Yazın serinlemek isteyen birçok kişi soluğu deniz ve havuzlarda alıyor. Deniz nispeten daha az riskli olsa da onlarca kişinin kullandığı havuzlardan birçok hastalık bulaşabiliyor. Üstelik bu hastalıklar ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Bu yüzden havuzlarda hijyene özen göstermek, güvenilir olmayan ya da çok kalabalık havuzlara girmemek önemli. Sizler için havuzlardan bulaşabilecek hastalıkları derledik…
1. Mantar
Özellikle kadınlarda vajenin doğal yapısını bozan klor mantar oluşmasına neden olur. Yararlı bakterileri öldüren klor mantarın en büyük sebeplerinden biridir.
2. İdrar yolu enfeksiyonu
Erkeklere göre kadınlarda daha sık rastlanan idrar yolu enfeksiyonu havuzların pis olmasından kaynaklanabilir. Kadınların idrar yolunun kısa olması enfeksiyonların mesaneye çok daha hızlı ulaşmasına neden olur. Sistit en sık rastlanan idrar yolu enfeksiyon türüdür.
3. Konjonktivit
Havuzdan göze bulaşabilen Konjonktivit gözlerin beyazlamasına ve gözlerin iç kısımlarının kızarmasına neden oluyor. Gözün iltihaplanmasına sebep olan bu hastalık özellikle başkalarının havlularından ve temizlenmemiş havuz suyundan bulaşabilir.
4. Hepatit A
Bulaşıcı sarılık ya da turist hastalığı da denen Hepatit A hijyenik şartların düşük olduğu ortamlarda bulaşabilir. Yeterince temizlenmemiş ya da aynı anda çok fazla kişinin kullandığı havuzlarda bulaşma riski yüksektir. Belirtileri 15-50 gün sonra ortaya çıkabilir. En önemli belirtileri halsizlik, bulantı-kusma, gözlerde ve ciltte sararma.
5. Tifo
Yüksek ateş, ishal ve kusmaya sebep olabilen tifo, ölümcül olabilen bakteriyel bir enfeksiyon. Kirli ve yeterince hijyen sağlanmayan havuzlardan bulaşabilecek bu hastalığın sebebi ise Salmonella typhi adlı bakteri.
6. Hepatit E
Genellikle kirli sularla yayıldığı bilinen Hepatit E, dışkının bulaştığı yerlerden, kirli ellerden bulaşabilir. Hastalığın kuluçka süresi 40 günü bulabilir. Belirtileri ise ateş, halsizlik, iştah kaybı, bulantı kusma, karın ağrısı, deri ve gözlerde sarılıktır.
7. Kornea iltihabı
Havuzdaki virüs ve bakterilerin gözün kornea kısmına yerleşmesiyle oluşan kornea iltihabı gözün saydam tabakası üzerinde beya bir lekeye sebep olur. Eğer önlem alınmaz ve tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına neden olabilir.
8. Koli Basili
Koli basili’nin yüzlerce çeşidi vardır ve bunlardan birkaç tanesi gıdalar ve sular aracılığıyla bulaşabilir. Belirtilerinden bazıları karında şiddetli kramplar, sulu ishal, halsizlik, hafif ateş.
9. İmpetigo
Staphylococcus aureus veya Streptococcus pyogenes bakterilerinin sebep olduğu, genellikle sıcak ve nemli havaların etkisiyle bulaşan İmpetigo kirli havuzların sebep olduğu bir diğer hastalık. Özellikle çocuklarda sık sık görülen bu hastalık bir deri enfeksiyonu olarak tanımlanabilir. Burun, ağız ve kulak çevresinde küçük, sarı renkli, kabuklu kabarcıklar olası belirtiler arasındadır.
10. Şigelloz
Kalabalık ve hijyen koşullarının düşük olduğu yerlerde görülen Şigelloz Basil dizanteri olarak da bilinir. Midede ve bağırsaklarda oluşan bir tür enfeksiyondur. En büyük belirtisi ise ishaldir.
11. Kulak iltihapları
Dış kulak enfeksiyonu yeterince hijyenik olmayan havuzların sebep olabileceği hastalıklardan bir tanesidir. Belirtileri şiddetli kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı ve tıkanma olarak sıralanabilir.