Çocuk gelişimi, oldukça derin ve kapsamlı bir alan. Çocukların hafıza ve zeka gelişimi ise hem okul hem de yetişkinlik dönemlerinde büyük etkiye sahip. Ebeveynlerin çocuklarının bebekliklerinden itibaren onların hafıza ve zeka gelişimlerini desteklemek için yapabilecekleri pek çok şey var. Bunların başında da kuşkusuz eğitici oyuncaklar geliyor. Hafıza ve zeka gelişimini destekleyen oyuncaklar çocukların eğlenirken öğrenmesine yardımcı oluyor. Biz de 7-12 yaş aralığındaki çocuklar için hafıza ve zeka geliştirici oyuncaklar ile oyunları derledik.
1. Toyi
Çocukların hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını desteklemek amacıyla tasarlanan oyuncaklar üreten Toyi, çocuklara açık uçlu oyun deneyimi sunuyor. Çocuklar, herhangi bir yönergesi ya da kuralı bulunmayan bu oyuncak kutularından çıkan parçalarla yaratıcılıklarını kullanarak sonsuz sayıda oyuncak oluşturabiliyorlar.
Satın almak ve incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
2. Solo Test
Solo Test, 80’li ve 90’lı yılların vazgeçilmezi olan oldukça nostaljik bir oyun. Üstelik çocuğunuz bu oyunu tek başına oynayabiliyor. Neredeyse her yaş için uygun olan Solo Test, oyun tahtasında bulunan 33 adet delik ve 32 piyondan oluşur. Piyonlar aşağı, yukarı, sağa ve sola hareket edebilir ancak çapraz hareket edemezler. Oyun, bir piyonu başka bir piyonun üzerinden atlatıp, üzerinden atlanan piyonun alınması şeklinde devam eder. Üzerinden atlanabilecek piyon kalmadığında oyun sona erer. Oyunun amacı ise tahtada en az sayıda piyon bırakabilmektir. En büyük başarı ise elbette tahtada yalnızca bir piyon bırakabilmek. Bu oyun çocukların zeka gelişimine destek olurken matematiksel becerilerini de geliştirir. Aynı zamanda çocuklar strateji oluşturmayı ve bir sonraki hamlenin sonuçlarını öngörebilmeyi öğrenir. Tüm bu özellikleriyle mükemmel bir beyin jimnastiği oyunudur diyebiliriz.
Satın almak ve incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
3. Tangram
Belli bir düzene göre kesilen parçaların bir araya gelip kare oluşturmasıyla ortaya çıkan bir tür bulmaca Tangram. 7 parçadan oluşuyor ve bu parçaları bir bütün, bir kare oluşturacak şekilde bir araya getirmek göründüğü kadar kolay değil. Tangram, çocukların matematik ve geometri becerilerinin yanı sıra analitik düşünme becerilerini de geliştiriyor. Çocuklar aynı zamanda bu 7 parçayla hayal güçlerini kullanarak yeni şekiller üretebiliyor.
Satın almak ve incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
4. Maket
Çocukların oynayabileceği pek çok maket çeşidi bulunabiliyor ancak en bilinenleri karton ya da ahşaptan üretilen ve sonucunda belli bir aracın ortaya çıktığı maketler. Örneğin uçak ya da gemi maketleri çocuğunuzun hayal gücünü ve el becerilerini geliştirmelerine katkı sağlıyor.
Sizin için seçtiğimiz maket modellerini satın almak için ve incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
5. Lego setleri
Legolar her yaştan insanın tutkusu. Dünyada lego koleksiyonlarından lego müzelerine bunun bir tutku olduğuna dair pek çok kanıt bulmak mümkün. Çocuklar ise legoyla oynarken hem eğleniyor hem de hayal güçlerini besliyor. Bu süreçte problem çözme, analiz ve görsel becerileri gelişiyor. Bir fikirden yola çıkıp ortaya bir ürün çıkarmaları somut-soyut kavramlarının oturmasına katkıda bulunuyor. Lego setlerini, her yönüyle hafıza ve zeka geliştirici oyuncaklar arasında saymak mümkün.
Satın almak ve incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Devir, teknoloji devri malum. Çocuklarda hafıza ve zeka gelişimini destekleyen dijital oyunlar, her zaman ve her yerde ulaşılabilir olmaları nedeniyle fiziksel oyunların tahtını devralıyor
Teknoloji, yalnızca yetişkinler için değil, çocuklar için de son derece faydalı uygulamaları hayatımıza kazandırdı. Bunlardan biri de, eğitici dijital oyunlar. Eğer çocuğunuza, listemizde yer verdiğimiz oyunların yanı sıra, daha yenilikçi ve zamansız bir yol sunmak istiyorsanız, MentalUP kurtarıcınız olacaktır. Eğitici zeka oyunları arasında en çok tercih edilen MentalUP, akademisyenler tarafından geliştirilmiş eğlenceli beyin egzersizleri sayesinde çocuğunuzun hafızasını güçlendirmesine, konsantrasyonunu attırmasına, zihinsel becerilerini geliştirmesine ve potansiyelini keşfetmesine yardımcı olan bir uygulama. Aynı zamanda 60’tan fazla eğlenceli beyin egzersiziyle zihinsel gelişimin etkili bir yolu.
Dijital çağın zeka oyunu MentalUP’ı bu linkten akıllı telefonunuza indirebilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için ise web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
6. Satranç
İki oyuncuyla oynanan ve bir oyun tahtası ile 32 adet taştan oluşan satranç, belki de tarih boyunca bilinen en eski zeka ve strateji oyunu. Hatta 4 bin yıl önce Mısır’da oynandığına dair bulgular var. Satrancı bu kadar ilgi çekici kılan ise oyuncuları yoğun bir şekilde strateji yapmaya ve önsezileri kullanmaya teşvik etmesi. Bu da mükemmel bir beyin jimnastiği anlamına geliyor. Bu yüzden satrancın çocukların zeka ve hafıza gelişiminde büyük bir etkisi var diyebiliriz. Özellikle planlama, imgeleme, odaklanma, analiz, öngörü ve kuramsal düşünme becerilerini geliştirmeye yardımcı oluyor.
Satın almak ve incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
7. Puzzle
10 parçadan binlerce parçaya kadar çok fazla seçeneği bulunan puzzle, parça seçenekleri sayesinde her yaştan çocuk için mükemmel bir zeka geliştirici oyun. Bir araya gelerek bir bütün oluşturan parçalar çocukların özellikle şekil-zemin ve parça-bütün ilişkisi kurma becerileriyle görsel ve uzamsal zeka alanlarını geliştirmelerine yardımcı oluyor.
Satın almak ve incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
8. Scrabble
Oyun tahtası üzerinde harf taşlarının bir kelime oluşturacakları şekilde dizilmesiyle oynanan Scrabble, tüm dünyada eğlenceli bir aile oyunu olarak kabul ediliyor. Belli kurallar çerçevesinde 2, 3 ya da 4 kişiyle oynanabilen oyun, çocukların kelime haznelerinin ve hafızalarının gelişmesine yardımcı oluyor.
Satın almak ve incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
9. Mangala
Bir zeka ve strateji oyunu olan ve satrancın atası olarak kabul edilen Mangala, iki kişiyle oynanıyor. Oyun tahtası üzerinde her oyuncu için 6 adet olmak üzere, 12 adet küçük çukur bulunuyor. Oyun toplamda 48 adet taşla oynanıyor. Oyunun başında 48 taş her bir çukura dörder adet olmak üzere dağıtılıyor. Tahtada bulunan büyük çukurlar ise her oyuncunun hazinesini temsil ediyor. Oyunun amacı hazinede en fazla taşı biriktirebilmek. Kurallar çerçevesinde hazinesinde en fazla taş biriktiren oyuncu oyunu kazanıyor. Gelişmiş bir zeka oyunu olan mangala, tıpkı satrançta olduğu gibi çocukların analiz, strateji ve önsezi becerilerinin gelişmesine katkıda bulunuyor.
Satın almak ve incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
10. Soroban
Japonya’da geliştirilen bir abaküs oyunu olan soroban, hesap makinesinin atası olarak kabul edilir. Sorobana “hesaplama enstrumanı” diyenler de vardır. Zamanla asıl işlevini hesap makinesine kaptıran soraban, bir oyun haline gelir. Sorabanın üst kısmındaki boncuklar 5 sayısını, alt taraftakiler ise 1 sayısını temsil eder. Çocukların aritmetik hesaplamadaki gelişimlerine katkı sağlayan soroban, aynı zamanda matematiksel zekalarının ve pratik düşünme yetilerinin de gelişmesini sağlar.
Sizin için seçtiğimiz soroban modellerini satın almak için ve incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
11. Rubik küp
1974 yılında Macar bir heykeltıraş tarafından icat edilen Rubik küpü bilmeyenimiz yoktur. Tarihi çok eskilere dayanmasa da adeta bir klasik haline gelen ve her evde bir dönem bulunan Rubik küp, zeka geliştirici oyuncaklar listesinin başında geliyor. Mekanik bulmaca olarak tanımlayabileceğimiz Rubik küplerin amacı aynı renkleri aynı yüzeyde toplayabilmek. Standart 3x3x3’lük rubik küpün yanı sıra, 11x11x11’lük rubik küpler de bulmak mümkün. Siz elbette çocuğunuzun yaşına uygun olan ve onu fazla zorlamayacak bir sayıyı tercih edebilirsiniz.
Sizin için seçtiğimiz rubik küp modellerini satın almak ve incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.