Hamilelikte Destekleyici Olarak Alınması Gereken 11 Vitamin ve Gıda Takviyesi
Anne adaylarını saran telaşların sayısı hiç de az değil. Hamilelikle birlikte bütün kadınlar, hem kendilerine hem de bebeklerine yetebilmenin stresini yaşıyor. Dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat ederek vitamin depolarını doldurmak da bu nedenle kritik öneme sahip. Bebeğin sağlıklı gelişimi ve anne adayının beden sağlığı için; mümkün olduğunca doğal yollarla besinlerden alınması gereken takviyeleri sizin için listeledik.
1. Folik asit
Her anne adayının, doktor yönlendirmesiyle mutlaka alması gereken takviyelerin başında folik asit geliyor. Bebekte meydana gelebilecek anomalilerin önüne geçebilmek için gebelik planlanırken folik asit takviyesine de başlanmalı.
2. Demir
Kan ilacı olarak da bilinen demir takviyesi, hamileliğin bir diğer olmazsa olmazı. Takviyenin amacı gebe kadında zamanla oluşabilecek kansızlığın önüne geçmek ve doğumdaki olası kan kaybını önlemek.
3. Kalsiyum
Süt, yumurta, peynir gibi kalsiyum içerikli gıdaların hamilelikte çok daha fazla tüketilmesine dikkat etmek gerekiyor. Aksi halde, bebeğin kalsiyum ihtiyacı annenin depolarından karşılanacağı için uzun vadede kemik erimesi ya da diş kaybı gibi problemlerin yaşanması olası.
4. Magnezyum
Özellikle kramp ya da kasılma problemi yaşayan annelerde magnezyum eksikliği olabilir. Bu durum kan testi sonucunda tespit edilirse kadın doğum uzmanının görüşüne ve gebelik ayına göre magnezyum takviyesi kullanımı gerekebilir.
5. Omega-3
Özellikle balık çeşitlerinde ve ceviz gibi gıdalarda bulunan omega-3; bebeğin beyin ve göz gelişimlerine oldukça fayda sağlıyor. Omega-3 aynı zamanda annenin doğum sonrası depresyonuna girme riskini de en aza indiriyor.
6. D vitamini
Gebelikte D vitamini de hem anne hem de bebek açısından gerekli olanlardan. Bebeğin kemik sağlığını ve iskelet gelişimini olumsuz etkileyen D vitamini eksikliği; annede de sezaryen ve gebelik zehirlenmesi risklerini artırıyor.
7. B vitamini
B grubu vitaminler suda çözündükleri için depolanmaları mümkün değil, bu nedenle B vitamini yönünden yeterli beslenmeye her zaman dikkat etmek gerek. B vitamini aynı zamanda annenin mide bulantılarını azaltmadaki etkileriyle biliniyor.
8. B12 vitamini
Özellikle hayvansal gıda tüketmeyen vejeteryan ve vegan anneler, B12 vitamini yönünden riskli grupta. Sadece hayvansal proteinlerden karşılanabilen bu vitaminin dışarıdan takviyesi için doktora danışmakta fayda var.
9. Çinko
Vejetaryen beslenenlerin risk altında olduğu başka bir gerekli mineral de çinko. Hamilelikte çinko gereksinimi artacağı için çinko ile desteklenmiş mısır gevrekleri ve müsli gibi gıdalar tüketmek faydalı olabilir.
10. C vitamini
Demirin ve diğer vitaminlerin emiliminde kilit rol oynayan C vitamini, turunçgillerin yanı sıra biber, çilek, lahana ve brokolide de var.
11. Aman dikkat: A vitamini
Herhangi bir vitamin takviyesi kullanmadan önce mutlaka doktor görüşü almak gerekli; ancak söz konusu A vitamini olunca bu durum iyice öne çıkıyor. Doktorun önerisinden fazla miktarda A vitamini tüketmek; bebekte doğumsal kusurlara ve karaciğerde anomalilere yol açabilir.