Bazen hiç istemediğimiz şeylere bile kolaylıkla hayır demek yerine evet diyebiliyoruz. Restoranda sorulan “Çay alır mıyız?” ya da “Kahveniz hafif içimli olsun mu?” gibi sorular buna örnek sayılabilir. Bu gibi sorulara kolaylıkla “evet” cevabı vermek hayatımızı değiştirmiyor olabilir ancak çok daha önemli konularda da istemeden “evet” diyebiliyoruz. İş hayatında, eğitim hayatında ya da ilişkilerde evet cevabını kolaylıkla verebilmek daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Karşımızdaki insan üzerinde iyi bir etki bırakmak, anlaşmazlığa düşmemek, kibar olmak gibi onlarca sebepten dolayı istemediğimiz şeylere evet diyebiliyoruz. Hayır demeyi bilmemek, bizi istemediğimiz sonuçlara sürükleyebiliyor. Bir patron gibi “hayır” diyebilmek için izlemeniz gereken adımları sizin için derledik. Kolayca hayır demenin yollarını öğrenip hayatınızda istenmeyen durumlarla karşılaşmanızı engelleyebilirsiniz.
1. Kendinizi sevin ve kendinize en az arkadaşlarınız kadar değer verin
Araştırmalara göre, insanlar arkadaşları için kendilerine olduğundan daha hassas davranabiliyor. Örneğin arkadaşınız adına bir ürün alırken daha sıkı pazarlık yapabiliyorsunuz. Araştırmacı yazar Kristen Neff, kendinizi de arkadaşınız gibi görerek değerli hissetmeniz gerektiğini söylüyor. Mesela patronunuz size ekstra bir görev vermeyi teklif ettiğinde, kendinizi arkadaşınız gibi düşünün ve onun haklarını savunur gibi kendinizi savunun.
2. Stres altında hissetmekten vazgeçin
Genellikle utangaçlık, suçluluk duygusu ya da mahcubiyet gibi hisler, kendimizi baskı altında hissederek evet cevabını daha kolay vermemizi sağlıyor. Bu gibi yoğun hisler o an en kolayı tercih etmemizi yani “evet” dememizi sağlıyor. Size klişe gelse bile derin bir nefes alın ve kendinizi rahatlatın. Sakinken daha iyi kararlar verebilirsiniz.
3. Cevabı erteleyin
Birisi sizden acil bir cevap bekliyor diye acil cevap vermek zorunda değilsiniz. Erteleyin! Yapmak istemediğiniz bir şeye, yalnızca ayıp olmasın diye, “evet” demek hiçbir şeyi daha iyi yapmaz. Yalnızca gülümseyin ve “biraz düşünmem lazım” deyin. Bu şekilde sağlıklı bir karar vermeniz çok daha kolay olacaktır.
4. Odak dağıtarak zaman kazanın
Birebir iletişim bazen zor olabiliyor. Özellikle karşınızdaki kişi, insan ilişkilerinde iyiyse sizi onun istediği cevabı vermeniz için zorlayabilir. Eğer baskı altında hissettiyseniz konuyu ve odağı dağıtarak üzerinizdeki stresi azaltabilirsiniz. Karşınızdaki kişiye konuyla alakalı ya da alakasız sorular sorun. “Bunu neden istiyorsun?”, “Bu ayakkabıları nereden aldın?”, “Sen de acıktın mı?” gibi sorular, üzerinizdeki cevap verme baskısını azaltabilir.
5. Yapıcı bir şekilde “hayır” demeyi öğrenin
Hayır demenin yolları çok fazladır. Bazen yapıcı bir şekilde de hayır cevabı vermek mümkün olabiliyor. İçten bir dille neden hayır cevabı verdiğinizi söylemek, önceliklerinizden ya da sorunlarınızdan bahsetmek mantıklı olabilir. Dürüst olmanız, karşı tarafın hayır cevabından hoşlanmasa bile size saygı duymasını sağlar.
Bonus: “Evet” cevabı vermenin de bazıları için en az “Hayır” cevabı kadar zor olduğunu unutmayın
Jim Carrey’nin rol aldığı “Yes Man”, evet demenin de kimileri için oldukça zor olduğunu gösteren eğlenceli bir film. İnsan psikolojisi bazen oldukça karışık olabiliyor. İstediğimiz hayatı yaşayabilmek ve özgürce karar verebilmek için kendimizi geliştirerek baskıyı yönetebilmemiz şart. Karşımızdaki insanın sinirli olması ya da duygusal olması bile kalp atışımızın hızlanmasına ve telaş yapmamıza neden olabiliyor. Bu 5 adım üzerine biraz pratik yaparak baskı anında daha doğru kararlar vermek için kendinizi geliştirebilirsiniz.
Kaynak: 1