Günümüzde, kuru ve kaşıntılı cilt sorunu pek çok kişinin yaşadığı bir endişe haline gelmiştir. Soğuk hava, nem eksikliği, yanlış cilt bakımı ürünleri veya alerjik reaksiyonlar gibi çeşitli faktörler, cildin kurumasına ve kaşınmasına neden olabilir. Bu durum sadece fiziksel rahatsızlık hissiyle kalmaz, aynı zamanda günlük yaşam kalitesini de olumsuz etkileyebilir. Neyse ki, cildinizi düzeltmek artık hayal değil! İşte kuru cilt için dermatologlardan tavsiyeler 👇
1. Sabun kullanmayın
Kuru cildinizi sabun ve suyla yıkıyorsanız bu alışkanlığı yeniden düşünmek isteyebilirsiniz. Sabun, cildin stratum korneum adı verilen üst koruyucu tabakasının temel unsurlarını soyar ve cildi kurutur.
Ayrıca sabunun ortalama pH’ı 9 ila 10’iken, cildin pH’ı 4 ila 5 arasındadır. Düzenli sabun kullanımı cildin pH’ını yükseltir. Bu durum kuru ciltleri daha da kötüleştirebilir. Bunun yerine cilt üzerinde yumuşak, sabun içermeyen bir temizleyici kullanabilirsiniz, ancak cildiniz için doğru ürünü bulana kadar deneme yapmalısınız. Yalnızca temizleyicinizin sodyum lauril sülfat içermediğinden emin olun. Bu tahriş edici kimyasal birçok temizlik ürününde bulunur.
2. Uzun ve sıcak banyolardan kaçının
Uzun bir günün sonunda hiçbir şey uzun ve sıcak bir banyonun yerini tutamaz. Ancak kuru, kaşıntılı bir cildiniz varsa banyo sürenizi kısaltmak isteyebilirsiniz. Araştırmalara göre kuru cilde sahip kişiler yalnızca 5 ile 10 dakika süren duşlar almalıdır. Bundan daha uzun süreli banyolar, cildinizin nemden yoksun kalmasına neden olabilir.
Ayrıca duşunuzun veya banyonuzun sıcaklığı da önemlidir. Su ne kadar sıcak olursa, o kadar çok buhar olur ve cildiniz doğal nemini kaybetmeye başlar. Banyo için en iyisi ılık sudur.
3. Banyodan hemen sonra cildinize krem sürün
Duşunuz bittiğinde kuru cildinizin ihtiyaç duyduğu nemi almasını sağlamak için mutlaka iyi bir nemlendirici kullanın. Ilık suda banyo yaptıktan sonra, suyun yüzey hücrelerinizde tutulmasına yardımcı olmak için hemen nemlendirin ve ardından hafifçe kurulayın. Duştan sonra nemlendiriciyi uygulamak için çok uzun süre beklerseniz cildinizin kurumasına ve tahriş olmasına neden olursunuz. Ayrıca unutmayın ki, krem bazlı nemlendiriciler kuru ciltler için en iyisidir. Yapabileceğiniz bir diğer şey ise duştan sonra nemlendirici bir yağ kullanmaktır.
4. Evinizdeki havayı nemlendirin
Cildiniz gibi evinizdeki havanın da nemli olduğundan emin olmanız gerek. Düşük nem, cildin kurumasına ve burun kanallarınızın tahriş olmasına neden olabilir. %30 ile 50 nem seviyesi ideal olacaktır, bunun için bir buhar makinesi kullanabilirsiniz. Ayrıca, evinizdeki nem seviyesini ölçmek için bir higrometre satın alabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer şey ise evinizdeki genel sıcaklıktır. Odadaki sıcaklığı tolere edebildiğiniz kadar düşük tutun.
İlginizi çekebilir:
Kuru Cilde Sahip Olanlar Buraya! Cildinizi Nemlendirmeye Yardımcı Olacak 10 Süper Gıda
5. Pamuklu kumaşları tercih edin, yünden kaçının
Özellikle cildiniz sık sık kuruyor ve kaşınıyorsa, dolabınızı yenilemenin zamanı gelmiş demektir. Pamuk bazlı giysiler teri emdikleri için cildinize daha iyi gelecektir. Öte yandan yün gibi bazı kumaşlar kaşıntıyı daha da kötüleştirebilir. Ayrıca kıyafetlerinizin yıkarken kullandığınız deterjanın da kokusuz olduğundan emin olun ve yumuşatıcı adımını atlayın, yoksa cildinizi rahatsız edebilir.
6. Güneşten korunun
Cilt tipiniz ne olursa olsun, onu Güneş’ten korumak ilk önceliğiniz olmalı. Hele de kuru ciltliyseniz sıcak ışınlar cildinize zarar verebilir. Kronik olarak Güneş’ten zarar gören cildin stratum korneum tabakası zayıflar, böylece cilt daha çok kurur ve kaşınır.
Harvard Health Publishing’e göre kronik Güneş hasarı gençlerin bile başına gelebilir. Bu nedenle cildinizin iyiliği için açık havada şapka, uzun pantolon, uzun kollu gömlek giyin. Ayrıca en önemlisi mutlaka Güneş kremi kullanın.
7. Dengeli ve bitki bazlı beslenin
Kuru cilt için dermatologlardan tavsiyeler listemize beslenme önerisiyle devam ediyoruz. Vücudunuz için dışarıdan yapacağınız müdahalelerin yanında, nasıl beslendiğiniz de oldukça önemli. Sağlıklı bir diyet sebzeler, meyveler, tahıllar, tohumlar ve sert kabuklu yemişler açısından zengin olmalıdır. Meyve ve sebzeler cildinizi kaşıntıya neden olan Güneş hasarından koruyabilir. Aynı zamanda vücudunuzun doğal mikrobiyomunu güçlendirecek iyi bakteriler içerirler ve cilt iltihabı ile savaşırlar.
Deniz ürünlerini de diyetinize dahil edebilirsiniz. Omega-3 yağ asitleri içeren balıklar, kuru ve kaşıntılı ciltle ilişkili olan iltihapla mücadeleye yardımcı olabilir. Genel olarak hayatınızda ve diyetinizde dengeyi hedefleyin ve çoğunlukla vücudunuza iyi gelecek şekilde beslenin.
8. Sağlıklı alışkanlıklara yönelin
Kuru cildinizi biraz daha dengeleyebilecek bazı sağlıklı alışkanlıklar var. Bunlardan biri sigarayı bırakmak. Sigara içmek, bariz sağlık risklerinin yanı sıra cilde de zarar verir. Nikotin kan damarlarının daralmasına ve cilde giden kan akışının azalmasına neden olarak deriyi kurutur. Üstelik sigara içmek cildinizin yaşlanma sürecini hızlandırabilir, erken kırışıklıklar, göz altı şişkinliği ve eşitsiz cilt rengi gibi sorunlara yol açabilir.
Ayrıca yeterince uyumak da cildiniz için faydalıdır. Yetersiz uyku vücudunuzun stres hormonu kortizol salgılamasına neden olabilir. Bu hormon ciltte iltihaplanmaya neden olarak sivilce, sedef hastalığı ve egzamanın alevlenmesine yol açabilir.
İlginizi çekebilir:
Daha Yumuşak ve Canlı Bir Cilt İsteyenlere: Kuru Ciltler İçin En İyi Nemlendirici Kremler
9. Kuru ayakları gözardı etmeyin
Kuru ayakları veya çatlak topukları göz ardı etmeyin. Topuklarınızdaki kuru çatlaklar, tedavi edilmezse daha derin yaralara ve sonuçta enfeksiyona neden olabilir. Kuru ve rahatsız ayaklarla mücadele etmek için uzmanlar ayakları günde iki kez nemlendirmenizi öneriyor. Özellikle uyumadan önce ayaklarınıza bakım yapmayı unutmayın.
10. Eğer cildiniz çok tahriş oluyorsa tıbbi yardım alın
Kuru cilt için dermatologlardan tavsiyeler listemizin sonuna geldik. Kuru cilt, egzama veya sedef hastalığı gibi daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasına sahipseniz bir dermatoloğa görünmelisiniz:
- Tüm çabalarınıza rağmen cildiniz iyileşmiyor
- Kuruluk ve kaşıntı sizi geceleri uyanık tutacak kadar şiddetli
- Kaşımadan dolayı açık yaralarınız veya enfeksiyonlarınız var
- Geniş alanlarda cildiniz pullanıyor veya soyuluyor
Kaynak: 1