Hamilelik, kadınlarda duygusal değişimlerin yanı sıra çok fazla fiziksel değişime neden oluyor. Fiziksel ve biyolojik bu değişimler hamileliğin doğasında var ve hiçbir kadın bu değişimleri isteyerek yaşamıyor, hepsi bir bebeği dünyaya getirmenin doğal sonuçları. Ayrıca 9 ay boyunca diğer herkes gibi hayatına devam eden hamile kadınlar, çok farklı tepkilerle karşılaşıyorlar. Aslında karşısındakiler onlara iyilik yaptığını düşünseler de bu cümleler hiç de iyi hissettirmiyor. İşte hamile kadınlarla konuşurken daha dikkatli olmanız ve söylememeniz gereken şeyler…
Sizin çevrenizde ya da size yöneltilen rahatsız edici sorular neler? Bazen oldukça masum görünse de rahatsız edici olabilen tepkileri herkesin öğrenmesini ve daha bilinçli olmalarını ümit ediyoruz…
1. “Karnın çok küçük” ya da “Ne kadar zayıfsın”
Birçok kişi bunu kötü niyetle söylemese de bebek taşıyan hamile bir kadın için bu cümle “Acaba bebeğim sağlıklı mı?”, “Bir sorun mu var?” gibi sorular doğurabilir. Üstelik bu takıntı haline dönüşebilir.
2. “Ne kadar kilo almışsın!”
Hamile bir kadının kilo almasından daha doğal hiçbir şey olamaz. Kilo alma oranı ise vücut yapısına göre değişebilir. Eğer anne ve bebek sağlıklıysa hamile bir kadına bu şekilde yaklaşmanın gereği yok. Bu sadece moral bozar.
3. “Sürpriz mi oldu?”
Bu hamile bir kadına “Sen doğum kontrol yöntemlerinden anlamayacak kadar bilinçsiz görünüyorsun” demenin bir başka yolu. Üstelik bebeğini dünyaya getirmeye karar vermiş bir kadın için moral bozucu ve düşündürücü olabilir. Bu konu oldukça özeldir ve kesinlikle sorulmaması gereken sorular arasındadır.
4. “Karnına dokunabilir miyim?”
Birçok kişi sırf hamile olduğu için her karşılaştığı kişinin karnına dokunmasından hoşlanmaz. Elbette aile ve yakın arkadaşlardan rahatsız olmayabilir. Ancak karnına dokunmak isteyen kişileri reddetmek istese de, garip bir durum oluşmaması için mecburen kabul eder.
5. “Erkek mi istiyorsun kız mı?”
Bu çok sıradan ve masum bir soru gibi görünse de hamile bir kadına değiştiremeyeceği bir şeyin ne olmasını istediğini soruyorsunuz. Her iki seçenekte de tam tersi olması ihtimaline karşı üzülebilir ve bunun üzerine düşünebilirler. Önemli olan sağlıklı olması olsa da sürekli hangisini istediğine karar vermeye çalışır.
6. “Ben hamileyken…”
Her vücut ve her hamilelik farklıdır. Elbette tecrübeler önemlidir ama herkesin hamilelik tecrübelerini dinlemek hamile kadınlarda büyük bir kafa karışıklığı hatta stres yaşatır. “Ya ben de aynı sorunu yaşarsam” sorusu kafalarında dönüp durur. Bu nedenle hamile kadınlara sürekli kendi hamilelik anılarını anlatmak iyi bir şey değildir.
7. “Şunu yememelisin/içmemelisin/yapmamalısın”
Evet, herkesin kendine göre tavsiyeleri var ama hamile bir kadına onlarca kişinin farklı tavsiyelerde bulunması hiç de iyi bir şey değil. Herkes tavsiyelerini kendine saklasa 9 ay çok daha huzurlu geçebilir.
8. “Fillerin hamilelik süreleri 22 ay, seninki o kadar da kötü değil”
Bu cümlenin ardından gelen boş bakışlar… Öncelikle karşınızdakinin fil değil bir insan olduğunu ve zaman zaman oldukça zorlu dönemlerden geçtiğini, hamileliğin zorlu yanlarıyla savaşırken böyle bir cümlenin asla teselli olmayacağını aksine sinir bozduğunu anlamalısınız.
9. “İkiz mi acaba? İkiz olmadığına emin misin?”
Düzenli doktor kontrollerinin bile aksini iddia edip hamile bir kadını endişelendirmenin ya da şüphelendirmenin bir anlamı yok ama değil mi?
10. “Emzirecek misin?”
Emzirme dönemi, doğum sonrası en hassas dönemlerden biri. Birçok kadın sütünün gelmemesinden ya da diğer pek çok problemden korkuyor ve psikolojik etkiler sütün kesilmesine neden olabiliyor. O yüzden en azından emzirme hakkındaki planları ve kararları anneye bırakıp sorgulamamak en iyisi olacaktır.
11. “Şimdi doya doya uyu, bebek doğduktan sonra uzun bir süre uyuyamayacaksın”
Hormonlar sebebiyle oldukça hassas olunan hamilelik döneminde söylenmemesi gereken şeylerin başında geliyor. Bebeğin sağlığı, hazırlıklar ve doğum gibi birçok konu varken bir de doğum sonrası için stres yaptırmak hiç de mantıklı değil.
12. “Normal mi sezaryen mi?”
Bu tamamen bebeğin ve annenin sağlığı için en doğru kararın verilmesiyle alakalı bir durum. Üstelik doğum anına göre de değişebilir. Bu yüzden onlarca kişinin sürekli aynı soruyu sormasının bir anlamı yok.
13. “Çocuk istemiyorsun sanıyordum”
Bu da yine oldukça özel bir soru. Bebeğini dünyaya getirmeye karar vermiş bir kadının ise duymak isteyeceği en son şey.
14. “İyi şanslar! Benim doğum sancılarım berbattı”
Oldukça zor ve gergin olan doğum anı konusunda hamile bir kadını daha çok strese sokmanın ne anlamı var. Herkesin doğum deneyimi bambaşka. Böyle bir yaklaşım oldukça yanlış.
15. “Bebek sahibi olmak için çok genç/yaşlı değil misin?
Bu gerçekten hiçbirimizi ilgilendirmiyor. Hamile bir kadın yaşı ne olursa olsun bu kararı verdiyse bu soru oldukça anlamsız ve gereksiz bir hale geliyor. Üstelik sinir bozucu..
Kaynak; 1