Hipnoz, psikolojide tedavi amaçlı kullanılan bir yöntem. Bu terimi ilk kullanan kişi ise Yunan mitolojisindeki uyku ilahının adından esinlenen İskoç hekim S. James Braid. Hipnozun eski çağlarda sihirbazlık gibi görüldüğü ve onaylanmadığı biliniyor, yönteme şüpheyle yaklaşılıyordu. 19. yüzyılın sonlarında ise kimi psikoloji çevrelerinin, özellikle Salpetrier ve Nancy ekollerinin reddetmek yerine bilimsel araştırıcılıkla yaklaşıp, sistemli bir şekilde incelemesi sonucunda, hipnoz bilim alanındaki yerini aldı. Peki hipnoz daha geniş tanımıyla nedir, nasıl uygulanır? Hipnozla tedavi mümkün mü?
Hipnoz, ruh ve beden ilişkisinin gevşemesi sonucunda oluşan bir durum. Her ne kadar geçmişte sihirbazlık ya da büyücülükle bağdaştırılsa da aslında psikolojik bir terapi süreci
Ancak hipnoz yöntemi yaygın olarak kullanılan bir yöntem değil. Araştırmacılar hala hipnozun bir terapi aracı olarak nasıl ve ne zaman kullanılabileceğine açıklık getirmek için çalışmalar yapıyor
Hipnoz tam anlamıyla nedir?
Hipnoz, farklı durumlarla başa çıkmanıza ve tedavi etmenize yardımcı olabilecek bir tedavi seçeneği.
Hipnozda sertifikalı bir hipnotist veya hipnoterapist sizi derin bir gevşeme durumuna yönlendirir (bazen trans benzeri bir durum olarak tanımlanır). Bu durumdayken, değişime veya terapötik gelişime daha açık olmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış önerilerde bulunabilirler. Gerçek hipnoz veya hipnoterapi sallanan cep saatleri içermiyor ve bir gösteri gibi sahnede ya da benzeri yerlerde uygulanmıyor.
Hipnoz ile hipnoterapi birbirinden farklı mı?
Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır. Çünkü iki yöntem de nüanslar dışında birbirine oldukça benzer. Hipnoz, terapötik tedavi için kullanılabilecek bir araç. Hipnoterapi ise bu aracın kullanımı.
Hipnoz nasıl çalışır?
Hipnoz sırasında, eğitimli bir hipnotist veya hipnoterapist yoğun konsantrasyon veya odaklanmış bir dikkat durumuna gelmenizi sağlar. Bu, sözlü ipuçları ve tekrarlamalarla yönlendirilen bir süreçtir. Girdiğiniz trans benzeri durum, birçok yönden uyumaya benzeyebilir ancak neler olup bittiğinin tamamen farkındasınızdır.
Bu trans benzeri durumdayken terapistiniz, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için size rehberlik edecek ve önerilerde bulunacaktır. Odak haliniz arttığı için, normal halinizdeyken görmezden gelebileceğiniz veya karşı çıkabileceğiniz tekliflere / tavsiyelere daha açık olabilirsiniz. Seans tamamlandığında, terapistiniz sizi trans benzeri bir durumdan uyandıracak veya bunu kendiniz sonlandıracaksınız.
Bu yoğun iç konsantrasyon seviyesinin ve odaklanma durumunun ise nasıl bir etkiye sahip olduğu belirsiz. Hipnoterapi transa benzer durum sırasında farklı düşüncelerin tohumlarını zihninize yerleştirebilir ve bu değişiklikler zamanla kök salıp zenginleşir. Siz de istediğiniz hedeflere ulaşmış olursunuz.
Hipnoz sırasında beyne ne olur?
Harvard’daki araştırmacılar, rehberli hipnoterapi sırasında 57 kişinin beynini inceledi ve şu bilgilere ulaştılar;
– Beynin vücudunuzda olup bitenleri işlemekten ve kontrol etmekten sorumlu iki alanı hipnoz sırasında daha fazla aktivite gösteriyor.
– Benzer şekilde, beyninizin eylemlerinizden sorumlu olan alanı ve bu eylemlerin farkında olan alanın hipnoz sırasında bağlantısı kesilmiş gibi görünüyor.
Hipnozun herhangi bir yan etkisi veya riski var mı?
Hipnozun nadiren herhangi bir yan etkiye neden olduğu biliniyor. Tabii ki her tedavi gibi bazı riskleri bulunuyor. Öncelikle terapinin kesinlikle eğitimli bir hipnotist veya hipnoterapist tarafından yapılması gerekiyor. Yalnızca bu koşul sağlandığı takdirde güvenli bir alternatif tedavi seçeneği olabilir.
Bazı insanlar aşağıdakiler dahil olmak üzere hafif ila orta derecede yan etkiler yaşayabilir;
– Baş ağrısı
– Uyuşukluk
– Baş dönmesi
Bununla birlikte, hafızaya erişim için kullanılan hipnoterapi tartışmalı bir uygulama. Hipnozu bu şekilde kullanan kişilerin anksiyete, sıkıntı ve diğer yan etkileri yaşama olasılığı daha yüksek.
Uygulama doktorlar tarafından tavsiye ediliyor mu?
Bazı doktorlar hipnozun zihinsel sağlıkta veya fiziksel ağrı tedavisinde kullanılabileceğine ikna olmadı. Bu konuda tıp dünyasında bir görüş ayrılığı bulunuyor. Ancak hipnozu destekleyen araştırmalar güçleniyor.
Birçok tıp fakültesi doktorları hipnozun kullanımı konusunda eğitmiyor. Birçok terapist ise bu eğitimi ayrıca almaktan kaçınıyor. Bu nedenle de hipnoz konusundaki ikilem çözülemiyor.
Kaynak: 1