Günümüzde birçok besinin doğallıktan uzaklaşmasıyla birlikle bitkiler ve bitkisel ürünler çok daha fazla tercih edilmeye başlandı. Özellikle hamile kadınların ilaç kullanımı sınırlı ve zararlı olduğu için herhangi bir sağlık probleminde bitkisel çözüm arayışına giriyorlar.
Tüm bunların sonucunda da insanların “bitkisel olan iyidir” düşüncesini kullanarak birçok ürün pazarlanıyor ve zararlarından hiç bahsedilmiyor. Ayrıca evde kendi hazırlayacağınız bitkisel karışımlarda bilinçli olunmazsa hem bebeğe hem de anneye zarar vereceğinden kullanırken çok dikkatli olunmalı. Biz de hamileyken kullanıldığında bebek ve anne için zararlı olabilecek bitkileri listeledik…
1. Her zaman bitkilerin fazlasının zarar olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu yüzden düzenli olarak tükettiğiniz bitkisel ürünleri mutlaka doktorunuza danışmalısınız
2. Aslında doğal ve faydalı olarak gördüğümüz bitkileri iyi araştırmalı ve mutlaka az miktarlarda tüketmelisiniz
3. Rahim uyarıcı bitkiler
Özellikle regl dönemlerinde rahatlatıcı etkileri sebebiyle sıkça kullanılan adaçayı, rezene, sinameki akdiken, Cezayir menekşesi, kekik, mazı, meyan kökü, ökse otu, pelin otu, ravent (ışgın), yarpuz gibi bitkiler de düşüğe ve erken doğuma sebep olabileceği için günde 1-2 tatlı kaşığı miktarları zararlı olabilir.
4. Kabızlık giderici bitkiler
Kabızlığın giderilmesi için kullanılan rahatlatıcı bitkiler düz kasların yani rahim kaslarının kasılmasına ve uyarılmasına neden olur. Bu da düşüğe sebep olabilir. Bu bitkilerden bazılar; acı çiğdem, akdiken (geyik dikeni), aloe vera, sinameki ve topalak…
5. Günlük olarak sık kullanılan baharatlar
Fesleğen, kekik gibi bitkiler yemek pişirilirken az miktarlarda tat vermek için kullanıldığında zararlı olmasa da direkt çay olarak demlendiğinde veya günlük kullanımı 1-2 tatlı kaşığını geçtiğinde zararlı olabilmektedir.
6. Alkoloid içeren bitkiler ve bitkilerden yapılmış esansiyel yağlar
Bu tür bitki ve yağlar anneyle bebek arasındaki fonksiyonları etkileyeceğinden zararlı olabilirler, dikkatli kullanılmaları gerekir. Altınmühür (goldenseal), efedra, kına kına, kırlangıçotu ve yabani kiraz alkoloidlerden açısından zengindir. Adaçayı, ardıç, biberiye, civanperçemi, kekik, lavanta, mazı, mercanköşk ve rezene gibi bitkilerin de yağlarının düzenli bir şekilde ağız yoluyla kullanılmaması gerekir.
7. Emenagog etkili bitkiler
Bu bitkiler genellikle adet görmeyi kolaylaştırmalarıyla bilinirler. Akdiken, Cezayir menekşesi, civanperçemi, çarkıfelek (passiflora), kekik, mazı, meyankökü, pelin otu, ravent (ışgın), sinameki, ökseotu, ve yarpuz gibi bu tür bitkiler hamilelik döneminde kullanılmamalıdır.
8. Tarçın ve kimyon
Tarçın ve kimyon da rahim kasılmalarına neden olacağından çok sık tüketilmemesi gerekir.
9. Siyah çayın aşırı tüketimi çarpıntıya neden olabilir
10. Sarımsak
Sarımsak oldukça faydalı olsa da hamilelik döneminde kullanımı mide yanmalarına sebep olabilir
11. Aşırı maydanoz tüketimi
Aşırı maydanoz tüketimi de rahim kasılmalarına sebep olabilir ve fetusü irrite irrite edici etkisi olabilir.