler duyabilmeniz de oldukça olasıdır. Özellikle siyasal atmosferi etkileyen birtakım olaylar üzerine HTS kayıtları talep edilebilmekte ve zaman zaman da görüşme kayıtları mahkemelerce incelenebilmektedir. Bu yazıda HTS kaydı ne demek , HTS kaydı nedir ve HTS sinyali nedir gibi sorulara yanıtlar vereceğiz.
Keyifli okumalar…
Bu yazıyı da incelemek isteyebilirsiniz: Telefon Santrali Operatörleri: Kadınların İş Hayatındaki Yükselişlerinin ve Mücadelelerinin Hikayesi
HTS kayıtları nedir?
Türkçesi “geçmişe dönük iletişim trafiği” şeklinde ifade edilen Historical Traffic Search’ün kısaltması olan HTS kayıtları, bireysel telefon hatları üzerinden gerçekleştirilen tüm aramaların, bunun yanı sıra alınan ve gönderilen SMS’lerin ve mobil veriden internete bağlanma gibi SIM Kart takılı telefonlar üzerinden baz istasyonuna bağlanılarak yapılan diğer işlemlerin kaydıdır. Belirli durumlar neticesinde bu kayıtların dökümleri istenebilir ve izlenebilir.
HTS raporu ne demek?
HTS raporları ise baz istasyonu üzerinden yapılan arama, SMS ve diğer işlemlerin ne vakitte, nerede ve hangi baz istasyonu üzerinden yapıldığını belirten belgelerdir. Belirli suçların veya suçsuzluk durumlarının değerlendirilmesi için mahkemeler HTS raporlarını talep edebilir.
Bu durum neticesinde, telefon hatlarından sinyal alınan zamanlara ve mekanlara bakılarak olaylar hakkında delil elde edilebilir ve bu deliller değerlendirmeleri etkileyebilir. Telefon görüşmelerinin kayıtlarının tutulması ise daha farklı bir durumdur.
HTS raporlarının türleri, kendi içlerinde farklı içeriklere sahiptir. Mekan araştırması temelli sinyal takipleri yapılabileceği gibi, ayrıca görüşme kayıtlarının araştırılmaları da mahkemelerce ilgili kurumlardan talep edilebilir. İlgili davalara dahil olan biriler eğer görüşme kaydının incelenmesi talebinde bulunursa, bu talebin karşılanıp karşılanmaması mahkemenin kararına bağlıdır. Mahkemeler gerek görmezse, bu tarz talepleri reddetme haklarını saklı tutarlar.
HTS kayıtları hangi durumlarda istenebilir?
a) Türk Ceza Kanunu’nda yer aldığı üzere:
- Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suçları (Madde 79, 80)
- Kasten öldürme suçu (Madde 81, 82, 83)
- İşkence suçları (Madde 94, 95)
- Cinsel saldırı suçları (Madde 102 -1. fıkra hariç-)
- Çocuklara dönük cinsel istismar suçları (Madde 103)
- Nitelikli hırsızlık ve yağma suçları (Madde 142) (Madde 148, 149)
- Uyuşturucu yahut uyarıcı maddelerin imalatını ve ticaretini kapsayan suçlar (Madde 188)
- Parada sahtecilik suçları (Madde 197)
- Fuhuş olayları (Madde 227)
- İhaleye fesat karıştırma suçu (Madde 235)
- Rüşvet suçları (Madde 252)
- Suç teşkil eden malvarlığı değerlerini aklama davaları (Madde 282)
- Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma (Madde 302)
- Anayasal düzeni ve bu düzenin işleyişini bozma (Madde 309, 311, 312, 313, 314, 315, 316)
- Devlet sırlarını açığa çıkarma ve casusluk (Madde 328, 329, 330, 331, 333, 334, 335, 336, 337)
b) Ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletler hakkında kanunda tanımlanan silah kaçakçılığı suçları (Madde 12)
c) Bankalar kanununun 22. maddesinin içerisinde tanımlanan zimmet suçu
d) Kaçakçılıkla mücadele kanununda tanımlanan ve hapis cezasını gerektiren suçlar
e) Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanununun 68. ve 74. maddelerinde tanımlanan suçlar
HTS kaydı nasıl alınır, kendi HTS kayıtlarıma ulaşabilir miyim?
HTS raporlarına, yalnızca mahkemelerin ilgili birimlerden HTS kayıtlarını talep etmesi ile ulaşılabilir. Bazı durumlarda hakimler, davanın güncel seyrini gerekçe göstererek bu kayıtların savcı kararı ile alınabilmesine izin verebilir. Ancak her koşulda, bir dava mevcut değilken ve bu dava sürecinde yetkili kimselerce HTS kayıtlarının bir dökümü istenmeden HTS kaydı alabilmek veya HTS kayıtlarına ulaşabilmek mümkün değildir.
Kısacası, dilerseniz kendi HTS raporunuza dilerseniz başkasının HTS raporuna mevcut bir mahkeme kararı olmadan ulaşabilmeniz imkansızdır. Ancak operatörünüzden HTS kayıtları kadar ayrıntılı olmasa da içerik olarak HTS raporlarına benzeyen bazı dökümanları talep edebilme hakkınız bulunmaktadır.
Turkcell, Vodafone, Türk Telekom gibi yerel müşteri hizmetleri servisleri bulunan operatörlere merkezi biçimde müracaat ederek geçmiş telefon kayıtlarınızı isteyebilirsiniz. Sizlere içerisinde salt aradığınız ve sizi arayan hatların telefon numaralarını yarı sansürlü biçimde içeren ve bu aramaların zamanlarını gösteren bir döküman verilir. Bu dökümanda, HTS kayıtlarınızın aksine, alınan ve gönderilen SMS’leriniz, internet kullanımlarınız ve mekan bilgileriniz yer almaz.