Geçtiğimiz temmuz ayında sağlık sorunları nedeniyle tedavi altına alınan gazeteci, köşe yazarı ve spor yorumcusu Hıncal Uluç, uzun bir süredir tedavi görüyordu. Yaz aylarında gördüğü tedavinin ardından taburcu edilmesine karşın sağlık durumunun yeninden kötüleşmesi üzerine yoğun bakımda gözetim altına alınmıştı. Türk basın tarihinin önemli isimlerinden gazeteci, köşe yazarı ve spor yorumcusu Hıncal Uluç, 83 yaşında hayatını kaybetti. Uluç’un vefat haberini gazeteci Faik Çetiner, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. İşte Türk basın tarihine adını yazdıran Hıncal Uluç’un yaşamından satır başları…
Hıncal Uluç, 1 Kasım 1939’da Kilis’te dünyaya geldi
II. Dünya Savaşı yıllarında hayata gözlerini açan Hıncal Uluç’un babası subay olarak görev yapıyordu. II. Dünya Savaşı’nın devam ettiği dönemde Bulgaristan sınırında görevliydi. Bu nedenle Hıncal Uluç, 3 yaşına kadar annesi ve teyzesi tarafından büyütüldü.
Hıncal Uluç, babasının tayinleri nedeniyle sık sık şehir değiştirmek durumunda kaldı
İlkokula Bandırma’da başladı. 1950 yılında, ilköğrenimi Kilis’te tamamladı. Daha sonra Ankara Kurtuluş Lisesinden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde öğrenim gördü.
Ömrü boyunca devam edeceği gazetecilik mesleğine küçük yaşlarda başladı
Henüz 17 yaşında, Hürriyet Partisinin yayın organı niteliğindeki Yenigün gazetesinde çalışmaya başladı ve gazetenin spor sayfasını hazırladı. Bu dönemde Oktay Kurtböke, Güneş Tecelli, Başkurt Okaygün, Kurthan Fişek, Güngör Sayarı ve Ercan Tan gibi isimlerle çalışma olanağı yakaladı.
Uluç, 1967 yılında askerliğini tamamladıktan sonra Mehmet Ali Kışlalı önderliğinde, eski Yenigün ekibi tarafından çıkarılan Yankı gazetesinin kadrosunda yer aldı
Basın alanındaki, özellikle de spor basını alanındaki deneyimi artan Uluç ilerleyen dönemde Cumhuriyet gazetesinde haftada iki gün spor yazıları yazmaya başladı.
1990 yılında Sabah gazetesinde çalışmaya başladı
Hıncal Uluç, 1990 yılında çalışmaya başladığı Sabah gazetesinden bir daha ayrılmadı. Buradaki köşesinden başta spor ve futbol olmak üzere farklı alanlarda ve konulardaki gazetecilik faaliyetlerini sürdürüyordu. Uluç gazetecilik hayatı boyunca çeşitli alanlarda çok sayıda yazı kaleme aldı.
Uzun bir dönem spor programlarının da aranan yüzü oldu
Pek çok farklı kanalda pek çok spor programında yer aldı. Özellikle futbol yorumculuğu yapıyordu. Son olarak A Spor ekranlarındaki “Hıncal Uluç ile Baş Başa” programında izleyici karşısında çıkıyordu. Uluç, Türk spor basınına hem gazeteci hem de televizyon programcısı olarak önemli katkılar sağladı.
Defne Joy Foster’ın ölümünden sonra yazdığı “Bu nasıl bir mahalle baskısıdır?” başlıklı yazısı nedeniyle uzun süre ülke gündeminden düşmedi
Defne Joy Foster, Taraf’ta yazı işleri müdürlüğü yapan Kerem Altan’ın evinde şüpheli bir şekilde hayatını kaybetmişti. Ancak Uluç, Foster için “Defne’nin ölümü tipik bir Su testisi, su yolunda kırıldı olayıdır!” demişti. Bu nedenle Uluç tepkilerin odağı haline gelmişti.
Geçtiğimiz yaz aylarında sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırılan Hıncal Uluç uzun süredir tedavi görüyordu
Uzun bir tedavi sürecinin ardından 83 yaşında hayatını kaybetti. Uluç, uzun yıllar boyunca sürdürdüğü gazetecilik faaliyetleri ve televizyon programları ile Türk spor basınının önemli figürlerinden birisi haline gelmişti…
Kaynak: 1