Bilinen en önemli ilk yardım uygulamalarından biri olan Heimlich manevrasının amacı, nefes borusuna kaçan herhangi bir cismin karın boşluğuna baskı uygulayarak çıkarılmasıdır. Küçük çocukların, bebeklerin ya da yetişkinlerin; boğazında bir şey kalması sonucu nefes borusu tıkanabilir. Bu durumda hızlı bir şekilde Heimlich manevrasının uygulanması, hayat kurtarıcı olabilir. Gelin bu basit ama bir o kadarda önemli manevranın detaylarını birlikte öğrenelim!
Heimlich manevrası yetişkinlerde nasıl uygulanır?İlk olarak izlenmesi gereken yol, boğazına bir cisim takılan kişiyi öksürmeye teşvik etmektir
Heimlich manevrası, bebeklerde sırta vurularak yapılır fakat yetişkinlerin sırtına vurduğumuzda soluk borusunu tıkayan cisim daha da aşağı inebilir veya yerini sağlamlaştırabilir. Bu yüzden boğazına bir şey takılan birini gördüğümüzde sırtına vurmamalı ve onu öksürmeye teşvik etmelisiniz.
Peki ya kişi öksürdüğünde de soluk borusuna takılan cismi çıkartamıyorsa ne yapılmalı?
Eğer kişi öksürdüğünde de soluk borusundaki cismi çıkartamıyorsa bu durumda Heimlich manevrasının uygulanması gerekir. Heimlich manevrasını uygulamak için kişiye ayakta veya oturur pozisyonda arkadan sarılın. Bir elinizin başparmağını kişinin midesinin üstüne gelecek şekilde yumruk yapın ve diğer eliniz ile kavrayın. Yumruk yaptığınız eli, içe ve yukarı olacak şekilde 5-6 kez kuvvetli bir şekilde kendinize doğru çekin ve cismi soluk borusundan çıkarmaya çalışın.
Heimlich manevrası bebeklerde nasıl uygulanır?
Küçük bir çocuğun ya da bir bebeğin nefes almakta zorlandığını veya nefes alamadığını düşünüyorsanız acilen 112’yi aramalısınız
Bir bebeğin soluk borusunun tıkandığını anlamanın en kolay yöntemi, ses çıkartıp çıkartamadığını gözlemlemek olacaktır. Soluk borusu tıkanan bebekler ağlamaya çalışır fakat ses çıkartamaz çünkü tıkanan soluk borusu ses çıkarmayı önler.
Peki acil yardım gelene kadar ne yapılmalı?
Bu durumda yapılması gereken elbette Heimlich manevrasıdır. Öncelikle bebeği yüzü yere bakacak şekilde kolunuza yatırın. Bu sırada bebeği yatırdığımız kolunuzdaki elinizle bebeğin başını ve boynunu desteklemeyi unutmayın. Tüm bunları yaparken bebeğin ağzını kapatmadığınızdan ve boynunu eğmediğinizden emin olun. Bebeği doğru şekilde kolunuza yatırdıktan sonra sırt kısmında, iki omzunun tam ortasına doğru avucunuzun içi ile 5 defa aşağıdan yukarıya doğru vurun. Vurduktan sonra soluk borusunu tıkayan cismin çıkıp çıkmadığını kontrol edin. Eğer cisim çıktıysa bebek ağlamaya, nefes almaya ve öksürmeye başlayacaktır.
Eğer ki bebeğin soluk borusuna kaçan cismi sırtına vurarak çıkartamıyorsanız bu durumda göğsüne vurarak çıkarmalısınız. Bu hareketi uygulamak için bebeği, yüzü yukarı bakacak şekilde dizinize yatırın. Bu pozisyonda bebeğin kafasının vücudundan biraz daha aşağıda olmasına dikkat edin. Ayrıca bebeğin kafasını, tıpkı sırta vurma hareketindeki gibi desteklemeniz gerektiğini de unutmayın. Pozisyonunuzu doğru bir şekilde ayarladıktan sonra iki parmağınızla bebeğin göğüs kafesinin alt orta noktasına 5 defa baskı yapın.
Heimlich manevrasını kendimize nasıl uygularız?
Soğukkanlı olun ve öksürmeyi deneyin
Öncelikle soğukkanlı olun ve kuvvetli bir şekilde öksürmeye çalışın. Paniğe kapılmayın, soluk borunuza takılan cisimden dolayı konuşamayabilir ve yardım isteyemeyebilirsiniz. Bu durumda kendi kendinize Heimlich manevrası yapmanız gerekebilir.
Öksürdüğünüzde de boğazınıza takılan cismi çıkartamıyorsanız ne yapmalısınız?
Eğer ki öksürmek işe yaramıyorsa bir elinizi yumruk yaparak karnınız ve göğüs kafesinizin hemen arasına koyup diğer elinizle de kendinize doğru kuvvetlice çekin. Bu yöntem de işe yaramıyorsa kendinize baskı yapabileceğiniz sert bir zemin bulmalısınız. Sandalye, masa veya tezgah gibi eşyalar bu iş için oldukça idealdir. Yumruğunuzu, diyaframınız ve sert cisim arasına yerleştirip kendinizi hızlıca itin. Bu sayede diyaframa çok büyük bir baskı yapabilirsiniz ve sert cismi çıkarabilirsiniz. Öksürme, yumruğunuzu kendinize çekme ve sert cisimle baskı yapma yöntemlerini cisim çıkana kadar tekrarlayın. Kendi kendinize Heimlich manevrası yapmak zor ve korkutucu olabilir ancak bu anlarda sakinliğinizi korumak oldukça önemlidir. Cisim tamamen çıktıktan veya yerinden oynadıktan sonra sakin bir şekilde nefes alış ritminizi düzeltmeniz ve bir doktora görünmeniz gerekir.
Bonus: Heimlich manevrası bilmenin faydaları
This amazing. Everyone should know the Heimlich Maneuver.
RT to save a life!pic.twitter.com/P0Hqpm6jCl
— Sam Ghali, M.D. (@EM_RESUS) July 20, 2019