Hosting; web sitelerine ait dosya ve yazılım gibi içeriklerin, internet kullanıcılarının kesintisiz erişebilecekleri sunucu denen gelişmiş bilgisayarlarda barındırılmasıdır.
Bir hosting paketi satın aldığınızda, aslında sunucu üzerinde web siteniz için bir alan kiralamış olursunuz. Hosting firmaları, web sitelerinin ihtiyaçlarına göre farklı hosting planları sunmaktadır. Hazırladığımız yazı; web sitesi sahiplerinin hosting paketlerinde sunulan özelliklerin ne anlama geldiğini anlamaları ve siteleri için en doğru hosting paketini seçmeleri amacıyla yazılmıştır. Hosting fiyatları da aşağıda belirtilen kriterlere göre değişiklikler göstermektedir.
Hosting fiyatlarında etkili olan kriterler
Hosting planlarının fiyatları web sitenizin başka web siteleri ile aynı sunucuda barındırılması (paylaşımlı hosting), depolama alanı, RAM ve CPU gibi sunucuların donanımsal özellikleri, e-posta kotası gibi kriterlere göre değişiklik gösterir.
– Paylaşımlı, dedicated, VPS gibi hosting hizmetleri şüphesiz ki fiyatlara yansıyan en önemli kriterlerin başında gelir, kısaca özetlemek gerekirse;
– Paylaşımlı hosting; sunucuya ait kaynakların ortak kullanılması anlamına geldiğinden genellikle en uygun paketlere sahip hosting hizmetidir.
– Geniş hacimli veri depolamayı sağlayan ve yoğun trafiği kolaylıkla destekleyebilen Dedicated Sunucu ise paylaşımlı hostingten daha güvenli ancak daha pahalıdır.
– Dedicated hostinge göre bütün bir sunucuyu kiralamadığınız için daha düşük maliyetli olan VPS Sunucu; kendi gereksinimlerinize göre yazılım ve uygulama eklemeyi mümkün kılan özelleştirme esnekliğine sahip, disk alanı ve trafik limitleri bakımından paylaşımlı hostingten daha avantajlı ve dedicated hostingten daha ekonomik olan hosting türüdür.
– Bellek olarak da bilinen RAM ne kadar büyükse sunucunun performansı da o kadar yüksek olur ve bu da doğal olarak hosting paketinin fiyatına yansır. Küçük çaplı web siteleri ve bloglar için genellikle 1 GB RAM yeterlidir. Online satış siteleri ya da çok yüksek trafiğe sahip web siteleri, 8 GB ve üstünde RAM’e ihtiyaç duyabilir.
– İşlemci denilen CPU arttıkça sunucunun verimliliği de artar. Basit web siteleri için 1 veya 2 CPU yeterli olabilir ancak RAM’de olduğu gibi, barındırılan uygulama ne kadar yoğun olursa, ihtiyaç duyulan hız da o kadar yüksek olur.
Genelde yeni aboneler için ilk yıl indirimli olan ya da ücretsiz domain sunan hosting planlarına rastlayabilirsiniz. Bazı planlar üç yıllık alımlarda daha ekonomik seçenekler olarak karşınıza çıkabilir.
Birbirine çok yakın fiyatlara sahip benzer özelliklerde iki seçenek arasında kaldığınızda, fiyatı makul olanı tercih edebilirsiniz.
Hosting fiyatlarını belirleyen kriterler aslında hosting seçerken dikkat etmeniz gereken konularla doğrudan alakalı olduğundan yazının devamı sizin için oldukça aydınlatıcı olacaktır:
Hosting seçimi yaparken sormanız gereken sorular
Hangi hosting planını seçeceğiniz. web siteniz için alabileceğiniz önemli kararların başında geliyor. Hosting planı seçerken genelde; web sitenizin trafiği, depolama ihtiyaçları, bütçeniz, barındırma dışında hangi hizmetlere ihtiyacınızın olduğu gibi konulara göre kararlarınız şekillenir.
İşinizi kolaylaştırmak için hangi konulara odaklanmanız ve ne tür sorulara yanıt aramanız gerektiğine dair bir liste hazırladık;
– Sunucuların donanım özellikleri
– Depolama alanı ve bant genişliği (Açıklama için alta bakınız)
– Yenileme fiyatları ve hangi sıklıkta hosting planınızı yenilemeniz gerektiği
– Web sitenizin kodlama dili (Örneğin; bi WordPress siteniz varsa kodlama dili PHP’dir ve işletim sistemi Linux olan bir sunucuda barınmalıdır, .ASP ya da .ASPX için ise Windows hosting seçmelisiniz)
– SSL sertifikası
– Belirli aralıklarla sitenizi yedekleme özelliğinin olup olmadığı
– Sürecin nasıl işlediği (tek tıkla kurulum gibi kısa sürede aktif olması sağlanıyor mu?, vs..)
– Paketinizi yükseltmeniz gerektiğinde ne olacağı
– Veritabanı (Sadece bir site barındırıyorsanız birden fazla MySQL veritabanı yüklemeye ihtiyacınız yoktur ancak birden fazla site barındırmak için birden fazla MySQL veritabanı oluşturmanız gerekir; bu yüzden hosting paketinizde MySQL veritabanı limitlerine bakmalısınız)
– Hesabınızı yönetmek için sunulan kontrol panelinin dili, kullanım kolaylığı
– Eğer siteniz için gerekliyse alan adınız için e-mail hesapları sağlanıyor mu? (Firmanızın çalışan sayısına ve iş hacmine göre e-mail hesabı sayısı ve e-mail kotası yeterli mi?)
– Bir hosting hesabında kaç adet web sitesi/domain barındırılabileceği
– Veri merkezinin konumu
– Hosting hesabınızı yönetirken hesabınıza başka şekillerde erişim destekleniyor mu? Örneğin; File Zilla gibi bir FTP programı üzerinden dosya aktarımı
– Sunucu üzerinde daha fazla kontrole ihtiyacınız olacak mı?
– Hosting şirketine sunucu yönetimi ve bakımı konusunda yetki verebilir misiniz?
– WordPress gibi uzmanlaştığınız ya da kullandığınız spesifik platformlara özel hosting planlarının bulunup bulunmadığı
– Kullanmak istediğiniz subdomain sayısı (forum, blog, satış…)
– Ücretsiz site taşıma
– .htaccess dosyasına ulaşılabilir mi ve üzerinde düzenleme yapılabilir mi? (WordPress siteleri için bu dosya çok önemli)
– Teknik desteğin forum, canlı chat, e-mail ya da telefon gibi birden fazla yolla sunulabilir olması, destek için hızlı dönüşlerin yapılıp yapılmadığı, destek 7/24 değilse hangi saatler arasında verilebildiği
Odaklanmanız gereken konular listelendiğine göre aşağıda bulunan detaylı açıklamalarla; hız, bant genişliği, depolama alanı, ölçeklenebilirlik gibi bazı kavramlar için tam olarak ne kastedildiğini anlamanız kolaylaşabilir:
Hosting Seçiminde Dikkat Etmeniz Gereken 8 Kriter;
1. Hız
Hızlı web sayfaları şüphesiz ki daha iyi kullanıcı deneyimi sunuyor. Mutlu kullanıcılar; artan satış oranları anlamına geliyor ve Google da hızlı yüklenen sitelere bayılıyor. Bu nedenlerden hosting paketinizin size vaadettiği hızın en çok dikkat etmeniz gereken kriter olduğunu unutmamalısınız.
Hızlı bir web sitesi için, hosting paketinizde bulunması gereken özelliklerin başında sunucu donanımı geliyor. Detaylara hakim olmasanız da bir hosting şirketinin yüksek performanslı sunuculara sahip olmasının sitenizin hızını ve başarısını doğrudan etkilediğini bilmelisiniz.
Hosting firmanızın geleneksel hard disk sürücülerinden çok daha hızlı olan SSD disk teknolojisine sahip olması da oldukça önemli.
Sunucunun bulunduğu konum hızı etkileyen faktörler arasında. Yani bir veri merkezi ziyaretçilerinize ne kadar yakın olursa, sayfa yükleme de o kadar hızlı olur. Bu nedenle ziyaretçilerinizin çoğu belirli bir bölgedeyse, o civarın yakınındaki bir veri merkezinde sunucuları bulunan bir hosting firmasını seçmeniz önerilir.
Sitenizin kopyasını barındıran CDN ağı sayesinde, Dünya’nın farklı yerlerindeki ziyaretçileriniz için sitenizi daha hızlı hale getirmeniz de mümkün. Farklı ülkelerdeki ziyaretçilerinize en yakın lokasyonlardan sitenizin hızlıca yüklenmesini CDN ile sağlayabilirsiniz. Hatta bu durum bant genişliği kullanımınızı azaltmanıza da yardımcı olacaktır.
Ayrıca bazı hosting planlarında Litespeed Cache gibi sitenizi hızlandıracak bir eklentinin ücretsiz sunulduğuna da şahit olabilirsiniz. Bu da değerlendirmeniz gereken güzel fırsatlardan biri.
Tüm bunları dikkate alırken tutarlılığın da önemli olduğu atlanmamalı. Yani bir sitenin genelde son derece hızlı olmasına rağmen zaman zaman gerçekten yavaşlaması göz ardı edilmemesi gereken bir sorununuz var anlamına gelir.
2. Bant Genişliği
Bant genişliği, web sitenizden kullanıcılara belirli bir zaman diliminde gönderilen veri miktarının ölçüsüdür (genellikle aylık). Bant genişliği ne kadar yüksek olursa, sitenizi aynı anda görüntüleyebilen kişi sayısı da o kadar yüksek olur.
Genelde paylaşımlı hosting planları, müşterilerin çok fazla bant genişliğine ihtiyaç duymayabileceğini varsayarak sınırsız bant genişliği sunar. Eğer günde birkaç yüz ziyaretçiyi aşmayı beklemediğiniz bloğunuz için hosting planı arıyorsanız ya da küçük bir işletmeniz varsa, paylaşımlı hosting ve sınırsız bant genişliği sizin için iyi bir seçim olabilir.
Her gün binlerce ya da yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlamanız gereken bir web siteniz varsa ya da yoğunluğu pek kestiremediğiniz durumlar söz konusu oluyorsa trafiğinizi destekleyecek Sunucu paketlerini incelemelisiniz.
3. Depolama Alanı
Bant genişliğinde olduğu gibi sınırsız ibaresini depolama alanı konusunda da göreceğiniz hosting planları mevcut. Ancak gerçekte bu teknik olarak mümkün değildir çünkü hiçbir sunucunun kaynakları sınırsız değildir, bu nedenle hizmet şartlarını iyi okumalı hangi durumlarda ne tür sınırlamalarla karşılaşabileceğinizin farkında olmalısınız.
Genellikle, kişisel bloglar ve küçük işletmelerin web siteleri düşünülerek oluşturulmuş paylaşımlı hosting paketleri, çok sayıda yüksek çözünürlüklü görüntü veya müzik dosyası barındıran bir web siteniz olmadığı sürece, depolama alanı konusunda yeterli olacaktır. Bu tarz sitelerin dosyaları ve içeriği çok yer kaplamadığından 1 GB’den fazla alana ihtiyacınız olması pek de olası değildir.
Çok sayıda görüntü bulunduran, gönderi başına birden fazla resim içeren bir blog ya da çok sayıda ürün fotoğrafı içeren bir online satış sitesi için uzunca bir süre 2 ila 4 GB arasında depolama alanı yeterli olabilir.
Sitenizde çok büyük medya dosyalarını barındırmak istiyorsanız, Youtube gibi platformları kullanmanız, depolama alanı çok yüksek olan bir hosting planı için para ayırmanızdan daha mantıklıdır.
4. Ölçeklenebilirlik
Yeni bir web sitesine sahip olurken, sitenizin yavaş ama düzenli olarak büyüyeyebileceğini ya da trafikte ani yükselmeler yaşayabileceğini öngörebilirsiniz. Ancak sitenizi gelecekte ihtiyaç duyacağı bant genişliği ve depolama alanı hakkındaki tahminlerinizin tutmama ihtimali aklınıza takılabilir.
Trafiğiniz arttığında sitenizin performansı etkilenebilir ve planınızı paylaşımlı hostingden VPS’e yükseltmeniz gerekebilir ya da iş haciminizde dedicated sunucu kullanmanızı gerektiren gelişmeler yaşayabilirsiniz. Bu nedenle, sitenizin ihtiyaçları değiştiğinde hosting paketinizin yükseltmeye elverişli olup olmadığından emin olmalısınız.
5. Desteklenen Uygulamalar
WordPress, Drupal, Joomla, Magento, Zen Cart gibi yaygın PHP uygulamalarını çalıştırmayı planlıyorsanız sorun yok ama giderek daha popüler hale gelen Ruby on Rails ya da MongoDB’yi kullanarak oluşturulan uygulamalar bazı sunucular için uygun olmayabilir.
6. Kesintisiz Çalışma Süresi Garantisi (Uptime Oranı)
Sitenizin kesintisiz erişilebilir olması doğal olarak itibar ve para kaybını önleyecektir. Ancak hosting şirketlerinin ara sıra küçük sorunlar yaşayabilecekleri ve her web sitesinin, arada bir kesintiye uğrayabileceğini unutmamak gerek.
Yüzde 99.5’in altında uptime oranına sahip hosting planlarını tercih etmemeniz önerilmektedir çünkü aslında yüzde 99.9 bile göründüğü kadar büyüleyici değildir: Haftada yüzde 0,1’lik kesinti süresi yaklaşık on dakikaya denk gelir. Bu da, bir ayda toplam 40 dakika süren bir kesintiyle sitenizin ulaşılamaz olacağı anlamına gelir.
Sürekli olarak kontrol edip kayıtlar tutmadığınız sürece sitenizin gerçek çalışma süresini hesaplamanızın neredeyse hiçbir bir yolu yoktur. Ayrıca, şirketin “çalışma süresini” gerçekte nasıl hesapladığı da soru işaretleri yaratabilir.
Uptime oranını önemsemenizi gerektirecek hassaslıkta bir işiniz varsa, premium hizmetlere göz atarak profesyonel destek alabileceğiniz tecrübeli bir hosting firması ile çalışmalısınız.
7.Güvenlik
İşletmenizin niteliğine bağlı olarak, güvenlik açısından karşılanması gereken daha yüksek standartlarınız olabilir. Bu nedenle seçtiğiniz hosting şirketinin güvenlik konusundaki beklentilerinizi karşılayacak bir donanıma sahip olup olmadığı önemli.
Hosting şirketinizin sunucunuzu ve web sitenizi koruyacak uygun önlemleri aldığından emin olmalısınız.
8. Destek
En iyi hosting firmasını da bulsanız, en basit web sitesine de sahip olsanız teknik desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Hosting firmanızın karşılaştığınız sorun için kısa sürede destek sunabilmesi, ihtiyaç duyduğunuz anda yardımcı olabilmesi paha biçilemez.
7/24 telefonla ya da canlı destek hattı aracılığıyla iletişim kurabileceğiniz bir hosting firması, beklenmedik sorunlarla karşılaştığınızda, içinizi rahatlatacak çözümlere kavuşmanızı sağlamalıdır.
Sonuç olarak, sadece fiyata göre karar vermek yerine, yukarıdaki kriterler doğrultusunda web sitenizin ihtiyaçlarına uyan özellikleri içeren hosting paketlerini incelemeniz ve performanstan ödün vermeyecek seçimlere yönelmeniz çok daha mantıklı olacaktır.
Kişisel bloglar, küçük işletmeler ya da kar amacı gütmeyen yerel kuruluşlar için paylaşımlı hosting planları ekonomik olabilir.
Ancak bir satış sitesi kurmak, video akışı sağlamak, yeni yazılımlar geliştirmek istiyorsanız ya da birkaç yüz ziyaretçiyle temel bir WordPress sitesi kurmak dışında bir hayaliniz varsa; güçlü bir hosting planı seçerek sağlam bir başlangıç yapmalısınız!