Türkiye son birkaç yılda start-up projeleri hız kazandı. Bu projeler ise Hamdi Ulukaya Girişimi sayesinde destekleniyor. ABD’nin en ünlü yoğurt markası Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya’nın Türkiye’deki girişimci ve startupları desteklemek için hayata geçirdiği “Hamdi Ulukaya Girişimi” her yıl binlerce kişinin hayallerine ulaşmasına yardımcı oluyor. Hamdi Ulukaya Girişimi’nin 4. dönem başvuruları ise başladı. Hamdi Ulukaya Girişimi nedir, nasıl başvuru yapılır? sizler için yazdık. İşte Hamdi Ulukaya Girişimi hakkında bilmeniz gerekenler.
2017 yılında başlayan Hamdi Ulukaya Girişimi, girişimciliği tüm Anadolu’ya yaymayı ve sosyal problemlere duyarlı girişimci liderler yetiştirmeyi amaçlıyor
Bu amaç doğrultusunda startupları ve girişimcileri destekleyen program, Girişimci Adayı ve Startup Destek Programı olmak üzere iki ayrı seçenekle girişimci adaylarını bekliyor
Türkiye’deki girişimcileri desteklemek için oluşturulan Hamdi Ulukaya Girişimi’nde girişimci adayları arasındaki şirketleşme oranı yüzde 26 iken, programa katılan Startuplar ortalama olarak yüzde 50 oranında büyüdü
Hamdi Ulukaya Girişimi ilk yılında 3 bin 694, ikinci yılında 9 bin 615 üçüncü yılında ise 35 bin 105 başvuru aldı
Dördüncü dönemine hazırlanan Hami Ulukaya Girişimi’ne başvurular 22 Aralık’ta son buluyor. Başvurunuzu Hamdi Ulukaya Girişimi’nin internet sitesi üzerinden yapabilirsiniz
Peki Girişimci Adayı ve Startup Destek programlarına kimler katılabiliyor?
Girişimci Adayı Destek Programı’na hayallerine inanan ve 18 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler; Startup Destek Programı’na ise Türkiye’de kurulmuş ve ürün veya servisini pazara sunmuş startup kurucuları başvurabiliyor. Programa başvuru için yabancı dil veya üniversite şartı bulunmuyor.
Hamdi Ulukaya Girişimi programlarına seçilenleri neler bekliyor, süreç nasıl işliyor?
Türkiye’nin 81 ilinden Ulukaya Girişimi’ne başvuran girişimci adayları dört adımlık değerlendirme sürecinin ardından New York programına katılma hakkı kazanıyor.
Türkiye’nin dört bir yanından, ürününü ya da servisini pazara sunmuş startup kurucuları ise Chobani’nin New York SoHo’daki Kuluçka Merkezi’nde kendileri için ayrılmış özel ofislerinde çalıştıkları sektörün ABD’deki üst düzey yöneticileriyle görüşerek şirketlerini büyütme fırsatı buluyor.
New York programı bitiminde düzenlenen Demo Day’de katılımcılar, mentor ve yatırımcılardan oluşan bir gruba sunum yapacak. Bir sene süren program süresince Girişimci Adayları iş planı hazırlama, şirket kurma, PR gibi alanlarda destek alırken, Startuplar ise yatırımcılarla buluşma ve global pazara erişim fırsatı yakalıyor. Tüm giderlerin Ulukaya Girişimi tarafından karşılandığı programda ayrıca Girişimci Adayları’na program boyunca aylık 500 TL burs ve şirket kuruluş desteği veriliyor.
Hamdi Ulukaya Girişimi’nin bugüne kadarki katılımcıları arasında ise şu isimler yer alıyor;
Büşra Köksal (Girişimci Adayı, 2019)
Hamdi Ulukaya Girişimi 2019 katılımcılarından Büşra Köksal, İstanbul Üniversitesi’nde Fizik hazırlık sınıfı öğrencisi. Projesi ise bir günde çöpe giden 50 milyon atık ve bayat ekmekten doğal plastik üretmek üzerine ve şu anda ise bu plastiği üreterek filament üretimine başladı. Üretilen filamentler ile ihtiyacı olan engelli bireylere ücretsiz protezler sağlamak istiyor. Büşra, İstanbul Üniversitesi Roket ve Uzay Çalışmaları takımının kurucusu ve CD81 yüksek irtifa roketi projesinin yürütücüsü olarak çalışmaktadır.
Didar Karataş (Girişimci Adayı, 2019)
Hamdi Ulukaya Girişimi 2019 katılımcılarından Didar Karataş, İstanbul Kültür Üniversitesi İletişim Tasarımı bölümü ve Hukuk Fakültesi’nden birincilikle mezun oldu. Telif Hukuku alanında araştırmalar yapan Didar, amatörden profesyonele sanatçıları birleştirecek ve onlara hukuki alanda da destek verebilecek bir proje üzerinde çalışıyor. Ulusal ve uluslararası festivallerde gösterimi olan iki kısa filmin senaristi, yapımcısı ve yönetmeni olan Karataş’ın “Her Çocuk” isimli kişisel fotoğraf sergisi de bulunuyor.
Burak Kartal (Fikir Değirmeni, 2017 Startup)
Hamdi Ulukaya Girişimi 2017 katılımcılarından Burak Kartal, Türkiye’nin ilk bilim odaklı Çocuk ve Genç Kuluçka Merkezi olan Fikir Değirmeni’nin kurucusu. Araştırarak öğrenen, deneyimleyerek kendi yetkinliklerini keşfeden bireyler yetiştirmek isteyen Fikir Değirmeni, 9 – 18 yaş arası gençlere birçok alanda eğitim veriyor. Fikir Değirmeni, geleceğin girişimcilerini yetiştirmeyi amaçlıyor. 3 Şubesi bulunan Fikir Değirmeni’nin bir sonraki hedefi ise şube sayısını 10’a yükseltmek ve bir “girişimci köyü” kurmak.
Duygu Yılmaz (Biolive, 2018 Startup)
Hamdi Ulukaya Girişimi 2018 katılımcılarından Duygu Yılmaz zeytin çekirdeklerinden biyoplastik granül üreten Biolive’in kurucusu. Biyoplastik granüller kullanıldığı ürünlerin raf ömrünü uzatmasının yanı sıra geri dönüşümlü, anti-mikrobiyal, anti-viral ve anti-kanserojenik özellikleri bulunuyor. Bu sayede ise otomotiv, tıbbı malzemeler, beyaz eşya, mutfak ve bebek ürünlerinde de kullanılabiliyor. Biolive, kurulduğu günden bu yana zeytin çekirdeklerinden ürettiği çevre dostu plastik üretimi 10 tona çıkardı. Ayrıca Avrupa ve Amerika ile birlikte 6 ülkeye ihracat yapıyor.
Ece Demirpençe Çırakoğlu & Deniz Sezen Akgüngör (Mediterien Deep, 2017 Startup)
Hamdi Ulukaya Girişimi 2017 katılımcılarından Ece Demirpençe ve Deniz Sezen Akgüngör, Mediterien Deep markası’nın kurucuları. Mediterien Deep, ev tekstili alanında faaliyet gösteren bir online perakende markası. Mediterien Deep Akdeniz esintilerini, yaşam tarzını ve ince detaylarını tasarımlarına yansıtıyor. Amerika’da geniş bir pazara hitap etmeyi amaçlayan marka pek çok ürün üretiyor. Mediterien Deep üretilen yüksek kalite peştemal, battaniye, koltuk şalı ve diğer dokunmuş ev ve otel tekstili ürünlerinin satışını Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da gerçekleştiriyor.